Døgn- og nattåpnebarnehager

Før dere tenker: “Oh, Lord nå skal hu dærre hjemmemammaen slenge med leppa igjen”, så anbefaler jeg å lese HELE innlegget mitt.

Jeg har fulgt debatten lenge om dette med kvelds-, døgn- og nattåpnebarnehager. Og ved første tanke synes jeg det virker som en flott løsning for de som ikke har nettverk av familie rundt seg, og som jobber turnus eller som kun jobber natt. For de trenger ikke barnehage på dagen bestandig, men det kan være vanskelig å finne barnevakter gjennom en hel natt. Så jeg ser absolutt den, virkelig.

Nattåpenbarnehage

Bilde lånt av: http://footage.framepool.com

Og psykologer, barneleger og andre som mener at dette skader utviklingen o.l (såkalte besservissere) kan ta seg en bolle, for foreldre jobber ikke natten fordi det er det de absolutt VIL, fordi de synes det er så innmari mye kulere å være våkne om natten enn om dagen og dermed ser barna sine lite til tider, men fordi de skal få endene til å møtes, og jobbmarkedet i dag er tøft, man må ta det man får om man skal ha en jobb. Jeg har lest at selv enkle kioskjobber har mellom 300 og 500 søkere her på østlandet, det er villt!! Og det sier seg selv at det er mange om benet. Så de trenger ikke få mer pes og påtredd mer dårlig samvittighet enn det de fleste har fra før.

Jeg har snakket med to stykker som har jobbet for barnehager som har hatt dette tilbudet tidligere, og det er her jeg reagerer og tankevirksomheten begynner.

 

Business woman using mobile in the city at dusk

Bilde lånt av: www.secureteen.com

Barnehage nr 1: Her var det strenge retningslinjer på hvem som fikk kvelds/nattplass. Man måtte vise til at man jobbet kveld/natt og hadde ugunstig arbeidstid.

Barnehage nr 2: Et tilbud til alle som har arbeidstider utenfor 8-16 normen, som ønsker en kveld fri til seg selv, venner, shopping, husrent, kino, soving……

Den siste er jeg litt skeptisk til, for da kjenner jeg at det knyter seg litt i magen for disse barna. For om det ikke skal være føringer på hvem som får plass eller kriterier som at man virkelig trenger det så er jeg redd for at de samme som har barna i barnehagen fra 7-17 uten å egentlig trenge det også sender de i nattåpnebarnehager for at de skal kunne finne på det de har lyst til.

Når man har fått barn så er det enkelte ting som må ofres: du kan ikke gå på vennemiddager sent på kvelden, eller gå på kino akkurat når det passer. Barna kommer først, også kommer dine behov litt lenger ned på listen 😉

Når det er sagt så er ikke nattåpnebarnehager noen nyhet i f.eks Sverige og der er ungene totaltsett mindre i barnehage enn de som går i vanlige dagbarnehager.

Og om det er riktig at en slik nattåpenbarnehage skal reguleres etter barnehageloven kan jo diskuteres, men vi får jo se da om dette er noe som kommer i gang i Norge 🙂

Så jeg håper virkelig at om de innfører dette, så blir det restriksjoner på hvem som får plass, for det er absolutt et behov enkelte har, der en eller begge jobber turnus, aleneforeldre som jobber natt, turnusarbeidere som ikke har et stort nettverk av venner og familie i nærheten o.l.

Hva er din mening om nattåpne barnehager?

Kommentarer
(Lest 155 ganger, 1 Lest i dag)

4 thoughts on “Døgn- og nattåpnebarnehager

 1. “Og psykologer, barneleger og andre som mener at dette skader utviklingen o.l (såkalte besservissere) kan ta seg en bolle, for foreldre jobber ikke natten fordi det er det de absolutt VIL, fordi de synes det er så innmari mye kulere å være våkne om natten enn om dagen og dermed ser barna sine lite til tider, men fordi de skal få endene til å møtes, og jobbmarkedet i dag er tøft, man må ta det man får om man skal ha en jobb. ”
  Mener du dette? At psykologer og barneleger og andre fagfolk som gjerne har forsket på temaet og har god, dokumentert kunnskap om temaet er såkalte besservissere..? Jeg vet ikke hva som er gjort av forskning på feltet, sannsynligvis ikke så mye da vi ikke har stor erfaring med nattåpne barnehager i Norge. Men at du kaller de som i det minste har noe kunnskap om feltet for besservissere skremmer meg virkelig.. Jeg er helt enig i at barn vil takle dette ulikt, og personlig mener jeg at nattåpne barnehager høres ut som et godt alternativ for de som har behov for dette. Jeg tror at de fleste foreldre ikke vil benytte et slikt tilbud mer enn de må. Men igjen, å kalle fagfolk for besservissere mener jeg vitner om stor mangel på respekt, selvinnsikt og kunnskap. Av nysgjerrighet spør jeg da; hvem mener du skal få uttale seg om nattåpne barnehager, dersom fagpersonell ikke skal få slippe til..?

  1. Om du så det så skrev jeg og andre besservissere. Beklager om det ble oppfattet feil, men da mente jeg folk som synser og mener, som skal være så innmari pedagogisk riktige og som “aldri” gjør feil med ungene.

   Jeg tenker at disse foreldrene har dårlig nok samvittighet for at de MÅ ty til dette valget som det er. Samme som med de som stadig deler artikler om amming og ulempene ved ertatning. Foreldre som velger erstatning trenger ikke å lese artikler som det står at de skader barnet sitt med det.

   Så klart skal psykologer og fagfolk få si det de mener, men gjør det aldersadekvat. Og jeg HÅPER av hele mitt hjerte at det blir aldersgrenser på hvem som får nattplasser og som i sverige at det er strenge krav til foreldrenes jobbturnus, så de kan ikke bare sende de på nattplass for å gå ut på byen f.eks.

   Det er STOR forskjell på et barn på 8-9 mnd og en robust 3 åring. Og jeg håper virkelig ikke at dette blir et tilbud for de minste. For den tanken gjør at magen vrenger seg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.