Barne TV som barnevakt

Jeg har fulgt en diskusjon på Facebook i dag, der en side jeg følger la ut en artikkel om barn og bruk av TV som barnevakt. Og jeg ser heldigvis at de fleste kan ty til tv som avlastning om livet som småbarnsforeldre blir for krevende. For når barn er trøtte, sultene, slitne eller ikke i slaget kan det bli i overkant mye sutring, gråt eller krangling mellom søsken, og da KAN det føles som man har ti og ikke tre barn. Det kan gjør at hvem som helst erfarne småbarns mor eller far kan føle at det blir litt intenst. Og da er det godt å kunne ty til barnetv eller NRK super på ipaden 🙂

Jeg har fått tre barn ganske tett, og når de har vært rundt året har jeg introdusert dem for barneTV på kvelden for å lage en rutine som jeg selv hadde som liten: Barnetv -> Kveldsmat ->Kveldsstell -> Leggetid. Og dette er en rutine som funker gull for oss, eldste er nå 5,5 år og den funker fortsatt gull for å roe ned etter an aktiv dag.

I forrige svangerskap var jeg utrolig trøtt og jeg slet MYE med smerter gjennom natten, så når ungene startet dagen 06.30, fikk de lov å gå ut i stuen, sette på TV og se morgenbarnetv. Om det var Disney jr eller NRK spilte ingen rolle for meg da jeg synes begge kanalene sender mye bra og lærerikt for barn, og jeg skammer meg overhodet ikke over at jeg lar de se litt ekstra TV de dagene jeg er utslitt, i dårlig form, det er sykdom i huset, lage middag eller MÅ ordne i stand noe til f.eks bursdager eller selskaper.

Noen dager ser de overhodet ikke på TV fordi de ikke har lyst og heller vil leke eller vi ikke har tid fordi vi finner på ting, andre dager kanskje de får de barneTV som gikk tidligere på kvelden mens de spiser kveldsmaten sin fordi vi ikke rakk hjem til vanlig barnetv begynte. NRK har jo nå fått en slik funksjon på nett-tv at du kan spole to timer tilbake i tid. Og noen dager kan det hende at TV står på fra morgen til kveld og ungene svinser innom fra tid til annen. Enkelte dager kan de se f.eks Kaptein Sabeltann filmen 4 ganger på rad uten at jeg bryr meg så hardt om det.

Når vi var på ferie i Kristiansand hadde vi med oss iPaden, og den var gullverdt etter å ha vært inne i dyreparken og nede på lekerommet på hotellet slik at ungene kunne roe seg ned med en brødskive og barnetv. Og ikke minst for at Karoline skulle få ca de samme leggeritualene som hun har her hjemme.

2014-07-02 20.10.42

Lodde og Linn er favoritten til Karoline, og ja jeg lar henne se om hun begynner å bli trøtt eller hun helst vil sitte på armen og jeg skal lage middag. Dårligsamvittighet? Nei!

Mens jeg leste igjennom kommentarer på denne siden som delte innlegget fikk jeg sjokk over enkelte uttalelser, og jeg kjente jeg ble skikkelig forbanna på hvordan folk skal mene og bestemme over andre folks oppdragelser.

mulig

Hmm, mon tro om denne personen gjør alt etter boken og aldri tar lettere løsninger til tider. For min erfaring er nemlig at med tre tette (flere barn generellt) så må man ty til noen “lettvindte” løsninger. 

For meg og min samvittighet er det bedre at ungene får se en halvtime ekstra med TV enn at jeg skal bli utslitt og at lunta skal bli for kort. Det er bedre for ungene at de får se barnetv enn at mamma skal bli sur og grinete, eller kjefte for noe som egentlig ikke er å kjefte for fordi hun er utslitt.

En glad og fornøyd mamma er en mye bedre mamma enn en utslitt, sur og grinete mamma. Og om ungene da ser litt mer TV en dag, om man tar middagen fra varmmat-disken på Meny, om man ammer barnet i søvn til det er 10 mnd, eller om man setter på en film en gråværsdag i stede for å høre på tre barn som krangler uansett hva man gjør så ser jeg ikke noe galt i det.

Så til deg som setter på iPaden i sengen når dagen starter 04.50, eller setter på TV på morgenen og lar ungene få spise frokosten der mens du tar 5 min på øyet, gjør huslige ting eller går på do (der er man skjelden alene som småbarnsforeldre) så gjør det med god samvittighet de tar ikke skade av det, så lenge det ikke er noe de gjør fra 06 – 20.00 HVER dag 🙂

Ser barnet ditt på TV? Har du noen gang brukt TV som avlastning?

Kommentarer
(Lest 123 ganger, 1 Lest i dag)

16 thoughts on “Barne TV som barnevakt

 1. Jeg kunne ikke vært mer enig! Når jeg kommer hjem etter en lang dag på jobb lager jeg meg mat og slår meg ned på sofaen. De små blir også sliten etter lange dager i barnehagen og skolen, så hvorfor skal ikke de få lov til å legge seg på sofaen med favorittprogrammet på tvn når vi voksne gjør det? Alt med måte altså, men verden er ikke enten eller. Jeg syntes tv er helt greit, jeg husker mange kosestunder med barnetv, godteri og mammakos fra da jeg var liten 🙂

 2. Jeg er så enig med deg!
  Her er det Disney junior fra han står opp til jeg får vært på badet og ordnet meg. Så igjen fra 18 til 1830 før vi går på badet. Han er 2 og et halvt og er i seng til 1900. MEN… dette er bare rutinene våre. Er jeg alene med ham og det er ing jeg må gjøre, som laging av middag eller å legge opp klesvasken ( en oppgave som ikke er så enkel å få til med hjelp) får han se barnetv. Når det er gråe dager med regn og lite å finne på kan vi også sette på en film og kose oss med. Jeg ser ikke noe problem i å la ham se på Tv av og til. Det er ikke hele dagen og heller ikke hvær dag han er interessert. Fine dager med sol og flott vær vil han mye heller være ute og han leker mye med tingene sine… så ingen tv slave her i hus… Men av og til tyr vi til barne tv for og få litt avlasting ja. Det er faktisk den eneste metoden vi har for avlasting siden vi ikke har familie eller nære venner nær oss som kan sitte barnevakt hver helg så vi får sovet ut eller slappet av alene slik det ser ut til at trenden på disse forståsegpåerne ofte er i dag… Nei la ungen se litt ekstre tv og vær uthvilt nok til og ta deg godt av dem sier nå jeg… er det vi gjør!

  1. Vi har heller ikke noen til å avlaste oss. Og med tre tette kan de føles overvelmende noen ganger og da er det godt å kunne sette på en film og få lov å hoppe i dusjen og senke skuldrene litt 🙂

 3. Det er mange ting man ikke “bør” gjøre men som de fleste foreldre likevel gjør. Jeg skulle aldri bli den mammaen som lot Ine se tv i tide og utide, men det er fort å si “sånn skal jeg IKKE være” helt til realiteten slår deg, og der sitter barnet å spiser is og ser barnetv rett før leggetid.. Det er jo ikke noe man bør gjøre, syns jeg. Men det er mye vi ikke bør gjøre som vi gjør uansett, om det gjelder barn/oppdragelse eller generelt.. Men igjen så er jo “alt” greit, i moderate mengder. Jeg kutter ut TVen når jeg syns det blir mye, når vi er hjemme i helgene så går tven stort sett hele dagen, selv om hun ikke direkte sitter å ser tv i 8 timer i strekk så er den nå der på kanalen. Da syns jeg det er greit å sende henne ut/rommet eller noe for å gjøre annet enn å se tv, men at det blir tv noen timer på kvelden før leggetid, det syns jeg ikke gjør noe.. Hun har dessuten fått tv på rommet, men selv der passer jeg på at nok er nok 🙂 🙂 Er det leggetid, så ER det leggetid! 🙂

  Nydelig sidebilde av deg forresten! <3

  1. Sånn var det her også når vi kun hadde en. Barnetv kanalen gikk å durte i bakgrunnen og jaggu når han var i seng så hendte det at den stod på mens jeg ryddet opp etter dagen også 😛

   Tusen takk <3

 4. Om jeg har? Jeg har brukt det for alles beste, for jeg kan ikke prestere om ikke jeg har noe igjen? I flyet sier de at du skal ta på egen oksygenmaske før du hjelper andre. Den metaforen tar jeg med meg i resten av livet også.

  Klem!

 5. Altså, greia er at folk forestiller seg ulike ting når det kommer til slike temaer. Vil tro du er enig i at man ikke skal bruke tv/IPad/you name it som barneVAKT, og det er det denne personen skriver. Det du skriver om i innlegget ditt er noe helt annet. Å forlate ungene til en ting er uansvarlig – hvis man selv drar til byen, f.eks. Det er neppe dine eksempler vedkommende kommentator ser for seg når hun svarer i diskusjonen, men dette er selvsagt ikke noe jeg vet, da jeg ikke er henne. Det er likevel min erfaring at når folk reagerer veldig på en ting så er det gjerne fordi man ser for seg noe annet enn det som var ment. Slike reaksjoner handler ikke så ofte om hva andre bør/ikke bør gjøre i sine liv, men om meningsutveksling og innspill. Jeg lært mye av andre menneskers meninger, de har hjulpet meg til å finne min vei som mamma. (men hvis det skal hjelpe, kan en ikke ta andres meninger som personlig kritikk…)

  Selv brukte jeg ikke tv som avlastning da ungene var små. Vi kjørte samme kveldsrutine som dere, med barne-tv (en halv time), kveldsmat (noen ganger før barnetv), kveldsstell og legging. Det fungerte ganske bra.

  1. Artiklen handlet heller ikke om at man dro bort fra barnet, men at man brukte barne tv til å få gjort ting i huset, hoppe i dusjen, sove litt lenger ol. Og det ser jeg ikke noen grunn til å ringe BV for?

   1. Nei, det blir bare rart. Greia er vel å ha et bevisst forhold til skjermene og bestemme seg for en maks grense i hverdagen.

    Ønsker deg en flott dag!

 6. Jeg er helt enig med deg. Jeg svippet såvidt innom den samme diskusjonen tidligere i dag, og kunne fornøyd konstatere at jeg langt fra er den eneste som bruker tv og iPad som barnevakt med jevne mellomrom. 🙂 Hvorfor denne sinte damen er så fryktelig sint, aner jeg ikke. Men jeg har erfart mang en gang at når det gjelder foreldrerollen, er det noen som absolutt ikke tåler at foreldre velger å gjøre ting annerledes enn dem selv. Og spesielt hvis man tar noen litt pedagogisk ukorrekte valg.

  1. Haha, ser den. Jeg vet om flere som har kun 1 (som vil ha flere) som sier de aldri skal gi ungene lørdagsgodt eller sukker før de kan spørre om det selv. Selv ikke 1 års kake skal de få. Vel, om babyen på 10 mnd ser eldre søsken som spiser sjokolade skal jeg love deg de ikke gir seg før de får smake. Men det tror de ikke på 😛

   Jeg er veldig glad jeg har ipad/pc/mobil/TV jeg altså, ellers hadde det blitt mye Mc Donalds og DET er værre over tid enn en ekstra time med barnetv 🙂

 7. Jeg bruker tven ofte som barnevakt av 2 grunner. Vi har ingen som kan sitte barnevakt for oss og med en unge på 2år og en på 3mnd og noen ganger trenger vi et pust o bakken. Og hun på 2 slapper bra av med en episode av vennebyen. Men vi har noen “regler” og det er at hun skal ha lekt masse den dagen og vi ikke bruker det for vi ikke gidde/orker. Så lei avåå sammenligne med før i tiden når de nesten ikke var i bhg! Nå leker de hele dagen så ser ikke noe galt i å se litt på tv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.