Jeg skulle ikke gjort det…

……. men jeg gjorde det allikevel 🙂

I lys av innlegget til Linda, som skriver bloggen Absolutt hjemme så vil jeg skrive litt om dagen vår i dag. For i dag våknet lillesøster kl 05.44, og da tok vi henne opp i vår seng. Og etter en halvtime med litt styring i senga sovnet hun vidre i min halsgrop til kl var 10.00.

Vi hadde så en sen frokost i pysjen, og hare bare slappet av hjemme sammen med storebror som også sov til kl 10.00. Så tok vi en sen lunsj, og bare koser oss ute i hagen.

Og i henhold til staten er dette noe jeg ikke burde gjøre, for jeg skal og burde sende barnet mitt i barnehagen fra de er 1 år. Og med det lovforslaget de har inne nå så kan det hende at jeg og min medhjemmemødre er den siste generasjon hjemmemammaer, for de vil nå ha et lovforslag der barnehagen blir obligatorisk for barn i alderen 3 – 5 år.

Forslaget

Her har de konkludert med at de NÅVÆRENDE rammebetingelsene som er i barnehagene så gjør de ikke dette. Men jeg liker dårlig at det i det hele tatt er forslått, for da er vi på vei inn på en sti jeg ikke er villig til å være med inn på.

Jeg må si at jeg lurer litt på dette forslaget, skal det ikke lenger være valgfritt om jeg vil ha MITT barn i barnehage? Skal ikke JEG som mamma få bestemme hva jeg vil at mitt barn skal gjøre mellom kl 07 -17? Jeg synes det blir for dumt, og jeg leste innlegget til Maddam,  der det står at siden jeg har fått kontanstøtten så er jeg med på å dra veldferdsstaten ned i gjørma og at jeg blir en sinke i arbeidslivet.

Men for meg er ikke karriere det som står først, det er det barna mine som gjør. Og om kontantstøtten hadde vært der eller ikke så hadde jeg jaggu vært hjemme allikevel. Det er ingen som tvinger meg til det ene eller det andre, dette er MITT valg og jeg vil gjerne ha den valgfriheten. Det er MITT valg, ikke Stoltenberg & Co.

Hva mener du om det lovforslaget som ligger inne? Er du enig i at ALLE barn skal i barnehage?? 

(Lest 33 ganger, 1 Lest i dag)

Fru Jacobsen

30 år, gift og mamma til fire barn. Er utdannet barne-og ungdomsarbeider, men vært hjemmemamma siden jeg var halvveis på vei med storebror. Og grunnet en yrkesskade i nakke og rygg så er det et valg som har passet oss. Jeg skriver om det som interesserer meg, og som flyr rundt i toppen akkurat nå :)

19 Comments:

 1. For noe forbanna bullshit! Det er det mest idiotiske jeg har hørt! Jeg mener det ikke er det beste for et barn å bli sendt i bhg når de er 1 år, eller mindre, men selvsagt er man nødt så er det bare slik. Jeg skulle gjerne vært hjemmemamma frem til oliver er 3 år men det går bare ikke økonomisk!
  Det er det dummeste lovforslaget de har kommet med noen sinne! Snart skal vel staten eie hver og en og bestemme hva alle skal gjøre! Man må få lov til å bestemme over egne unger! Nei dette kommer de aldri i livet gjennom med!!

  • Helt enig. I følge loven skal man som foreldre avgjøre og handle etter hva som er barnets beste, men hva om ikke jeg synes at barnet skal i barnehagen og jeg blir tvunget til å sende det allikevel. Bryter jeg da loven???

 2. What? Er det sant? Hvor står dette forslaget? Dette har jeg ikke hørt om. Nei jeg vil ha frihet til å velge selv! Jeg elsker å være hjemme med barna mine!

 3. Ikke det at jeg synes barn har vondt av å gå i bhg. Men må si meg enig i at det er et helt idiotisk lovforslag!!! Er som du sier DITT valg. Snart har vi ingen egne valg når det gjelder ungene våre lengre. Møkka politikk..

  Må også nevne at jeg misunner deg som har råd til å være hjemme med barna:)

 4. Personlig mener jeg at barna bør gå i barnehage,hvertfall ett par dager i uka fra dem er to år.
  Meeen,mener også at dette burdte være fritt valg selvsagt 🙂
  Ingen bør få tredd en avgjørelse nedover huet pga staten mener det skal være sånn.

 5. Så flott et innlegg.

  Dette er jo bare helt sykt!!!

  Jeg er av den mening at jeg tror barn har godt av å være litt i barnehage,
  men at andre skal bestemme når barnet skal starte, syns jeg blir for dumt.

 6. Det blir som å bestemme at INGEN barn skal gå i barnehage frem til 3 år. Ikke helt da men… sånn tvang når det gjelder barna våre er forkastelig enten det er tvang å ha barna hjemme, eller det er tvang å sende de i barnehagen.
  Barna begynne tidsnok på skolen synes jeg og blir sånn sett tidsnok kastet ut i verden.
  Utifra en sånt lovforslag undrer jeg på om regjeringen ikke har noe tiltro til meg i det hele tatt! HVEM er dette godt for? JO, for staten for da kan jo alle kvinner, også de om ikke jobber fra barna er ett år også gå ut i jobb, da har vi ingen «unnskyldning» til å «gå hjemme» lenger. Mer skatt til staten, JOHO!!
  Nei takk, tiden med mine barn er hellig for meg!

 7. Jeg er for valgfrihet. Når det er sagt så er det ikke nødvendigvis slik at alle foreldre tar de valgene som er riktige for sine barn. Jeg skulle gjerne vært mer hjemme med barna, men jeg liker jobben min, og kunne aldri tenkt meg å være hjemme på heltid. Men det finnes heldigvis mulighet for å jobbe redusert. Ser også at ungen stortrives i barnehagen. Og de lærer utolig mye viktig der. Barnehagen er en viktig forberedelse til skolestart. Mange sosiale ferdigheter innlæres i barnehagen. På skolen ser de fort hvem som har vært hjemme og hvem som har gått i barnehage. Dessverre er det sånn i dag at skolene ikke har ressurser til å følge opp unger som ikke har lært de sosiale «spillereglene», dette kan være et stort problem. Ikke at ikke foreldrene kan lære ungene mye av dette, men ungene skal også lære å klare seg alene UTEN foreldrene i nærheten. Og de skal forholde seg til en stor gruppe barn, hele tiden! I dag sier de at selv overgangen fra en liten barnehage til skolen kan være enorm for barna, de som visstnok klarer skolestrarten best er de som kommer fra større barnehager og er vant til å forholde seg til mange mennesker. Så jeg mener det er bedre at ungene tross alt går litt i barnehage før «skolesjokket» kommer. Vi har hatt førsteklassing i år, og overgangen har vært stor! Og jeg er sjeleglad han hadde gått i barnehage, en stor barnehage, og at han fikk med seg mange av vennene fra barnehagen på samme skole. Og han kunne spillereglene. Fikk fort venner, og klarte å forholde seg til både lærere og klassekamerater. Og kunne bruke tiden på å lære det man skal lære på skolen.

  I tillegg har vi alle de med fremmedspråklige foreldre, som har et kjempeproblem om de kommer på skolen og ikke kan snakke norsk.
  Så jeg tror ikke lovforslaget er helt urimelig. Så vidt jeg har fått med meg er det ikke sånn at man må ha ungene i barnehagen fra 7.30 til 16 hver dag, så man kan fortsatt ha mye tid hjemme med dem. Man kan fortsatt ha morgener som det du beskriver, bare ikke hver dag. Men samtidig får barna mulighet til å lære og oppleve mye som en dag hjemme med mamma ikke kan gi dem. Jeg er fortsatt for valgfrihet. Men når man ser at konsekvensene av valgfrihet blir veldig negative for mange, så er det nødvendig å begrense valgfriheten. Selv om det blir negativt for noen.

 8. Er så veldig enig med Hyggeligkaos. Jeg er også for valgfrihet, men mener dette lovforslaget ikke er helt på viddene. Den første tanken som slo meg ang dette forslaget var innvandrerne og integrering. Mange av innvandrerne som kommer til Norge holder ungene hjemme til de da skal begynne på skolen. Det blir et kjempesjokk for ungene når de da må forholde seg til mange barn og voksne og ikke kan språket. Kultursjokket er også stort for dem. Det er også en veldig stor utfordring for lærerne å skal kunne forholde seg til så mange forskjellige barn, og i tillegg må lære de språket.
  Dette gjelder også norske barn. Et barn som har gått hjemme i 5-6 år som plutselig skal begynne på skolen blir et kjempesjokk for dem. Veldig mye nytt å forholde seg til, nye vokse, nye barn, nye regler og rutiner. Det handler om å integrere barna i samfunnet slik at de ikke får et plutselig sjokk.

  Når jeg leser kommentarer, debatter og blogger så føler jeg at man glemmer litt ungene i det hele. Foreldrene er mer opptatt av at de vil være sammen med barna sine lengst mulig. Men er det best for barna? Er det bra at ungene skal henge i skjørtekanten til mor i 6 år, før de da blir brått og brutalt revet løs fra mor da de MÅ på skolen? Jeg mener og tror at fleste barn har veldig godt av å gå i barnehage, være med andre barn, med andre voksne. Sosial kompetanse er noe man må lære seg, det er ikke noe som kommer av seg selv. Selvfølgelig er noe av dette medfødt også, men sosialkunnskapen kommer ved å være sosial. «Learning by doing» som det så fint heter.

  Selv har jeg erfart at min sønn har best av å gå i barnehage. Han begynte ikke i barnehage før han var 1,5 år,da merket jeg på han at han var kjempeklar til å begynne i barnehagen. Og han har stortrivdes fra dag 1. Han er en rastløs sjel og en veldig sosial person som elsker å være med andre barn og voksne. Han lærer også veldig mye i barnehagen. Det er ikke bare lek, men ped.lederne bruker læring i leken.

  Dette ble sikkert en litt provoserende kommentar fra meg, men dette er min mening. Og andre har sine meninger. Når det er sagt så tror jeg også at noen barn har godt av å være hjemme med mor i noen år, men dette har aldri gått for min sønn.
  Men at alle burde gå i barnehage er noe jeg er for. Kanskje ikke obligatorisk fra 3 årsalderen, men at det kan være obligatorisk for 5 åringer. Dette har det vært snakk om tidligere også, at det skal være obligatorisk for 5åringer. Men det blir aldri. Så til dere hjemmemammaer så tror jeg ikke dere har noe å frykte.
  Det er ganske mange tiltak som skal settes igang før at noe sånt skjer. Man må bygge en hel haug med barnehager, skaffe en hel haug med pedagoger. Å dette skjer ikke!

  • Jeg er veldig enig i det du sier på slutten der, for mine barn skal i barnehage det siste året før de begynner på skolen. Og kanskje, kanskje ser jeg at de trenger det før. Og obligatorisk barnehage fra 5-6 år hadde jeg ikke vært såå skeptisk til.

  • Men jeg føler fortsatt at det ikke er politikerne som skal bestemme og jeg skal ha barna hjemme eller ei.

 9. Jeg er enig i at litt barnehage er lurt før skolestart. Her startet storesøster deltid i barnahage da hun var 4 år og skal fotsette deltid nå det siste året før hun begynner på skolen. Men at unger trenger barnahge fra 2 år for å bli sosialisert er jeg helt uieng i! Jeg tror at dere som mener at 2 åringer trenger barnehage, eller sier at ungene henger i skjørtekanten til mor i 6 år, egentlig ikke helt vet hvordan de barna som er hjemme faktisk har det.

  Det er jo ikke sånn at barna kun har mamma og ikke møter andre barn. Mine hjemmebarn møter hvertfall andre barn på deres egen alder hver eneste dag! Vi er aldri en hel dag hjemme, vi gjør jo masse forskjellige gøye ting! Vi går fast i åpen barnehage og på småbarnstreff i kirken, der har vi blitt kjent med mange andre hjemmeværende som vi også drar på lekeplassen eller på turer med. Vi er høyt og lavt og ungene mine får gjøre alt det som unger i barnehage får og mye mere til! I tillegg får jeg ta del i alt dette, helt supert syns vi!

 10. Nå er det vel heller ingen som har nevnt at barn trenger å gå i barnehage fra de er 2 år for å bli sosialisert? Det jeg sier er at de trenger å ha sosial omgang med andre barn før skolestart. Og de fleste barn får det gjennom barnehage.
  Nå er du (frulykkelig) veldig heldig og en av de få som har flere hjemmemammaer i ditt nærområdet. Men av alle de jeg kjenner med barn så er det ingen som er hjemme med ungene sine, der er de i barnehage fra de er ca 1 år gamle. Dette er fordi disse foreldrene ser seg nødt til å jobbe for at det skal gå i rundt.
  Jeg har ikke kunnet være hjemme med min sønn, da hadde ikke han fått vært med så mange barn på dagtid. Nettopp fordi alle ungene er i barnehage. Men jeg fikk ha han hjemme i 1,5 år før jeg valgte å sende han i barnehage. Dette er også noe jeg måtte fordi jeg er alenemamma og har ingen mann å støtte meg til ellers i hverdagen og økonomisk. Litt pusterom må jeg også ha for å yte mitt beste som mamma.
  Men jeg skjønner veldig godt at dere vil være sammen med ungene deres hele tiden og se dem vokse til. Men jeg føler jeg får det uansett om min sønn er i barnehage hver dag. Vi har helgene, feriene, ettermiddagene og morningene sammen, og det fungere for oss begge!
  Uansett så er jeg enig i alle her om at dette lovforslaget er noe tull. Foreldre må bestemme over sine egne unger. Eneste posistive med dette forslaget er pga av innvandrere som trenger å integrere seg i det norske samfunnet!Men regjeringen burde da finne på et nytt lovforslag som er rettet mot innvandrere!

 11. Din gutt har det nok kjempe kjekt i barnehagen, jeg hadde forresten heller ikke orket å være hjemmemamma om jeg var alene med bana. Jeg er ikke imot barnehage, absolutt ikke! Barnehage er vel og bra, poenget mitt er bare at å ha barna hjemme også kan være like bra 🙂

  Mulig vi er heldig, men tror likevel at det finnest flere hjemmemammaer der ute enn folk flest tror. Her i Bergen er det hvertfall mange ulike åpne barnehager og i hver enkelt av dem (hvertfall alle de vi har vært innom) er det flere store barn, ja faktisk er det også flere barn som er 5-6 år. Før når vi bodde på landet var det ikke like mange tilbud, men vi ble likevel kjent med andre på det ene småbarnstreffet som fantest og slik laget vi våre egene aktiviteter sammen.

  Å være hjemmemamma er ikke for alle da, man må trivest med det ellers er det jo ikke vits. Og ungene har det jo helt fint i barnehage også om man ønsker det.

  • Jeg er heller ikke imot hjemmemammaer 😉 Så lenge barna får det sosiale likevel spiller det ikke noen rolle om det er i en barnehage eller andre plasser. Poenget mitt er at barn trenger å lære å være sosiale med andre barn før skolegang! Åpne barnehager er jo en genial løsning. Jeg har ikke hørt om det finnes her. Nå flytter jeg halve landet nordover, å tror ikke det er slike tilbud der heller. Men som sagt vet man jo ikke før man har sjekket!
   Nå har sønnen min siste dag i barnehagen i morgen før vi flytter, så er det 2 måneder ferie. Da får jeg testa litt det å være hjemmemamma 😉 Fordelen nå er at jeg får familien min i rundt meg, da blir jo alt mye lettere!
   Men respekt til hjemmemammaer for jeg hadde aldri klart det! Ikke med det energinivået min sønn har, hadde nok ligget under torva om jeg skulle fulgt hans tempo om dagen! Så det kommer an på ungene også tror jeg om de trenger barnehage eller ei.

   Men som Lene sier her under så er dette en veldig spennende debatt og ikke minst en viktig debatt. Og skal bli spennende å se hvilke andre «artige» lovforslag som kommer i fremtiden angående dette temaet!

 12. Spennende debatt dette.

  Er FOR valgfrihet på det meste! Vi burde ikke bli bestemt over, men ha valgmuligheter, så alle kan gjøre som de føler er rett for dem!

  Jeg hadde sønnen min hjemme til han ble 2 år, da var han veldig klar for barnehage.
  Jeg begynte å jobbe igjen da han var 1 år og 4 mnd. men heldige som vi er, så bor bestemor, som er hjemmeværende, ved siden av oss, og guttungen fikk være der de 3 dagene i uka jeg jobbet.
  da fikk både jeg og han «øvd oss» på å være fra hverandre, samtidig så visste jeg at han koste seg max hos bestemor. Klart det var tøft til å begynne med!

  Sønnen min elsker barnehagen, han går der 4 dager i uka. onsdager har vi fri sammen. Da har vi lange morgener og tar livet heeelt med ro. Da er det kun oss to, og det koses max. Perfekt løsning syns jeg.

  I barnehagen lærer han utrolig mye. Mye mer enn jeg hadde greid å lære han på mange måter, tror jeg. Han har også stort behov for aktivisering! Så vi sliter litt i ferier, da han ikke blir sliten nok til å sovne til rimelig tid på kvelden. Det er heller ingen barn i området som er hjemme på dagtid, så det hadde ikke blitt nok sosialt og aktivt.

  Jeg mener alle bør få velge selv, MEN barna bør gå i barnehagen kanskje et par år før de må på skolen. Hvis ikke blir det et stort sjokk tror jeg. Alle sosiale koder må læres, de er viktige hvis man skal fungere blant mange andre hver dag på skolen og aktiviteter.

  =))

Legg inn en kommentar