Hvordan overleve omgangssyke i heimen?

Fra November til Mai florerer det av statuser på facebook om syke barn, og om voksne som ikke vet om de opplever morgendagen. På instagram og snapchat florerer det bilder av bøtter, toaletter og barn hvite i ansiktet som et tegneark. Og under står kommentaren som får meg til å skvette opp i sofaen: Omgangssyke!! Vi er nå snart i slutten av Februar og det er lenge igjen av dette svineriet dessverre.

Jeg har fire barn, det vil si, fire potensielle fontener og jeg kjenner angsten slår meg i bakken og magen slår krøll på seg hver gang de sier at de har vondt i magen. Jeg analyserer ansiktsfarge, og forbereder meg på det verst tenkelige. Og jeg teller timer. Denne sesongen har det vært ekstremt, og mye av de skyldes foreldre som ikke overholder karantene tiden. Fordi ungene har begynt på skolen mener de at 48 timers regelen ikke lenger gjelder! Jeg blir så provosert. Når 60 % av en skoleklasse har hatt det i løpet av 14 dager. Da er det noen som sluntrer unna med karantenetid altså.

Og siden jeg har noe som kalles emetofobi, angst for oppkast. Så ordet omgangssyke er en ekstra trigger for meg. Så da har jeg laget meg noen rutiner og regler  her hjemme som jeg håper er med på at vi kan begrense omfanget. Disse vil jeg dele med dere. For jeg er sikker på at det er flere enn meg som virkelig HATER å ha det i hus.

Forebyggende:

* Tran hver dag. Tran inneholder en del vitaminer som styrker imunforsvaret. Og jeg leste et sted at tran gjør at bakteriene ikke fester seg i tarmene like fort.

* God håndhygiene. Så fort vi har vært ute av døren, på skole, butikk eller jobb feks så skal hendene vaskes godt. Etter dobesøk skal det alltid vaskes hender mens man teller til 30 eller synger happy birthday. Vaske hender før man spiser er også viktig.

* Skifte håndkler. Hver dag skifter jeg håndkler på do og badet. Gjerne 2 ganger om dagen på do siden vi er så mange.

Biola. Biola har blitt en rutine for oss. Også smaker det godt. Så til kveldsmaten tilfører vi gode magebakterier.

Hansker. Når tre åringen er på do eller babyen har bæsjet i bleien er det på med hansker. Dette er en «yrkesskade» fra da jeg jobbet i bhg. Jeg bruker det også når jeg lager enkelte middager.

* Pepperkuler. Dette er et kjærringråd, men om jeg er kvalm og uggen så svelger jeg 15 pepperkorn 4 ganger om dagen, og det har hjulpet føler jeg.

Vaske dørhåndtak og andre håndtak.  Hver uke går jeg over alle dørhåndtak, og kraner med klor.

Vanter og votter. Bruk votter og vanter når dere er i butikken. Da er dere ikke like direkte eksponert for smitte. Men husk grundig håndvask når dere kommer hjem uansett.

Kok smokker og vask babyens hender. Smokkene havner over alt. Og babyer putter ALT i munnen. Så husk å koke smokkene ofte. Og vask hendene til babyen ofte, da de ikke kan vaske de selv etter å ha krabbet på gulvet.

Begrense smitte:

Når dette svineriet først er i hus, er det ikke mye annet å gjøre enn å lindre. Og prøve etter beste evne å minimere smitten rundt til resterende familiemedlemmer, og begrense gris.

Bruk hansker ved håndtering av oppkast og diarè. 

Bruk sengebleier i sengen, og la barna ligge på engangslaken slik at det bare er å kaste. 

Vask håndklær, sengetøy og klær som er tilgriset på 90 grader. 

Bruk bøtte med poser i. Knyt sammen og kast ute. 

La den syke kun holde seg på et rom, og toalettet. 

Bruk klor når du vasker gris, og klor ned toalettet hver gang den syke har brukt det. Har dere flere toalett, la den syke bruke kun det ene. 

Ny tannbørste når det har gått 48 timer.

* Når det hele er over, send den som har vært syk i dusjen. Skift på sengen, vask bamser og sengetøy på kokvask. Og vask sengen og rundt der den syke har ligget. 

Mat og drikke:

Det er ikke mye som frister når magen vrenger seg, men om det er noe som er vondere enn å kaste opp så er det å kaste opp på tom mage. Så her kommer noen tips til mat og drikke.

Biola

* 50/50 eplemost og farris

* Bananer

* Salt kjeks, potetgull o.l

* Cola

* Blåbærsaft 

* Pepperkuler

Ryvita

*Gem pulver fra apoteket

Det viktigste er å få i deg drikke. Men ikke så mye av gangen. 1 ts – 1 ss hvert 10. minutt er bra. Det er blir også gjerne værre av å ikke spise da det fører til vitaminmangel som igjen gjør deg kvalm. Pass på bleiene til de minste.

Når det først er kommet i hus så er det vanskelig å unngå smitte på flere i huset, men unngå kyssing i ansiktet. Og selv om det er kjedelig for den syke, så er sengen med ipad, eller film best. Og litt søvn mellom slagene. Så kanskje man klarer å begrense det noe.

Omgangssyke er absolutt det verste jeg har i huset. Så jeg hadde heller tatt flere runder med vannkopper, skarlagensfeber og influensa jeg altså.

Hva er ditt beste tips mot omgangssyke?

(Lest 130 ganger, 1 Lest i dag)

Fru Jacobsen

30 år, gift og mamma til fire barn. Er utdannet barne-og ungdomsarbeider, men vært hjemmemamma siden jeg var halvveis på vei med storebror. Og grunnet en yrkesskade i nakke og rygg så er det et valg som har passet oss. Jeg skriver om det som interesserer meg, og som flyr rundt i toppen akkurat nå :)

2 Comments:

  1. Her var det mange kjekke huskeregler, og ja til å holde ungene hjemme. Jeg har opplevd at arbeidsplasser nekter, eller synes foreldre er teite, som er hjemme «den ekstra dagen» også….

  2. Mange gode tips her ja, håper flere blir flinkere med håndvask og å holde syke hjemme 48 timer uansett alder. Emetofobi her også, et tips er å drikke en kork med eplesidereddikk hver dag mens denne syken går. Bland i saft eller smoothie feks.
    Også ikke ha hender i ansiktet når man er ute 🙂

Legg inn en kommentar