Barn og ernæring, Svangerskap og fødsel

Brystbetennelse

I helgen har jeg erfart dette for første gang. Jeg ammer nå det tredje barnet og det er første gang jeg kjenner på denne vonde tilstanden. Og at barn kan leke og være helt upåvirket av 39,5 i feber kan jeg ikke klare å forstå. Jeg hadde mer enn nok med å orke å  amme minstefrøkna.

Hva skyldes brystbetennelse?

Brystbetennelse kan skyldes irritasjon i brystvevet og/eller bakterier. Kjenner man harde klumper i brystet er noen av melkegangene blitt tilstoppet og vevet rundt blir etter hvert irritert og betent på grunn av at melk hoper seg opp i brystet. Kommer det i tillegg bakterier inn i melkegangene via små sprekker i brystknoppen kan det bli en bakteriell infeksjon.

Tilstanden opptrer hyppigst de første 6 uker etter fødselen og ved overgang fra fullamming til delamming.

Hvem er mest utsatt for brystbetennelse?

 • Kvinner som har hatt brystbetennelse tidligere
 • Ammende kvinner som har problemer med brystspreng, tilstoppede melkeganger og/eller såre brystknopper.

Symptomer på brystbetennelse

Vanlige symptomer er hevelse, smerte, rødhet og varme i deler av brystet. Det er også vanlig å få feber, frostanfall og influensafølelse.

Når bør du kontakte lege?

 • Hvis grundig tømming av brystet hver andre time på dagtid og et par ganger om natten ikke gir god effekt innen et døgn.
 • Dersom melken blir tyktflytende eller misfarget.
 • Ved høy feber og redusert allmenntilstand

Sykdomsforløp ved brystbetennelse

Brystbetennelse kommer raskt. Hvis man får tømt brystet tilfredstillende får man som oftest bedring i løpet av et døgn. Ikke-bakteriell brystbetennelse varer i gjennomsnitt i 3 dager. Trenger man behandling med antibiotika er vanlig behandlingstid minimum 10 dager.

 

Dette er hentet fra Apotek1 sine nettsider.

Jeg begynte natt til Fredag med smerter i brystet og frostanfall. Jeg lå hele natten og frøs uten å vite hvorfor, la ikke sammen to og to da. Men på morgenen var brystet vondt å ta på og jeg kjente harde kuler 🙁 Dusjet ammet og brukte manuellpumpe, men de er rart med det at de dagene man virkelig trenger at babyen henger i puppen, da har de sove dag. Så jeg ble ikke bedre den dagen. På Lørdagen tok jeg nok en VARM dusj og fikk massert ut et par av klumpene, men frøkna ville ikke ha det brystet. Så da måtte vi til innkjøp av elektrisk.

Etter jeg fikk den i hus ble formen stigende, feberen, frostanfallene, hodepinen og det røde området ble borte. Det var deilig. Men jeg kastet melken i tilfelle det var noe bakterier i den.

Nå er jeg så og si frisk, så jeg anbefaler virkelig den pumpen og en sulten baby som en del av behandlingen. Manuellpumpe gjorde ikke jobben sin i dette tilfellet desverre.

Så vil jeg dele noen råd for å behandle det uten antibiotika!! NB!! Virker det ikke og du ikke blir MYE bedre innen 24-48 timer MÅ du oppsøke lege.

Behandling: 

 • Aldri frys på hender eller føtter
 • Ikke vær kald, ha på vindjakke
 • Kjøp deg STORE ullinnlegg
 • Tøm brystet helt når du pumper og ammer ( Du bør amme/pumpe hver 2. time og da tømme helt på dagen og to ganger på natten)
 • Legg babyen til på det vonde brystet først
 • Varm opp brystet med varme omslag eller varmeflaske før du ammer/pumper
 • Masser lett på klumpene under amming/pumping
 • Vær ren på hendene når du skal amme/pumpe
 • Drikk godt
 • Ta deg et varm bad/varm dusj 3 ganger om dagen og masser brystet og håndmelk. (Best effekt om du tømmer brystet med amming/pumping først.)
 • Ikke bruk stram bh eller stramme klær over brystene.

Har du hatt brystbetennelse? Hva er dine råd til å bli kvitt det eller å forhindre det?

Kommentarer
(Lest 482 ganger, 1 Lest i dag)
Tagged , ,

3 thoughts on “Brystbetennelse

 1. Brystbetennesle er noe av det vondeste jeg har opplevd,prøvde både å dusje ,med masassje og pumpe meg,og kraftig antibiotikakur,ingenting hjalp,så jeg måtte operere,hele 3 ganger før det sluttet.det gikk 2 år før alt var normalt igjen,dumme med dette var at jeg måtte slutte å amme,siden atinibiotikan går over i morsmelken,…..håper jeg aldri opplever det igjen.

 2. Huff. Hadde brystbetennelse med prinsen, og håper å unngå dette nå med prinsessa. Det var såååå vondt og hadde over 40 i feber, og til slutt måtte jeg ha antibiotika for å få det til å gå over! Jeg har samme brystpumpen fra Wedela, og den er bare helt super! Kjøpte den til første barn og den funker like bra enda 🙂

  Ha en super helg!

  Klem

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.