Barn i sosiale medier

I går ble jeg obs på en profil på bildedelingstjenesten Instagram, hvor damen skulle virke som om hun var mor til 8 unger. Problemet var bare at hun har stjålet bildene til ganske kjente bloggere og instagramprofiler. Er dette noe vi må godta når vi deler barn i sosiale medier?

Etter en stund begynte vi å mistenke at dette er noen ungjenter som har gjort noe veldig dumt og ikke minst ulovlig, i og med at de fleste som har likt bildene er andre unge jenter i 11-14 års alderen.

Jeg la ut dette bildet i går med en oppfordring til å rapportere brukeren, slik at instagram tar tak og sletter slike ulovlige ting, og folk har virkelig rapportert og tagget foreldrene til de ulike barna på bildene slik at de kan se hvor de har tatt veien.

På min facebookside ble det riktignok en liten diskusjon da ei god voksen og klok dame jeg kjenner skrev at vi som legger ut bilder av barna i sosiale medier burde være mer kritiske til hva vi legger ut og hvordan type bilder. Man MÅ vel ikke legge ut bilder av barna der man garantert kjenner igjen ungene på bildet? Eller er det sånn nå at man MÅ eksponere seg selv og barna for å få lesertallene opp?

Jeg har selv opplevd at jeg ble intervjuet , men siden jeg ikke ville legge ved bilde av barna og mannen så fikk jeg ikke være med allikevel, og jeg må si at jeg synes det er utrolig synd at man på en måte skal bli diskriminert fordi man vil være forsiktig med hva man legger ut av bilder. Og mine barn skal IKKE ut i media, før de selv kan velge det.

Jeg ser virkelig ikke ned på de som velger å legge ut bilder av barna sine, men når man ser hvor lett andre kan få tak i dem så skjønner jeg hvor datatilsynet, barneombudet o.l. vil hen med at vi skal være forsiktige. Det ene barnet er tilogmed fra en lukket bruker, som igjen bare beviser at det man legger på nett, kan ALLE få tak i bare de vil.

KK2

Jeg synes at slike bilder er like flotte som om de skulle vært tatt forfra, og man kan få frem budskapet like godt med en slikt bilde, og det er mange bilder der man ikke kjenner igjen barna er like fine om ikke finere enn om man har med hele barnet.

Jeg støtter selvfølgelig de foreldrene som i dag har en ekkel og vondt følelse i kroppen fordi det er deres bilder av deres barn som er blitt stjålet og brukt uten godkjenning. Og jeg er virkelig lei meg på dems vegne at det er slike mennesker der ute, som gjør sånt. Nå var dette en ganske uskyldig greie, men hvor mange syke syke mennesker sitter det ikke bak en PC skjerm? Og hvem vet hva de gjør med bilder? Jeg grøsser når jeg tenker på det.

Og jeg er ganske sikker på at vi som foreldre burde tenke både 2,4 og 8 ganger før vi publiserer et bilde av barna våre på nettet, nettopp fordi verden i dag er et “mindre” sted pga internett og det er ikke så vanskelig med litt bilderedigering å gjøre ting med bilder som man ikke burde gjøre dessverre.

Ja, det er valgfritt og opp til en hver foreldre hva en vil gjøre. Om man vil legge de ut eller ikke, og at man bør få bestemme selv. Men hva med barna? Synes de det er greit å se seg selv på bilder når de skal google når de blir større? Hadde du likt det om det var deg? Men om man velger å legge ut slike bilder er det dessverre mange mennesker som ikke skulle hatt tak i dem som kan få tak i dem. Det er ulovlig , men det er ikke et hinder for slike mennesker.

Så til alle dere som tar bilder av barn om det er deres egne eller andre sine barn (da med godkjenning fra foreldre/foresatte). Her er en utfordring til dere: 

Ta et bilde av barn som kan brukes på blogg eller andre sosiale medier men som ikke viser barnets ansikt, men som allikevel er flott å se på.

 Legg det gjerne på egen blogg og legg igjen link i kommentarfeltet her, send meg det på mail (post@frujacobsen.no), eller legg det på instagram: #frujacobsenbarnimedier

Om en uke legger jeg ut de bildene jeg har fått godkjenning til å publisere med link til bloggen/instagram profilen deres.

10478237_10203689911422604_748300771553775314_n

Like fine bilder selv om man ikke ser ansiktene 🙂 

Hva er din mening om barn i sosiale medier?

Del gjerne innlegget videre, og vær med i diskusjonen. 

Kommentarer
(Lest 111 ganger, 1 Lest i dag)

Comments

 1. Ina stamnes

  Kunne ikke vært mer enig! Jeg legger IKKE ut bildet av barnet mitt hvor ansikt eller slikt vises. Både fordi noen kan misbruke bildene som i dette tilfellet men også fordi barnet mitt skal få ha et privatliv som ikke inkluderer bilder av henne over alt. Jeg har kun lagt ut 3 bilder, som er fine familiebilder fra spesiell anledning. Kommer ikke til å legge ut masse. For selv med lukket profil på Facebook har uønskede sett bildene mine. Folk skal få legge ut bilder, men syntes man burde tenke litt nøyere over hva slags bilder og hvor mange. Man trenger ikke legge ut bilde for hver minste ting barnet gjør, men heller hvis det er noe ekstra spesielt. Syntes også bilder av syke barn, trist eller barn som sitter på do er bilder som heller burde havnet i familiealbumet. Ja barnet ditt er nok det fineste i verden og det syntes også jeg men begrenser meg for det. Men alt i alt opp til hver enkelt. Men til de som legger ut bilder for å skryte av det perfekte livet sitt burde heller fokusere på å ta del i livet enn bare å fange det på kamera for å legge ut (vet alle ikke er sånn) 🙂 min mening

 2. linda hagen

  Folk er så forskjellige. Det jeg reagerer på er hvis noen forteller om ting fra barnets liv som kan være pinlig eller ydmykende for barnet enten der og da eller senere. Hvis man har en åpen blogg, bør man unngå å fortelle noe om barnas eventuelle diagnoser eller sykdommer (Vanlig forkjølelse, influensa og sånne vanlige ting er ok, men man trenger ikke legge ut bilder av syke barn akkurat da), eller hvis de gjør noe dumt. Barna skal ikke behøve å lese noe som gjør dem ydmyket eller ille til mote. Når det gjelder bilder, har jeg ikke noe imot å se bilder av andres barn, det synes jeg er kjempehyggelig. Deler gjerne noen bilder av mine barn også, men er varsom på den måten at jeg ikke deler bilder der jeg tenker at barna ikke vil like å se, de ser alt jeg deler. De bildene som man legger ut, særlig hvis ansiktet synes, kan man legge ut i lav oppløsning, sånn at det ikke er så interessant å bruke de til noe. Og uten klær er selvsagt utelukket. Bilder fra stranda med uheldige positurer bør man også være svært varsom med.
  Jeg synes ikke man trenger å utelukke sine egne barn helt fra sosiale medier. Å dele noe fra sitt familieliv er ikke akkurat det samme som å brette ut barnets privatliv. Det er stor forskjell på det. Jeg tenker også at dette nye livet med sosiale medier er kommet for å bli. Barn kommer nok til å legge ut pinlige ting om seg selv på egen hånd når de blir større, så at de har noen hyggelige bilder og hyggelige ting skrevet om seg av sine egne foreldre synes jeg ikke er noe problem. Private detaljer både fra barnas og eget liv kan man holde for seg selv, og enkelte bilder egner seg kun for familiealbumet. 🙂

 3. Livet i Casa Didriksen

  Dette er et viktig tema. Selv velger jeg å dele bilder av ungene. Men jeg tenker over hva slags bilder jeg legger ut. Legger ikke ut gråtebilder, syke unger, ungene poserende i bikini ovs. Jeg tror nok at i fremtiden så er dette med internett og bilder litt annerledes enn i dag. Jeg tviler på at vi klarer å se for oss hvordan vi tenker om ti eller tjue år. For unger som vokser opp nå så er sosiale medier hverdagen og den normale arenaen. For oss er det fortsatt litt nytt og fremmed.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.