Digital detox, vi begynner i det små

Som småbarnsmor til fire skal jeg med hånden på hjertet si at det garantert har blitt for mye digitalisering til tider. Ipaden har vært løsningen når håret skal ordnes, når mor har vært syk, eller noen ungen ikke vil sitte stille ved matbordet. Og det har vært fantastisk å kunne sette på en film mens man lager middag, så man kan få litt ro til å lage middagen.

Etter å ha lest innlegget til According to Nienna om digital detox, ble jeg inspirert. Vi må kutte ned digitaliseringen. Vi har allerede kuttet en del, men alle har nok forbedringspunkter på akkurat dette punktet. Eller? Så jeg bestilte med en gang noen nye bøker. Og la en plan for hvordan jeg skulle gjøre dette med ungene. Og nå har vi fått såpass rutine på det at jeg vil dele med dere.

digital detox

Bildet er hentet fra min instagramkonto : @frujacobsenno

Nå har vi holdt på med vår lille detox i 2 uker. Og det er så deilig å begynne å føle på effekten av det. Ungene synes det er bedre slik, vi voksne synes det er bedre slik og vi får mer tid sammen uten tidstyver. Mindre sutring også fordi vi er mer tilstede.

Hver morgen i helgene og hver kveld under kveldsmaten leser vi et kapittel av en bok. Vi har nå tatt for oss Hakkebakkeskogen til barnas (og mors) store glede. Jeg prøve etter beste evne å føre inn litt av det jeg likte å lese som liten.

Når man har så mange barn som vi har, så er det veldig deilig å kunne samle alle på kvelden og lese litt for å roe ned stemningen før legge tid.

boker1

I går ble vi ferdige med Hakkebakkeskogen på morgenen og begynte med Karius og Baktus på kvelden. Og i desember har vi masse julebøker. Og jeg kjenner jeg gleder meg som en liten unge:)

I tillegg er det ikke lenger tillatt med nettbrett eller mobiler ved matbordet. På den måten kan vi snakke om dagen vår, og ha det koselig. Vi kan snakke om hva ungene har lært på skolen, om det er noe de synes er gøy eller noe de synes er vanskelig. Og vi kan tulle og tøyse litt. Eneste gangen det er lov med mobil ved maten er hvis vi f.eks skal spille matro-spillet. Men jeg har ikke introdusert det enda.

boker2

Jeg merker stor forskjell på leggerutinene nå som vi får til å lese hver dag. Og det blir ikke urettferdig for noen av ungene, for når man leser en bok for en, og en for en annen så kan det være noe som skjer også får vi kanskje ikke lest for den tredje. Men nattasang og kos får de på sengekanten. Men alt i alt en roligere kveldstid for alle, fordi ungene vet hva som skal skje etter vi har lest og de slapper av mens vi leser.

Lillebror sitter å hører på, men han skjønner nok ikke stort enda. Men det er koselig at alle fire er samlet rundt matbordet på kvelden.

Jeg gleder meg til å fortsette digital detox 😉

Har dere behov for en digital detox? Hva er deres kveldsritualer?

Kommentarer
(Lest 131 ganger, 1 Lest i dag)

4 thoughts on “Digital detox, vi begynner i det små

    1. Ja, det vil jeg tro. Be dem finne en bok de liker, så kan du lese for dem. Eller dere kan alle lese samme boken, og snakke om den? Jeg vet ikke. De begynner jo å bli store jenter. Men mamma leste vel for meg til jeg var 13 eller noe 🙂

  1. Vi bruker aldri telefon ved bordet (med mindre det er jobbrelatert, men de færreste ringer i middagstid). Vi prøver så godt vi kan å ikke ha framme digitale duppedingser, unntatt om vi tar bilde av/filmer barna, eller sammen ser en film.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.