DIY – Lag din egen (ufarlige) vaskespray

Jeg har som de fleste vet 4 barn, og jeg liker at ting er lettvint og enkelt. Jeg liker at ting er praktisk, slik at jeg kan gjøre ting raskt. Og jeg har alltid syntes at disse JIF sprayene har vært kjekke. Helt siden jeg flyttet hjemmefra har de fulgt meg i tykt og tynt. Jeg synes det er et ork å fyller bøtter, bruke langkost og blæh…

For en stund siden begynte jeg å bruke en blanding av vann og eddik. Men jeg syntes det ikke luktet noe godt og forsvant tilbake til gamle synder. Helt til jeg så hva som kom i neste program på Helsekontrollen, der de skulle ta opp konsekvenser av Jif Spray.

– Vi ser at de som vasker med kjemikalier hjemme faller cirka 14 prosent mer i lungefunksjon per år når de bruker rengjøringsmidler over lang tid, forteller Øistein Svanes.

Det du har tapt av lungefunksjon er det ikke mulig å få tilbake.

Allerede morgenen etter sendte jeg melding til Anita som skriver bloggen: Klin-kokos og driver butikken Villheim og spurte og gravde om ulike rengjøringmuligheter med naturlige og ikke skadelige midler. Hun kan masse og refererte også til bloggen til Jeanette.

2 minutter etter samtalen var første flaske blandet, og jaggu følte jeg det ble like rent og luktet godt. Og jeg var frelst. Flaskene ble tømt og skylt, og innholdet ble byttet ut med naturlige midler.

2016-09-12-15-51-39

Hjemmelaget vaskemiddel:

1 tom jif spray eller en annen sprayflaske.

2 ts bakepulver

Hell i vann til den er nesten full

Ha i ca 10 dråper eterisk olje. Du velger selv hvilken lukt du selv vil ha. Jeg har laget med peppermynte en gang, og sitron en gang. Og foretrekker nok sitron.

Skru på munnstykket og rist godt. Spray på og tørk av på samme måte som andre vaskesprayer. Til speil og vinduer bruker jeg 50/50 vann og eddik (funker like bra som andre sprayer synes mannen også).

Så nå kan jeg vaske huset med god samvittighet uten at det går utover noens lunger.

For flere hjemmelagede tips følg meg på facebook, instagram og snap. 

Hva vasker du med? Kommer du til å teste denne oppskriften?

Kommentarer
(Lest 451 ganger, 1 Lest i dag)

Comments

 1. Line Merethe

  Kan denne brukes til absolutt alt? Vinduer, speil, kjøkken, bad, gulv, vegg osv? Ser liksom ikke for meg å bruke bakepulver i hele huset..

  Jeg bruker kun MPD såpen fra forever. Deilig å slippe alle flaskene i skapet?

  1. Post
   Author
 2. Avdeling Holt/ Anja Holt

  Jeg har testet den oppskriften men opplevde at bakepulveret “lå igjen” på benken. Altså funket det ikke særlig bra å bare tørke over med Torky men måtte ha våt klut. Jeg bruker mest vann og mikrofiber egentlig.

  1. Post
   Author
 3. Vigdis

  Takk! ? Hvor fikk du tak i disse ulike oljene; finnes de på Panduro ?
  Ellers så lager jeg min egen mix av vann,grønnsåpe(furunål) og en liten skvett salmiakk i en tom Jif-flaske. Funker fin-fint til vasking av lister,vinduskarmer og annet. Og det lukter veldig godt og ikke minst; RENT! ?

  1. Post
   Author
   Fru Jacobsen

   Oljene får du kjøpt på helsekost. Mulig de har på panduro, det er jeg ikke sikker på.

   Jeg har også en flaske vann og grønnsåpe, men det er til gulvvasken bare. Ingen andre steder 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.