14 ting ingen fortalte deg før du ble mamma

Man blir gravd for første, andre eller kanskje 15. gang. Pinnen viser to streker og du vil fortelle nyheten til alle med en gang. Man googler livet med et eller flere barn. Man hører om drømmefødsler, barn som sover natten igjennom og en kropp som var tilbake på 1-2-3. Ammingen går som en drøm og andre dropper amming. Man ser det rosenrøde og gode, men hva er det disse ikke forteller oss? Hva skulle du visst før du ble mamma?

før du ble mamma

1. Å få baby er ikke bare dans på roser

Når man ligger på fødestuen og har fått babyen i armene og kjenner på alle følelsene som raser i kroppen så er det ikke sikkert at du kjenner på den store kjærligheten med en gang. Å føde er slitsomt, det er vondt og man gjør ting som du ikke kontrollerer. Enkelte bæsjer på seg i det de presser, noen ler, andre hyler av full hals og andre blir heeeelt stille.Du kan føle deg lettet, glad, overveldet, sliten, redd, alene, forelsket. Og det beste av alt det er helt normalt alt sammen. Men om du føler deg redd, trist eller apatisk over tid gå til legen å få hjelp. Det kan være en fødselsdepresjon eller barseldepresjon, og det skal man ikke sitte alene med. Man er ikke mindre verdt eller en mindre god mamma av den grunn, og man kan få hjelp så det blir bedre.

2. Man får “ammehjerne”

Jeg pleier å si til mannen at jeg ikke husker fra 14.30 til halv tre. For jeg glemmer HELE tiden, og det er skikkelig skummelt. Så jeg har en liste med ting jeg skal huske før jeg går ut av døren for å være sikker på at jeg faktisk har med meg det jeg trenger. Dette er hormonelt betinget fordi man har nattevåk og er en overlevelses mekanisme fra hjernens side.

3. Småbarnstiden er slitsom

Man ser statuser rundt om med barn som sover natten rundt fra de er 4 dager gamle, babyen som sover dupper på 4 timer på dagtid og man føler at ens eget barn ikke er innenfor normalen. Men det er ikke slik for de fleste altså. Kun en av mine fire har sovet natten rundt før fylte 3 år på en fast basis. Jeg ammer 100 ganger om natten, så det blir samsoving med “fri bar”. Det er selvfølgelig masse kos med lubne små armer som holder deg, små smil og pludring. Men det er altså unntakstilstand mens de er babyer.

4. Å dusje i 5 minutter er fritid

Etter x-antall runder med gulp i håret, og en baby som knapt sover på dagtid om det ikke er oppå deg, så er 5 minutter i dusjen som er ferie. Men du må nok vente en god stund om du vil dusje lenger enn det.

5. Du må gå på do med publikum

Jeg kan knapt huske når jeg fikk lov å sitte på do i fred! Uten at det var noen som lurer på noe, vil være med, gråter eller krangler.

6. Søsken krangler MYE

De som sier det er bare harmoni med tette søsken LYVER. Det er nok mindre sjalusi, men det er absolutt ikke mindre krangling. Her kan de alle FIRE krangle med hverandre. Men jeg regner med det blir bedre jo eldre de blir. Selv om man gjerne ser søskenkrangling opp i voksen alder hos noen. Og for all del. IKKE bland deg i kranglingen HVER gang, de må få sjansen til å ordne opp selv. Så så lenge de ikke skader seg selv eller hverandre, kun OBSERVER og la de lage seg egne erfaringer.

7. Du kan overleve på utrolig lite søvn

Med nr 3 var min gjennomsnittssøvn på ca 2 -3 timer pr natt. Og frem til for bare en uke siden hadde jeg ikke sovet mer enn 4 timer sammenhengende på FEM år. Men nå har jeg heldigvis en dag her og der hvor jeg får 5-6 timer sammenhengende. Men det er fortsatt sjeldent.

8. Du ser ikke ut som før,3 timer etter fødsel

Guri så slank jeg følte meg etter fødslene, og hjernen min spilte meg et skikkelig puss der. For gjett hvem som brukte mammaklærne til ungene hvertfall var 8-9 mnd. Kroppen bruker 9 måneder på å lage en baby, og kroppen er faktisk ikke HELT seg selv igjen før det er gått ca 3 år! Uansett om du kommer inn i de gamle dongribuksene dine rett etterpå (men det er IKKE normalen).

9. Strekkmerker (tigerstriper) blir ikke borte, men bæres med stolthet

I stede for å finne utallige grunner til å mislike tigerstripene dine, så tenk over hva kroppen har gjort for å få dem? De har laget et helt menneske! Er ikke det badass så vet ikke jeg. Jeg pleide å mislike de, nå bærer jeg de med stolthet. Det er dessverre mange der ute som hadde gitt alt i verden for å få de.

10. Du blir ALDRI den samme igjen

Noen sier at de skal ikke la det å få barn stoppe dem i å gjøre alle drømmene sine. Vel, det er nå greit. Men jeg kan vedde på at drømmene og det livet du trodde du ønsket deg blir ganske annerledes når du har fått barn.

11. Prinsippene faller

Før man får barn sier veldig mange: Sånn skal ikke mine barn gjøre. Mine barn skal ikke få sjokolade. Og det funker kanskje når du har et barn. Men straks du får flere må du svelge kameler, de mindre ser hva søsken spiser og drikker. Og selvfølgelig skal de smake, eller ha det samme. Det er bare et tidsspørsmål.

12. Du kan ikke holde deg lenger

Dette er noe som blir værre for hvert barn, og det er spesielt ille rett etter fødsel. Da er fiseringen og muskulaturene i bekken, skjede og rumpe så strekt og tøyd at en litt uheldig bevegelse så kommer det luft. Du promper både foran og bak, og du må løpe til toalettet når du må nr 2 for det er vanskelig å holde igjen. Du må ha truseinnlegg fordi du lekker om du ler eller nyser. Så HUSK å trene knipe øvelser og mammamage øvelser for å unngå inkontinens og andre følgeskader etter en fødsel.

13. Amming er vanskelig

For noen går amming som en lek fra dag 1. Men hos veldig veldig mange må det dedikasjon og øvelse til. Og mange vet ikke at de første 4 månedene ammer man kanskje hver time døgnet igjennom, uten at det er unormalt. Og eneste fasiten på om ammingen funker er at du ikke er sår på brystene, at babyen har våte bleier og at babyen legger på seg nok. Så om du ammer hver time eller hver 4. time har ingenting å si. Om babyen er utrolig er det ikke fordi melken ikke er bra nok, men utviklingssprang, kolikk eller at babyen er overstimulert eller trøtt. Bruk Ammehjelpen for korrekt informasjon og ikke stol blindt på helsesøster,familie, venner eller forum.

14. Første skikkelige mens etter fødsel er et blodbad

Første gang så visste jeg ikke hva jeg gikk til. Og de mengdene blod som kom var slett ikke forberedt på. Det FOSSET. Med nr 2 og 3 visste jeg hva som ventet, allikevel rant det over sine bredder. Og gulvene måtte vaskes for å si det sånn. Nå med nr 4 ble jeg igjen tatt på sengen selv om jeg hadde tatt alle forhåndsregler. Selv 3 nr 6 bleier klarer ikke å holde det hele under kontroll! Og jeg føler meg som et vandrende spøkelse. Og dette har jeg altså gjort FIRE ganger, og jeg glemmer det like herlig HVER gang hvor ille det er. Pga hvordan soverommene her er lagt opp måtte jeg gjennom snart 9 åringens rom og han lurte på om jeg kom til å blø i hjel.

Hva skulle du ønske at noen fortalte deg før du ble mamma? Legg igjen en kommentar så kanskje jeg lager et oppfølgingsinnlegg med det DU skulle ønske du visste.

Kommentarer
(Lest 820 ganger, 1 Lest i dag)

Comments

    1. Post
      Author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.