Barn og barnebursdager

I dag står det en flott artikkel på Klikk, angående barn og bursdager. Det er ikke til å legge under en stol at når man har 1,2,3 og flere barn så blir utgiftsposten for barnebursdager ganske stor. Når ungene går i barnehage og på skole er det gjerne barnebursdager både to og fire ganger i løpet av en uke. Og det er visse forventninger til gavene.

I følge artikkelen på klikk viser det seg at det er de fattigste som gir dyrest gave, og folk tar heller opp gjeld for å kunne sende barna i bursdag enn å komme uten gave. Og vi bruker mer penger på bursdagsgaver enn til julegaver.

Min personlige mening er at dette er begynt å gå over alle støvleskaft, når jeg var liten var vi overlykkelig om vi fikk en klistremerkebok med klistremerker eller en malebok og maleskrin. Og vi hadde bursdagen hjemme i hagen eller stuen med kaker, gele, eventyrbrus og pølser. I dag er det spill til de ulike spillkonsollene, penger, leker til flere hundre kroner og selskapene holdes på bowlinghaller, lazerworld, McDonalds, Lekeland og andre steder det koster en del å ha det. Det er jo ikke rart at noen foreldre gruer til å ha selskap for ungene sine.

Leke i bursdagen når jeg var liten var flasketuten, potetløp, sekkeløp, sette halen på grisen/eslet, spise gele med sugerør, fiskedam og gjemsel. Nå er det om å gjøre hvem som kommer lengst på det nye spillet de fikk, hvem som kjører fortest med den nye radiostyrte bilen og å leke med de nye lekene.

Jeg kjenner at for meg blir dette nye litt galt, jeg vil gi ungene mine de verdiene og bursdagene jeg likte så godt når jeg var liten. Men er det akseptabelt i det samfunnet vi lever i idag? Er det greit å komme med hjemmelagedegaver eller gaver til under 150 kr???


Hva er din mening om dette??

(Lest 28 ganger, 1 Lest i dag)

Fru Jacobsen

30 år, gift og mamma til fire barn. Er utdannet barne-og ungdomsarbeider, men vært hjemmemamma siden jeg var halvveis på vei med storebror. Og grunnet en yrkesskade i nakke og rygg så er det et valg som har passet oss. Jeg skriver om det som interesserer meg, og som flyr rundt i toppen akkurat nå :)

7 Comments:

 1. Ann Christin Berg

  Jeg er helt enig med deg, og jeg syns dagens bursdager har utviklet seg over alle støvleskaft. Men vi som foreldre må bare tørre å stå imot presset, og lage de gode gammeldagse bursdagene vi vokste opp med.
  Ang. gaver, så er det en utvikling jeg ikke kan ta meg råd til, og vil nok når den tid kommer, ta dette opp på foreldremøte i skolen. Syns det er greit å kunne ha en maksgrense på hva man skal gi. Ønsker jo at alle som vil kan kunne delta i bursdager.

 2. Det er nok mange steder det går hardt utover lommeboka med gaver og festen ja. Men her må jo foreldre snakke sammen, og sette nogenlunde like retningslinjer! Dersom det bare er ditt barn som har fest i hagen kan det hende det blir den bursdagen de husker best alikevel da 😉 Det enkle er ofte det beste!

  Her åpnes ikke gavene ut av plastikken før gjestene har gått, og vi har maxgrense på gavene. Det fungerer kjempefint, og barna får også mulighet til å prøve sine nye leker selv og vi får oversikt og evt bytta det som blir dobbelt.

 3. Jeg er helt enig med deg.
  Mener at det enkle er ofte det beste.
  Ungene mine vil gjerne ha bursdagen på et lekeland, men jeg har sagt nei. Syns det koster for mye.
  Og når det gjelder gaver så kjøper jeg gaver til ca 100 kr.
  Men lurer jo litt på hvordan man gjør det når begge ungene skal i samme bursdag. To gaver til 50 kr, eller to gaver til 100 kr?

 4. Jeg er enig med deg! Det er drøyt når barnebursdagene blir flerfoldig 1000 i året! Det trenger ikke koste penger for å ha det gøy, og det mener jeg er viktig å vise barna også! Kommer ikke til å bli den som tar opp gjeld, men heller gi gaver med mening. Det trenger ikke å bli 500,- pr barn! Blir spennende å se hvordan det utvikler seg iløpet av de årene før dette blir aktuelt her i huset.

 5. Eg er helt enig med deg.. Det er vanvittig kva folk kjøper, og velger å kjøper til bursdagsgaver..
  Det er ikkje gavene det står på heller..Men att ungene skal samles, og ha det kjekt ilag 🙂
  Eg kommer til å feire gode gameldagse bursdagsfester for mine barn 🙂 Med sekkeløp, fisking osv som du har nevnt her 🙂

 6. Jeg har revet meg i håret av samme grunnene som deg. Og sier meg enig i alle punkter.

  For meg er verdiene og minner i det vi gjør selv ut av det hjemme. Jeg mener at det er voksne selv som har lagt denne lista så høyt som den nå er blitt. kanskje noen andre voksne , som oss her, må får dette litt ned på jorda igjen??

  kan hende vi møter noe motstand, men jeg tror de fleste er enige i innleggene her 🙂

 7. så koselig at du er tilbake igjen.
  Jeg er veldig enig med deg om det du skriver.
  Jeg liker ikke at det skal være kjøpepress, at man må kjøpe dyre gaver.Lurer på hvordan det skal bli etterhvert..
  Ha en fin kveld vidre.
  Klem Lene (heaven)

Legg inn en kommentar