Blogg og Teknikk,  Bloggtips

BloggtipsFredag: # SEO

Jeg har lenge tenkt på å ha en fast spalte, og siden ei god venninne av meg utdanner seg til Journalist, så passet det fint å gjøre dette sammen med henne. Så hver Fredag fremover så kommer jeg til å legge ut innlegg under BloggtipsFredag, der du kan finne noen tips og triks for å gjøre bloggen bedre og få flere lesere. De fleste er nok skrevet av Lizbeth i begynnelsen så fortsetter jeg når hun er tom for tips 🙂

Etter flere år i «bloggverdenen», og med en tid hvor jeg skrev autografer og ble tatt bilder av på shopping, bak meg – føler jeg at jeg kan litt om både det å tiltrekke seg lesere, og å holde på dem. Her er min «lille» guide som tillater deg å lære av mine (mange) feil, og de triksene jeg har gjort som faktisk har fungert. For at det ikke skal bli altfor mye tekst på én gang har jeg valgt å dele opp innleggene i en liten serie med innlegg, som alle vil fokusere på hvordan du kan få flere lesere til bloggen din – og hvordan du beholder dem. 

Tekst: Frilansjournalist Lizbeth Iren Sæther Osnes (Kontakt: Frilansjournalist@lizbethosnes.com)

seo
Foto: Flickr, Wess

SEO – den første og kanskje viktigste hjemmeleksen du kan få

SEO, eller Search engine optimization som det heter, er et viktig verktøy. Kort fortalt handler dette om hva som vil havne på Google og i andre søkemotorer. Dersom du skriver en blogg om mote for eksempel, hadde det jo vært ordentlig kult om din blogg var den første til å dukke opp på dataskjermen hos de som søker på «blogg om mote», «moteblogg», «moteblogger» også videre, ikke sant?

Her er det veldig mye jeg kan skrive, men jeg gir deg en kjapp innføring i stedet. Dersom du, som meg, blir over middels interessert i dette kan du søke deg frem til det meste ved hjelp av Google eller en annen søkemotor. Så, kjappe tips som gjør din blogg mer attraktiv når det kommer til SEO:

  • Prøv å lenke til egne innlegg (eller bloggens fremside) når det måtte passe seg. Vi tar igjen moteblogger-eksempelet. La oss si at du tidligere denne uken har skrevet om at rumpetasker er på vei tilbake, og du i et senere innlegg «Nå har jeg kjøpt en knallrosa rumpetaske! Ettersom rumpetasker er på vei tilbake, som jeg nevnte i forrige uke, ønsker jeg disse i alle slags farger og fasonger», kan du markere ordene jeg har hevet ut i fet skrift her, og lenke denne setningen til det innlegget du tidligere skrev angående rumpetasker. Dette er bra SEO! Enda bedre blir det dersom du kan skrive gjesteinnlegg hos andre (gjerne større) blogger, og lenke til dine innlegg på denne måten.
  • Husk å alltid lenke med hele ord eller setninger du ønsker at folk skal søke på for å finne nettopp din blogg. Ingen søker på «HER» (som i «Les innlegget mitt om rumpetasker HER», i håp om å finne et innlegg om rumpetasker, vel? Nei, de søker nok heller på «rumpetasker er på vei tilbake» eller lignende. Husk derfor å alltid bruke lenkene dine ordentlig.
  • Husk å ha gode navn på bildene dine. Enten du lagrer bildene dine fra et nettsted eller om du har tatt de selv, bør du navngi de med noe man kan søke på for å finne frem til det som er relevant til innlegget ditt. Et bilde av deg med den nye rumpetasken din med navn «123» vil ikke hjelpe deg. Hvem søker vel på 123 på Google bilder for å finne et bilde av en rumpetaske? Kall bildet helt enkelt «rumpetaske» om du vil. Skal du bruke flere bilder (som også er et pluss – mer om det lengre ned) kan du være oppfinnsom. «Rumpetaske på vei inn», «rumpetaske mote», «stilig med rumpetaske» også videre er navn du kan ha på bildene dine. Husk igjen; det du kaller bildene, lenkene og overskriften din (mer om det også senere) er alt med på å bygge opp god SEO for bloggen din.
  • Jeg nevnte det kjapt i sted, men jeg nevner det igjen. Skriv gjesteinnlegg for andre bloggere, og vær nøye når du lenker tilbake til din egen blogg. Her skal du bruke setninger som beskriver bloggen din, og som folk kommer til å søke på. Ingen kommer til å søke på «jeg er en jente på 14 år som skriver om mote og rumpetasker. Jeg elsker hester og jeg er singel», er det vel? Men – folk kommer til å søke på «blogg om mote», så gjør det enkelt. Skriv for eksempel innledningsvis i gjesteinnlegget ditt: «Jeg har fått æren av å skrive gjesteinnlegg for **, så her kommer et innlegg med do’s and dont’s når det kommer til rumpetasker. Selv skriver jeg en blogg om mote, så dersom du er interessert i det – ta gjerne turen innom». Lenken legger du der jeg har gjort teksten fet.
  • Husk at overskriftene dine betyr veldig mye når det kommer til SEO. I tillegg til at overskriften skal vise tydelig hva innlegget skal handle om, og være interessant nok til at folk vil klikke seg inn på det via Google, Facebook (igjen; mer om det senere) eller fra andre medier, må innlegget være SEO-vennlig. Igjen bør du tenke på hva folk søker på når de skal finne frem til noe din blogg vil være ypperlig mål til. Det blir selvfølgelig for dumt å kalle ethvert innlegg for «Blogg om mote»; her må du være sylspiss når det kommer til målform. Innlegg om rumpetaske kan for eksempel være «Nå er rumpetasken på vei tilbake», «10 måter å style en rumpetaske på» og lignende. Bruk fantasien! Dette er ekstra vanskelig når det gjelder hverdagsinnlegg, men med litt trening går det smooth det også.
  • Et eget domene er å foretrekke. Dersom bloggen din heter «Heioghopphardusett.blogg.blogger.blogging.no» er det ikke særlig attraktivt for Google. Din webadresse bør være kort, enkel og grei – og helst med eget domene. Det er fullt forståelig at det er kjedelig å anskaffe eget domene før pengene begynner å rulle inn, men det kan absolutt være verdt det. One.com er et billig og veldig bra verktøy for nettopp dette, og både Familieprat og Bloggnorge er flotte plattformer som enkelt hjelper deg med å flytte din gamle blogg, med nytt domene, over til seg dersom det er ønskelig.
  • Installer Google analytics. I tillegg til å være den mest troverdige statistikken over lesere og besøkende, får du så utrolig mye annen informasjon fra dette programmet. Her kan du se hvor leserne dine kommer fra i landet, hvordan de har havnet inn på bloggen din (her lå Google som topp hos meg når jeg var på mitt mest leste – det er målet for deg også!), hvilke innlegg som er dine mest populære og mye mer.

Det var en «bitteliten» innføring i det jeg personlig syns er det viktigste når det kommer til hvordan man kan bygge opp bloggen sin, og hvordan man kan få flere lesere. De som søker på det du skriver om har jo av en eller annen grunn interesse for nettopp det du skriver for, så sjansen er stor for faste følgere.

Dette var første del av mitt lille «Hvordan få flere lesere»-kurs, som jeg håper du likte. Jeg skal forsøke (men uten å love noe) å gjøre de kommende innleggene litt kortere.

Kommentarer
(Lest 173 ganger, 1 Lest i dag)

5 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.