I en hektisk hverdag med jobb, barnehage, skole, hus og hverdagsplikter kan man glemme litt å ta vare på de gode følelsene. Og det å være tilstede for hverandre. I dag er det alt det hverdagslige som tar plassen, og man glemmer å være der som familie. Man ender opp med å sitte i hver sin ende av sofaen med en mobil eller et nettbrett og bare eksistere sammen. Uten å være «tilstede» sammen. Og i helgen har jeg funnet ut 7 ting jeg har lyst til å gjøre for å endre litt på dette. Kanskje du får noen gode idéer også?
1. Filmkveld:
Hva med å starte helgen med en god film sammen alle sammen? Når det er ryddet opp etter middag, og man er gode og mette så er det koselig å krype opp i sofaen med pledd og en god film. Lag små begre med popocorn, baconcrisp eller potetgull. Og kanskje et lite beger med brus? Og en liten eventyr sjokolade? Kanskje lage billetter også, som på kino?
La ungene velge film, sku av lysene og lyden på alle tekniske duppedingser. Det klarer man den timen det tar å se en film. Rigg dere til i sofaen, eller kanskje puter og dyner på gulvet? La instagram, facebook og mail være. Ha fult fokus på ungene og familien. Dette er FAMILIETID.
2. Intervjuer:
Jeg husker når jeg begynte på skolen så skrev vi et brev som vi gav til læreren og når når vi gikk ut av skolen fikk vi de tilbake. Det var gøy å se hvor mye vi hadde forandret oss på de årene. Og det samme vil jeg gjøre med ungene. Jeg har kjøpt inn skrivebøker. Og i dem skal jeg skrive noen spørsmål som hva er favorittmaten, hva vil de bli når de blir store, hvilken film liker de best o.l. Og hvert år skal jeg stille de disse spørsmålene og etterhvert som de blir eldre fører jeg på noen litt dypere spørsmål. Så skal de få de bøkene når de flytter ut. Så kan de se hva de svarte på spørsmålene gjennom barndommen. Kanskje det er det de gjetter de skal bli som 5 åringer som blir yrket og ikke det de svarer som 13. åringer?
3. Lunsj-avtaler:
Når man har flere barn så er det ikke alltid like lett å få tid en til en. Så desto viktigere er det å prøve å få til en dag innimellom med dem bare en til en. Når Kristian skulle på 4 års kontroll på Helsestasjonen var det bare meg og han som dro, da gikk vi på kafé, var på helsestasjonen og en tur i lekebutikken hvor han fikk velge seg ut en liten ting. Slike ting blir bare mer og mer viktig etter som de blir større og det er flere ting som opptar dem. Så en lunsj-avtale en gang i mnd eller hver andre mnd er noe som kommer til å bli innført her.
4. Morsdags-/farsdagsbrev:
Morsdag er noe handelsstanden har satt igang for å tjene penger, men det er også en hyggelig tradisjon, men vi har valgt å ikke gjøre så mye ut av det. Men på morsdagen tar jeg frem skrivebøkene med navnen til barna på og skriver noen linjer til dem om hva jeg har satt ekstra pris på det siste året, om det har vært noen store opplevelser vi har hatt sammen og om det er noe trist vi har opplevd. Jeg synes det er koselig og det trenger ikke ta mer enn 5 minutter pr barn. Men jeg synes det er viktig at de har noe å se tilbake på, og se hva jeg er takknemlig for med dem.
5. Snakk om dagen som har vært:
Når man er sliten etter en lang dag på jobb og barnehage er det lett for å bli mye kjefting fra voksne og sutring og søskenkrangling mellom barna. Derfor er det viktig å ha en god samtale rundt middagsbordet. Og da spør vi gjerne barna hva de her opplevd som har gjort dem glade i dag, og om det er noe som har gjort dem triste/lei seg. Da får vi en god tone rundt bordet, og ungene lærer seg å bruke ordene sine og ikke sutre og grine når det er noe de er lei seg for.
6. Sene kvelder:
Dette er poppis! Det å få lov til å være den som er våken 15 min ekstra en dag er super kult. Det å få ha mamma og pappa helt for seg selv, bli kilt på ryggen eller under bena og bare kose er gull. Vi passer på å rullere mellom de to store, og når Karoline blir eldre er hun med også, men enda er hun for liten.
7. Rydd 10:
Nå som ungene er blitt såpass store så holder jeg på å innføre «Rydd 10». For når tre barn leker blir det MYE rot. Så ca en gang i timen/annen hver time så sier jeg «rydd 10» og da tar de 10 ting hver som de rydder på plass. Det er ikke helt i rute enda, men vi er på god vei 🙂 Og da blir det et mer harmonisk hjem også så ikke det kun er største som rydder 🙂
Hva gjør dere for å være mer tilstede som familie?
Så gode ideer! Jeg likte spesielt godt nr to, og kommer nok til å gjøre det med dem nå snart. Hjemmekinodate har mannen hatt med ungene i dag tidlig, slik at jeg kunne få sove litt ekstra.
Genialt!:)
Vilket fint blogginlägg 🙂 Tycker du har många bra tips 🙂 kram på dig!
Vi leser høyt for hverandre hjemme hos oss. Ikke bare barnebøker. Men aviser og tidsskrifter. Som regel så er det far som sitter og leser et utrag av artikkler som vi kan diskutere og prate om. De to minste på 1 og snart 3 år er for små til å delta særlig aktivt, men eldstemann på 12 deltar aktivt. Det er en fin måte å lære barna samfunsengasjement og nyskjerrighet. Illustrert vitenskap er fullt av små artikler som unger finner spennende.
Også sitter vi mye ved kjøkkenbordet. Ikke et sted som inviterer til aktiv skjermbruk. Dessuten så får man veldig fin kontakt når man sitter ovenfor hverandre sånn.
Også lager jeg mat med ungene, mens far leser høyt eller spiller gitar for oss. Ettåringen er ikke stor nok til å hjelpe til, men hun på snart tre koser seg veldig med å måle opp mel, ris pasta, blande salat etc.
Kjøkkenet er i grunnen episenteret for mye av familiesamværet. Det kommer litt av seg selv der inne. Gode samtaler og latter sitter løst der 🙂
Så mitt tips er å være mer sammen på kjøkkenet, og dropp å ta med nettbrettet dit:-)
Gode tips!
Hva med å lage strikk armbånd? Kjekk aktivitet for både små og store.
Ny nettbutikk, varene kommer fortløpende: http://www.gummistrikk.no
Vi er veldig glade i brettspill hjemme hos oss, så spillkvelder (eller på dagtid) er populært. Men aller best er det nok når vi kommer oss på DNT hytte for en natt, uteliv og å være utenfor dekning er deilig for både små og store.