Barn og Helse,  Samfunn

Er jeg hønemor fordi jeg holder barnet hjemme?

For noen uker siden skrev Line Merethe et innlegg om å holde ungene hjemme en dag ekstra, og da var det mange rare reaksjoner ute og gikk, men de fleste var enige med henne, også jeg.

Men det var noen som delte linken videre og som ikke var helt enige, og som mente vi var hønemødre som holdet de hjemme og at det var årsaken til at unger i dag blir “dausjuke” når de først blir syke. Er jeg det? Er jeg hønemor fordi jeg velger å holde ungene mine hjemme en ekstra dag, eller bidrar jeg til å roe ned sykdom i barnehagen?

hønemor

Og det er helt sikkert flere enn henne som tenker slik dessverre. For det florerer av sykdom om dagen og da spesielt omgangssyke og influensa. Omgangssyken finnes i to former, Noro og Rota, hvor den ene sender flere hundre barn på sykehuset i året med dehydrering, og jeg kan love deg at det er skikkelig ukult når barnet ditt ligger som en slakt i armene dine og ikke orker noe pga feber og oppkast/diarè og det de prøver å få i seg av næring enten kommer opp igjen eller rett ut bak.

Hos de fleste barn går sykdommen over uten komplikasjoner. Barn under 2 år er mest sårbare for væsketap (dehydrering) som følge av oppkast og diaré. Derfor vil noen trenge behandling hos lege eller på sykehus. Kommer behandlingen i gang for sent, kan sykdommen være dødelig, men dette forekommer svært sjelden i vår del av verden. Før innføringen av rotavirusvaksine i barnevaksinasjonsprogrammet ble 700–1100 barn med rotavirussykdom innlagt på sykehus hvert år. Ved å vaksinere de minste barna mot rotavirusinfeksjon blir færre alvorlig syke. FIH.no

Jeg har fulgt hverdagsdramatikken hjemme hos Monica, hvor lille Mia har vært ikke bare en gang, men to ganger på sykehuset pga rotavirus den siste uken. Mia er bare en uke yngre enn min minste frøken, og jeg kjenner godt på frustrasjonen hennes over foreldre som leverer halvsyke barn i barnehagen, og barn som det ikke har gått 48 timer siden siste oppkast/diarè.

Jeg holder alltid Kristian hjemme en ekstra dag etter sykdom og feber, og er jeg usikker på formen innen det er tid for å gå i barnehagen, ja da holder jeg han hjemme den dagen også for det er virkelig ikke godt å være “på jobb” i 8 timer når man ikke er i form, så hvorfor skal de det? Er jeg hønemor av den grunn? Blir mine barn “dausjuke” fordi jeg velger å ha de hjemme en ekstra dag? Mine barn spiser snø, de spiser sand i sandkassen, og en av dem har spist av kattematen uten at jeg får hetta av den grunn. Og jeg vil ikke mene at jeg kvalifiserer til hønemor, men ja jeg passer veldig godt på dem når de er syke, og jeg blir irritert og frustrert når ungen blir syk for ente gang fordi noen andre mener at de kan sende dem i barnehagen og heller hente dem igjen om formen ikke blir bedre. Snakker vi smittefest?

2015-02-03 16.04.55

Det er så utrolig viktig å overholde reglene, når det kommer til sykdom i barnehagen og skole. Det er mange samlet på et sted og smitten flyr som bare det. Og tilslutt ender man med en epidemi, og det er utrolig ille. Man blir liksom aldri kvitt det igjen.  Et år hadde vi omgangssyke en gang i måneden fra Desember – April, som endte i forstoppelse for størstemann. Det er utrolig vondt å se barnet sitt gå ned i vekt, ikke orke noe, og få mageinnholdet tømt flere ganger om dagen.

Denne uka hadde barnehage.no en undersøkelse ute blant foreldre og ansatte i barnehage som bekrefter at regelen er vanskelig og overholde for mange. Enkelte foreldre innrømmer å ha sendt barnet i barnehagen før det har gått 48 timer. De medgir også å ha gitt barnet Paracet før det har blitt levert i barnehage. – Barnehage.no

Hvordan har samfunnet blitt i dag? Har vi virkelig ikke tid eller mulighet til å ta oss fri for å passe på barna våre når de er syke og trenger oss som mest?! Går de som gjør dette selv på jobb når de så vidt henger sammen i sømmene?? Og hvem får svi for at halvsyke og smittsomme barn blir sendt i barnehagen? Jo, alle de andre barna og de ansatte.

Hvert år er det de samme som sender halvsyke barn i barnehagen, og de samme som klager på at det bare er “udugelige” vikarer og at barnehagepersonalet er for mye syke. Lukk opp øynene og se sammenhengen her!!

Det er virkelig ikke så vanskelig å følge de to reglene om 48 timer etter siste oppkast/diarè og 24 timer etter feber så er det meste unnagjort. Og om man husker på god håndhygiene, lære barna å nyse i armkroken og holde seg for munnen når de hoster, og vaske hender etterpå så er det svært lite sykdom som blir igjen i barnehagen, og da slipper man det at man har for få syktbarn-dager, for få egenmeldingsdager og man slipper å ta den angstfylte telefonen til sjefen for fjerde Torsdag på rad. For hadde folk holdt syke barn hjemme, så hadde vi ikke hatt dette problemet.

Hva mener du? Er jeg (og fler med meg) hønemødre? Har du sendt barnet i barnehagen halvsykt og blekt som et laken?

Kommentarer
(Lest 233 ganger, 1 Lest i dag)

7 kommentarer

 • medhjertetpaarettsted

  Jeg er helt enig. Å kan heldigvis si at jeg aldri har gitt barnet mitt paracet og sendt han i barnehagen.
  Jeg vil ikke være ansvarlig for at andres unger blir syke. Å mest av alt trenger barna å hente seg inn etter sykdom har herjet i kroppen deres.
  Men jeg har den muligheten da jeg ikke jobber.
  Jeg ser stresset til andre foreldre.
  Da min gutt startet i barnehagen var de 10 sykedagene unnagjort de første måneden. Hva skal man gjøre da?
  Vi personlig har denne problemstillingen hele året, ikke bare i influensatiden.
  Dette fordi allergi er en sykdom der andre mennesker gir deg symptomer.
  Så andres tankeløshet har vi på brødskiven hele året.
  Det er sykt irriterende når du vet at andre er grunnen til at ungen er syk å man selv og barnet bærer konsekvensene.
  Her også møter man mange som roper ut om hønemor og overbeskyttende slik at de kan legge skylden tilbake på deg, og beholde sin egen bekvemmelighet.
  Det er lov å tenke seg om en gang til i hverdagen.
  Man må nesten bare tenke at man gjør det beste for sitt barn, og dine barn er ivaretatt.
  De andre foreldrene ivaretar sine barn på sin måte.
  Å noen burde egentlig ikke hatt barn.

 • Ida

  Er så enig med deg !!

  Jeg også holder mine barn hjemme ekstra i de periodene når jeg vet at det er ekstremt mye sykdom i barnehagen, nettopp fordi jeg ikke unner mine barn runde på runde med sykdom hele høst og vintersesongen.
  Spesielt når omgangsyken bryter ut, holder jeg dem hjemme, forkjølelser skal man alltids klare seg fint gjennom.

  Synes det er forkastelig av dem som faktisk ikke overholder reglene rundt sykdom, de kan jo umulig tenke på andre enn seg selv ? Først meg selv, og så meg selv… verden går jo tross alt unna om de må være hjemme med barnet/barna sine en dag ekstra..
  Tenker de ikke på barna som kanskje har nedsatt immunforsvar, som får disse sykdommene verre enn barn med normalt immunforsvar ? All unødig smerte de påfører andre barn med sin egen egoisme ? På alle de andre foreldrene som faktisk må være hjemme langt over de sykt-barn dager man har krav på i løpet av ett år ?
  For vi vet jo at de dagene er latterlig lave nå i disse tider når det er så mange egosentriske foreldre rundt om, som tror de er uunværlig på jobben sin..
  Blir altså så provosert !!

  Og ja, om disse menneskene føler for å kalle meg for en hønemor som holder barnet mitt hjemme, så foretrekker jeg heller det fremfor å være en mor eller far som er for opptatt av jobb til å ta hensyn til både eget barn og regler som settes for å unngå så mye sykdom.

 • Kristina H.

  Jeg har aldri, aldri sendt mitt barn med paracett til bhg, ei heller sendt et sykt barn dit bevisst. Overholder 24-48t regelen, men er almentilstanden slik at hun kan gå etter 24/48t så sender jeg vel et “sykt” barn i bhg da, selv om fastlegen har sagt at det er greit….

 • monicabj

  ” og det er ikke alle som har mulighet til å holde barna sine hjemme i hytt og pine heller”

  Det er det værste jeg ha lest! Går ikke barna foran alt annet da? Jeg mener, en hadde da ikke orka å gå på jobb selv om man var halvpjusk, og da sender man heller ikke barn som er/har vært dårlig dagen før. Makan! Og ikke noe med det, med sjuke barn i barnehage blir det bare mer smitte!

 • Nann Karin

  Jeg tenkter at man kjenner sitt barn og man vet når det er friskt nok til å gå i barnehage. Jeg kjenner jeg er lei av den uendelige debatten om når barnet kan gå i barnehage. Jeg har jobbet i nesten tredve år med mennesker og det er få ganger jeg har fått syke barn i barnehage eller på skole. Foredlre flest er flinke til å ivareta barna sine. Den debatten som går igjen, igjen og igjen synes jeg derfor er overdrevet. Snakker kun ut fra egne erfaring.

  Her i huset har vi en gutt som periodevis er syk, men mest frisk. Han bruker lang tid på å bli bra når det først setter seg og i fjor ble det et sykehusopphold. Vi brukte opp våre sykebarn dager. Vi holdt poden alikevel hjemme, ved å dele opp arbeidsdagene, ved å ta egen avspasssering og slikt. Han kommer ikke tilbake til de lange og folksomme barnehagedagene før vi ( og ikke barnehagen) synes det er greit. Og det betyr alltid en dag hjemme etter feber, god allmenntilstand og ork til å leke. Og slik tror jeg de fleste gjør.

  Derfor synes jeg ikke du er hønemor, du er mor! Selv om jeg stritter litt ved holdningen til det overnevnte sistatet, fordi også hennes feber barn trenger ro og fordi det lå en sint og arrogant undertone i det, så er jeg enig i at forkjølelse og hosting uten feber og med god allmennstilstand er innafor. For det ligger innafor det som faktisk er normalt. Det finneds derfor en balasegang.

 • Hild Frøya

  her i huset holder vi 48 timersregelen ved oppkast, og stort sett en dag ekstra ved feber. Fikk jo beskjed fra skolen om at det ikke er nødvendig, men jeg gjør det likevel. Greit å være på den sikre siden, ikke noe høy for hverken meg eller dem, om de skulle kaste opp på skolen heller.. Så greit om jeg er hønemor, jeg skal ta den..

  • Fru Jacobsen

   Hehe, jeg har sett det at noen steder sier de at det ikke er noen vits. Men altså da er det ikke så rart at det blir epidemier heller 🙁 Enig med du, bedre å være hønemor 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.