En god jul for alle er ingen selvfølge…

Det er flere hundretusen barn og voksne som ikke gleder seg til julen her i Norge, enten pga fattigdom eller pga rusproblematikk i familien.

I går kveld kom jeg over en utrolig trist blogg, der en pappa forteller om sitt liv som fattig og kasteball i sosialsystemet i Norge. Og på facebookprofilen sin forteller han i dag at han må komme seg ut av boligen de bor i nå innen Fredag denne uken fordi den er for dyr for dem, og bostøtte får dem ikke fordi den er for dyr. Men hva skal man gjøre med 2 barn og 2 foreldre, man trenger mer enn 1 soverom da og det koster mer. Norske staser på veldferd henger ikke sammen med stadig økende priser.

De har også valgt å ikke feire jul i år av den enkle grunnen at de ikke har råd til det, og han ber om at folk gjerne kan legge linker i kommentarfeltet til konkurranser der de kan vinne premier til barn eller gavekort på lekebutikker, klesbutikker for barn o.l. På den måten kanskje han kan få gi barna sine en lite ting til jul.

De har en 5 åring som stadig lurer på om de ikke kan dra på kino for å se reisen til julestjernen eller dra å se peppekakebyen i Bergen (de bor i Bergen). Jeg vet de har fått masse støtte i form av gode ord, men hvor mange som faktisk står for at de gir en slant det er jeg usikker på, men det hadde hjulpet dem masse.

Og i går satt jeg å tenkte på dette innlegget, og det kværnet rundt i hodet mitt og jeg så for meg alle mulige bilder, og jeg vet jeg ikke kan sette meg helt inn i situasjonen dems, men jeg kan tenke meg ca hvordan en fattig jul ser ut. Og det setter virkelig julens betydning i fokus.

Jeg vet det er i (noen familier) gavens størrelse og ikke tanken som teller. Jeg vet om flere som ikke blir fornøyd om de får et gavesett fra Europris, de MÅ ha Calvin Klein eller Hugo Boss og Armani. Hjemmelagede gaver går så og si rett i søppelet fordi det ikke har noen økonomisk verdi!! Hva skjedde med julen?? Hva skjedde med at det er tanken som teller og at det viktigste er å være sammen med familien og ha det koselig?

Vi er alt for opptatt av det materielle i dagens samfunn, og for lite opptatt av andre verdier som et godt samhold i familien, det å være sammen med familie og venner o.l. Hvorfor skal man på død og liv kjøpe julegaver for 15 000 – 20 000 hvert eneste år, kan man ikke lage gaver selv og være glad for det? Jeg forstår det ikke.

Hvis du vil lese det innlegget som virkelig fikk tankekvernen i gang hos meg så les dette. Så neste år blir det helt sikkert mange hjemmelagede gaver fra vår side, og mindre fokus på kjøpepresset. så får de som vil bli sure og grinete fordi gaven ikke var bra nok også får de som synes det er koselig bli glade.

Hvis du vil gi noe til noen som trenger det, så vil jeg anbefale å gå inn på denne linken og tipse Vintervalla om atdet er noen som ikke har så mye som kunne trengt. 

Hvordan synes du julen har utviklet seg? Er det for mye penger til handelstanden og for lite fokus på andre verdier rundt om?

(Lest 55 ganger, 1 Lest i dag)

Fru Jacobsen

30 år, gift og mamma til fire barn. Er utdannet barne-og ungdomsarbeider, men vært hjemmemamma siden jeg var halvveis på vei med storebror. Og grunnet en yrkesskade i nakke og rygg så er det et valg som har passet oss. Jeg skriver om det som interesserer meg, og som flyr rundt i toppen akkurat nå :)

6 Comments:

 1. Absolutt noe å tenke på (og så absolutt gjøre noe med), her vi stresser fra butikk til butikk for å «gjøre noen glad»….

  Ha en fin adventstid med dine kjære ♥

  Hilsen Kirsti

 2. Da har jeg vært inne å tipset om den familien 🙂
  Håper det hjelper 🙂

 3. Ja det er faktisk mange i hans situasjon:)
  Trist at vi sender mange milliarder ut av dette
  landet når vi ikke hjelper våre egne..

  Syns julen har blitt ganske hysterisk med dyre gaver,
  og vi glemmer litt hva julen egentlig er.Vi bruker ikke mange penger
  på julegaver.Kjøper ikke til så mange å får heller ikke så mange igjen,men vi
  prøver og være sammen og kose oss ekstra mye:)

  Nyt dagen!

  klem Linda:)

 4. Så fint at du skriver om dette, det er SÅ viktig at vi husker på dette og hjelper der vi kan. Samtidig som vi koser oss med julefeiring! Takk for klokt innlegg!!
  Klem♥

 5. Jeg får så vondt av å lese ting som dette.. Huff.. Finner ikke ord rett og slett..

 6. Helt enig! Den store vinneren i julen er handelsstanden. gaver og annet styr får alt for mye plass! Det er så mange forventninger man gjerne vil innfri. Jeg synes det er så leit at noen ikke har råd til å feire jul, eller å gi barna sine litt gaver. Det gjør meg litt skamfull også, for jeg vet at vi kommer til å gi barna våre nokså fine gaver. Jeg burde strekke meg utover vårt eget hjem og gjøre noe for andre også. tusen takk for denne (triste) påminnelsen!
  Vi burde virkelig åpne hjertene våre, fremfor lommeboken:)

Legg inn en kommentar