Julekalender 2017,  Personlig,  Samfunn

9. Desember – Når julestress blir julepress

I dag er det 15 dager til jul! Og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg faktisk ligger godt an i år. Men det er ene og alene fordi jeg har senket listen. For julelisten ligger høyt. Det skal være så og så mange sorter bakt. Det skal være rundvasket hus. Det skal være gaver som koster så og så mye. Og ikke minst skal huset se ut som det er tatt rett ut av et interiørmagasin. Og la oss ikke glemme pakkekalenderen som skal være så flott og fin. Det er gått fra å være julestress til julepress. Generasjon prestasjon.

Det som før var julestri og julestress er nå blitt julepress. Og det er ene og alene sosiale mediers skyld. Vi deler de perfekte bildene på instagram. Og legger ikke ut #bakfasaden på snapchat i denne måneden. ALT er gull og glitter, og ALT er perfekt. Og jeg kjenner på stresset og presset.

Julepress

Her i huset blir det kun en kakesort som blir bakt i år. Hvem er det jeg lurer om jeg legger ut bilder av pepperkakebakende barn som smiler og ler? Her er de med en stund, så begynner de å kjede seg og lurer på når vi skal pynte de. Og minst 50% av pepperkakene ender i søppeldunken på nyåret fordi de ikke blir spist. Så i år gjør jeg som Casa Kaos gjorde et år. Jeg kjøper pepperkaker, så kan de pynte dem. Fordi det er det de synes er mest morsomt. Mammapolitiet vrir seg i smerter og skriker å roper. Men jeg har valgt å vende det døve øret til.

Jeg har fire barn i alderen 2-9 år. Så mitt hus ser ikke ut som et interiørmagasin uansett hvor mye jeg har lyst til det. Jeg har hverken tid eller lyst til å kronisk gå å passe på at de ikke rører noe. Hvis ventetiden skal bli en koselig tid for alle må jeg legge listen lavere. Uten sure foreldre og sure barn. Julen handler om å ha det hyggelig sammen. Da synes jeg det er mye mer viktig at vi kan sitte å høre på julemusikk å pynte pepperkaker, enn å skulle bake de først.

Jeg elsker alle de koselige tingene i julen. Se koselige filmer. Spise godis. Pynte til jul og pynte juletre. Kjenne på forventningene og spenningen når julegavene begynner å komme i hus. Og det så se gleden til barna mens de teller ned dagene.

Jeg har sosial angst, og juletiden tar MYE energi. Det er skoleavslutninger, det er avslutninger på fritidsaktiviteter. Det er generelt mye mennesker over alt. Det tømmer meg for energi. Selv om jeg prøver å gjøre de fleste kjøp på nett, og unngå sosiale begivenheter som jeg ikke MÅ. Selv om mannen er med som mitt trofaste fjell blir jeg allikevel sliten. Og mange ganger drar han alene. Men jeg prøver å gjennomføre noen for ungenes skyld. Og energien er hele tiden på underskuddsiden. Det er frustrerende og trist.

Men jeg vil nyte tiden mens de små er små, så kaker jeg kan kjøpe som smaker like godt blir kjøpt. Pepperkaker som skal kjevles, stikkes ut og stekes tar evig tid. Kanskje begynner jeg igjen med det om to til tre år. Når minsten er større. Men akkurat nå, akkurat nå velger jeg å gjøre det enkelt og low key. Akkurat nå fokuserer jeg energien min på ting som er gøy, og som gir ungene glede.

Kjenner du på julepress?

Kommentarer
(Lest 133 ganger, 1 Lest i dag)

8 kommentarer

 • Magnhild

  Det er det beste innlegget jeg har lest på lenge. Du er vedig fornuftig og modig som tør å innrømme at alt ikke er perfekt. Å slite med sosial angst er vondt og energitappende, kjenner litt på det selv.

  Nå har jeg bare en 19- åring hjemme, men han synes jeg er alt for treg med å gjøre i stand til jul. Hadde det vært opp til ham hadde alt vært klart den 1. desember. Det blir jul her også, men i mitt tempo ?

 • Rebecca

  Vi pynter ikke pepperkakene vi ? men vi har klumper på litt under kg i kjøleskapet, så kan de bake det de gidder 🙂 er ett slag så langt her.. pepperkaker. Må holde på boksen så de ikke spiser seg dårlig. Ellers blåser vi en lang masj i hva som er forventet og lager våre egne juletradisjoner.

 • Tove-Mette Myren

  Kjenner veldig på julepresset jeg også. Det er så utrolig slitsomt, og man føler at man ikke får tid til alt, klarer alt bra nok, og til slutt føler man seg umotivert og mislykka. Men det blir da jul hvert år likevel. ??

 • Linn • FruBeversHverdag som daglig leder i fam. O.J.

  Jeg har skrevet en del om dette potensielle stresset i forkant av jul.
  For egen del, så gjelder det å legge listen der slik at det er overkommelig for deg selv. Ikke legg den skyhøyt om du vet du aldri kommer til å fikse det. Deleger bort alle oppgaver du kan. Hvem sier at man må bake 7 slag? Jeg baker kun pepperkaker (av kjøpedeig) med guttene og pynter. Det holder i massevis. Andre sorter vi måtte ha lyst på, bestilles via venner eller familie eller kjøpes hos bakeren. Hogge eget juletre ga vi opp etter barn nr 2, nå kjøper vi et lite tre på mestegrønn. Mest for å ha et tre å legge pakkene under – selv om det stakkarslige lille treet, drukner i alle pakkene. Vi voksne i familien har sluttet å kjøpe julegaver til hverandre, kun barna. Så det holder gavestresset relativt rolig og helg overkommelig.
  Jeg er ikke så glad i overpyntet hus, så less is more. Så jeg bruker ikke mange dager på å dra ut pynt (som hadde blitt ødelagt eller slengt veggimellom av kidsa) . Mitt viktigste råd: pust med magen. Jul blir det uansett. For meg er julen den desisdert høytiden jeg er mest glad i: for det er kvalitetstid på høyt nivå med hele familien ?

 • Avdelingholt/ Anja Holt

  Viktig innlegg!!!

  Jeg har redusert pyntingen til ett minimum. Jeg har ett tre i år. Ikke hatt de siste to årene, jentene har vært i Spania, men i år ble det en busk fra Rusta. I vinduene har vi staker fra samme leverandør. Det er veldig lite fancy, men det er lys og ro her.

  Jeg baker det jeg vil, selv om jeg sikkert burde bakt syv slag. Men vi er ikke så glade i julekaker. Vi liker annet, så da baker jeg det. Og gir bort. Har enda til gode å få noe i år, men i fjor fikk jeg Delfia kake av Abelone!

  Og vi bakte pepperkaker. Nå er jentene gamle nok. Men jeg kjøpte bare en ferdig boks med deig, og tre tuber ferdig glasur. Jeg er veldig for lavterskel!

  Stor klem til deg

 • Louise

  Langt unna interiørmagasin her også, men det driter jeg i. Nekter å bli utslitt av sånt. Gjør kun juleting som er hyggelige, jeg?

 • Anniken

  Selv om jeg elsker advent og jul er det som om emetofobien går opp flere hakk når kalenderen sier 1.desember. Holder meg unna kjøpesenter og folkemengder så godt jeg kan og prøver å kose meg med mann og barn hjemme. God jul til deg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.