Lær barna gode bordmanerer

 

bordmanerer

Bildet er lånt her.

Mulig det er jeg som er treg, men i kveld kom jeg over en artikkel på klikk.no om barn og bordmanerer. Og jeg kjenner jeg er helt enig.

Her er det du bør lære barnet ditt:

1. Begynn i tidlig alder. Selv helt små barn kan forstå enkle kommandoer og grunnleggende manerer. Det er derfor ingen grunn til at ikke også dine barn kan lære seg god oppførsel ved matbordet tidlig. Begynn med å prøve å få barna til å sitte i ro på stolen sin og søle mindre.

2. Lær barna opp til å smake på alt. Det er ikke lov å si at man ikke liker noe man ikke har smakt på.

3. Lær barna å spørre pent før de får lov til å gå fra bordet. Dette kan en treåring lære.

4. Lær barn å spise med kniv, gaffel og skje. Nøy deg lenge med at de bruker bestikket. Riktig bestikkholding kan de lære når motorikken er klar for det.

5. Rundt skolestart kan barna begynne å lære mer detaljerte bordmanerer, som:

  • Vent til alle har fått mat før du begynner å spise
  • Legg servietten på fanget
  • Tygg maten med munnen lukket
  • La være å synge, komme med frekke bemerkninger eller skjære grimaser ved bordet

6. Gi barna ros når de oppfører seg godt.

7. Si fra om og rett opp uvaner, men på en rolig, behersket og tålmodig måte.

8. Be ditt barn forlate måltidet eller løft ham/henne bort, hvis han/hun nekter å oppføre seg ordentlig.

9. Et barn som har begynt på skolen er stort nok til å forstå konsekvensene av dårlig oppførsel. La barnet forstå at når hun/han blir i stand til å oppføre seg ordentlig, er det greit å sette seg ved bordet igjen.

10. Lær barna opp til alltid å spise opp det de selv har forsynt seg med.

11. Minn barnet på å takke for maten. Merk at dette er norsk skikk og bruk – i andre land er det ofte grunnleggende høflighet at man skal si at maten er god, men ikke at man skal takke for den.

Jeg er veldig glad for at de ikke har med at barnet skal spise opp maten sin før de får gå fra. Vet at dette praktiseres i enkelte barnehager og da lærer ikke barnet å kjenne egne grenser for når det er mett og når det er sultent. Så nå skal jeg sette meg skikkelig inn i disse bordmanerene og terpe på dem her i heimen også 🙂

Kan barnet ditt bordmanerer? Hva synes du om de reglene klikk har satt opp?

Kommentarer
(Lest 473 ganger, 1 Lest i dag)

5 thoughts on “Lær barna gode bordmanerer

 1. Synes det er bra regler, men kanskje litt strenge og gammeldagse… Servietten på fanget liksom? hehe.

  I nr 10 står det jo at de skal spise opp alt de har forsynt seg med;)

 2. Jeg reagerte på nr 10: “10. Lær barna opp til alltid å spise opp det de selv har forsynt seg med.”

  Hvordan i alle dager skal et barn på 5-6 år skjønne hva som er lite eller mye i forhold til sin mage, når vedkommende ikke aner forskjellen på 10 kr og 100 kr. Mengde og volum vet de ikke hva er for noe. Jeg ville aldri krevd at et lite barn skal kunne noe sånt før den er kommet i 2-3 klassen, hvor de faktisk lærer sånt.

 3. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg får høre at jeg er streng. Jeg gjør jo bare det som står her. Mulig jeg kanskje er strengere enn andre mammaer på min alder, men jeg ser ikke på det som noe negativt.

 4. Ja, men som foreldre styrer vi jo litt hva de får på tallerken. Så hvis de har lært å ta litt av gangen, og heller forskyne seg flere ganger er den reglen grei 😉

 5. Jeg syns reglene er helt greie, men at de kanskje er litt sent ute?
  I barnehagen hos oss sier alle “takk for maten”, selv de yngste på under 2 år. Tygge med munnen lukket er noe man kan minne på barna fra tidlig alder, akkurat som med “takk for maten”. Det samme med hva man har lov til å si/gjøre rundt matbordet.
  I familiesituasjon hvor man ikke er så mange, er det i alle fall en selvfølge for meg at man venter med å forsyne seg til alle har satt seg og til en har sagt “vær så god”. Det gjør vi jo i barnehagen og faktisk, selv med de minste.

  At man skal smake på alt er jeg kanskje ikke enig i, for det kan fort bli til tvang i noen familier. Men at man ikke har lov til å si “jeg liker ikke” FØR man har smakt er jeg helt enig i!

  Jeg syns også de til en viss grad kan lære seg å spise opp det de har forsynt seg med. Men da må mye av ansvaret legges på oss voksne ved at vi må begrense mengden mat barna forsyner seg med. I barnehagen forventer vi at de spiser opp det de forsyner seg med, og det er sjeldent ett problem. Men de får heller ikke mer enn en halv brødskive av gangen..

  Man kunne kanskje også hatt med noe om å lære barna om å sende mat til andre, spørre om å få tilsendt mat ol.

  Hild Frøya: Vet om mange som synes det er helt unødvendig å lære barna å takke for mate ol. så det er ikke unaturlig at du blir sett på som streng nei?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.