Diastase og mammamagedagen

Har du sett nyfødte babyer gråte, eller babyer som ser ut som de tar sit-ups? Har du lagt merke til magene dems, hvordan de står i en slags pyramide?

Dette er fordi magemusklene dems ikke er sterke nok til å holde involler, bukhinne o.l. på plass. Dermed “flyter” magen og de har en stor mage når de er babyer. Magemusklene gror sakte men sikkert sammen, og “pyramiden” (diastasen) blir mindre jo eldre de blir.

Har du lagt merke til det samme med din gravide mage, eller din post partum mage? Når du reiser deg fra jordmorbenken etter å ha hørt hjertelyden, ser du den samme pyramiden? Det er en diastase, et mellomrom mellom magemusklene dine. Diastasen kan minkes om du trener opp musklene dine godt nok. Noen veldig få må operere for å få magemuklene sammen igjen, da spriket er for stort til at det leges av seg selv. Da må musklene sys sammen.

Diastase

Når man blir gravid flytter magemusklene litt på seg for at man skal få plass til barnet og alt det andre vi har inne i magen. Dette gror ikke alltid sammen hos alle kvinner, og man fortsetter å ha en diastase også etter at barnet er født. Derfor opplever mange kvinner at magen står ut, man kan få brokk, fremfall av livmor, lekkasjer o.l. Du kan lese mer om Diasatase hos mammamagetrener.no

Når man går gravid får man beskjed x-antall ganger at man må knipe bekkenbunnen for å opprettholde en sunn bekkenmuskulatur, men jeg har enda ikke hørt om en eneste jordmor eller lege som sier at man må passe på den dype magemuskulaturen, og ha kontakt med den hele veien, og ikke minst trene den opp igjen før man begynner med situps og planke etter svangerskap.

Posisjonene kroppen kommer i ved de øvelsene øker trykket på bukveggen og utvider diastasen, og får du et “hull” i bukveggen får du et brokk og man er inne i en ond sirkel.

Når man går fra dette…………………

rp_2013-01-08-11.36.46-543x724.jpg

til dette, hele 3 ganger på 4 år så sier det seg selv av de dype magemusklene ikke klarer å trekke seg sammen selv, etter ETT svangerskap er de som en slapp gummistrikk, så hva da etter 3 tette? Det må lages nye nervebaner og kontakter mellom musklene og hjernen. Hjernen må klare å få musklene til å reagere uten at man skal måtte tenke så alt for hard på at det skal gjøres.

Etter at jeg begynte hos Mammamagetrener Marit, har jeg merket STOR forskjell på magen min. Magen virker enda bedre som den skal i tarmsystemet fordi tarmene er på vei til å legge seg der de skal ligge ( jeg er fortsatt ikke i mål med mammamagetreningen, men jeg ser og merker forskjell), jeg kjenner sult på innsiden av magen og henget mitt har blitt mindre. Det siste er kun en bonus av at musklene strammer seg opp.

For 2 behandlinger siden fikk jeg også på meg en AbHealer, den gjør at de ytre magemusklene trekker seg sammen igjen, og den gjør at de dype mage musklene jobber. I tillegg hadde jeg slitt i 1 mnd med invalidiserende ryggsmerter, og etter en time med det beltet på så var jeg så og si smertefri. Jeg bruker det fortsatt daglig, og kommer til å gjøre det et par måneder. Og jeg kan nå endelig trene så smått igjen på ellipsemaskinen.

2015-03-31 14.06.09

 Min 4,5 åring spør stadig hvorfor jeg har stor mage. og jeg forklarer som best jeg kan at mamma har hatt tre barn i magen og at magen har blitt kjempe stor og dermed er det en del hud igjen, og når mamma er hos “magedoktoren” så hjelper hun mamma med å få en litt mindre mage. MEN du må ikke ha stor mage for at de musklene skal være satt ut av spill, en slank mammamage kan også ha en diastase og feil trening og belastning kan gjøre skade også der.

Diastase

Jeg vil også gjerne markere mammamagedagen her på bloggen min, ved å legge ut bilder av mammamager, så har du en mammamage? Send meg bilde av din mammamage på mail til post@frujacobsen.no og det blir publisert her på bloggen. Det må ikke være med ansikt så du kan være totalt anonym, og jeg vil gjerne ha bilder av ALLE typer mager. Slanke, tykke, med og uten strekkmerker, trente, utrente, gravide, post partum, så lenge du er mamma og har en mage ta et bilde og send meg UANSETT hvor lenge det er siden du fikk barn 🙂

Skal du på mammamage dagen? 

 

Kommentarer
(Lest 1 256 ganger, 1 Lest i dag)

2 thoughts on “Diastase og mammamagedagen

  1. Jeg burde kanskje gå til hun her jeg også.. Men jeg er nesten litt falu av megen min, og liker ikke å vise den frem.. huff.. Jeg burde jo ikke være flau. det har jo tross alt vært hus for tre nydelige barn, jeg burde jo være stolt.. Men….

  2. Veldig bra skrevet! Jeg har fått fire barn på 5 år og selv om jeg trener enormt mye så har jeg ikke fått magemusklene på plass. Jeg har vært hos lege med dette fordi jeg kan tydelig se tarmen (beklager detaltj) når jeg ligger på magen. Jeg skal derfor til videre utredning på Ullevål nå for å se om det er brokk og om vi må gjøre noe med det. Ikke bare bare å være gravid mange ganger;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.