Aktiviteter for barn

Finn på noe med ungene hver uke

Bli med på årets utfordring, og gjør noe gøy med barna HVER uke 🙂

Listen kan du finne her, men jeg gjengir den i innlegget også.

ungene

De fleste foreldre vil nok at barna skal ha gode minner fra barndommen, men når hverdagen innhenter oss er det veldig viktig å bryte rutinen noen ganger og gjøre noe helt spesielt som ungene også kan tenke tilbake på når de blir større og si at de syntes det var gøy når mamma og pappa fant på sånn og sånn.

Jeg har vært veldig i tenkeboksen lenge på hva jeg skal finne på meg ungene, siden de er så forskjellige i alder, og i denne artikkelen fikk jeg mange fine tips til hva vi kan gjøre med de store alene og sammen alle sammen. Så nå gleder jeg meg til å kunne krysse av på listen hva vi har gjort 🙂

1. Sett av en hel dag til aking (de voksne må også være med)
Hva er morsommere enn å ake? Når mamma eller pappa også er med! Ak sammen eller hver for dere. La barna fryde seg over mammas hyl idet hun treffer hoppkanten med rattkjelken, eller når pappa kjører ut i skogen. Du blir kanskje overrasket over hvor morsomt det er, og får deg en god treningsøkt på kjøpet!

2. Gå på kino
Finn en koselig film dere ønsker å se, kjøp inn popkorn eller godterier og benk dere i kinosalen en regntung lørdag. For de minste er det lurt om filmen er tillat for alle og ikke varer for lenge, de eldre og mer drevne kinogjengerne tåler mer.

3. Se en teaterforestilling
Titt i lokalavisen eller på nett og finn ut hvilke teaterstykker som skal settes opp i nærheten. Kanskje skal barneteateret spille noe gøy, eller ved kulturhuset? Noen folkehøyskoler setter også opp teaterstykker som passer for de minste.

4. Gå på skøyter
Bor du slik til at vannene er trygge, er det jo bare å pakke sekken og dra av gårde. Bor du i nærheten av en ishall, kan du jo ta turen når som helst på året. Spenn på skøytene og børst støv av gamle ferdigheter. La deg forbause av hvor fort de små blir flinke!

5. Bestig en fjelltopp
Å ha et veldig tydelig mål for turen er motiverende både for små og store. Når du på toppen også premieres med flott utsikt, ligger alt til rette for en fin tur. Velg en topp som er overkommelig for små føtter, og sett dere gjerne nye mål for hver topp som er besteget. Husk at høyden over byggefeltet kan fungere like godt som en ekte fjelltopp – særlig for de minste.

6. Ta turen til svømmehallen
De fleste barn elsker å leke i vannet i svømmehallen. Og det er både nyttig vanntilvenning, og en mulighet til å lære barnet de første svømmetakene. En hall med barnebasseng som er godt oppvarmet er særlig gunstig. Husk at mamma og pappa også skal uti!

7. Arranger en piknik
Mat smaker som regel best utendørs. Dere bestemmer selv om dere pakker sekkene og drar av gårde mot et mål, og rigger til pikniken der, eller om dere synes hagen er vel så kjekk. Å sitte på et teppe på gresset, med maten spredt utover, er eksotisk! Kanskje tryller dere frem en lang baguette, og minner om pikniker barna har sett på tegnefilm?

8. Lag en minneboks (eller glass, kiste eller noe annet som passer)
Har du også barn som finner skatter rundt hvert eneste hjørne? Hva med å lage en skattekiste eller minneboks hvor disse skattene får sin plass? Flotte steiner, skjell, pinner og annet kan fint puttes i boks, på glass eller i en eske. Legg gjerne oppi noen bilder fra turer, en lapp med sitater eller dato for turer på. Kanskje lager dere til og med en loggbok for skattene – når og hvor de ble funnet? En slik skatt er gull verdt både i hverdagen og når nye skatter kan legges til.

9. Les høyt for barna – hver dag!
En god ting kan ikke gjentas for ofte. Slik er det også med lesing. Å sitte på mammas eller pappas fang og ta turen inn i eventyrland er både magisk og lærerikt.

10. Dra på fisketur!
Er dere glade i å fiske, kan barnet få sin egen fiskestang og bli med ut i grålysningen sammen med dere. Det vil garantert være en opplevelse! Alternativt kan dere fiske på brygga, eller feste en bit agn på en snor og fange krabber i fjæra.

11. Samle på noe sammen
De fleste barn er samlere. Hva med å finne noe dere synes er morsomt å samle på sammen? Det kan være fine servietter, fotballkort, steiner (til å ha i vaser, for eksempel, eller rundt bedet), blomster (som kan presses) eller noe annet dere deler interesse av. Kanskje til og med musikklister på Spotify?

12. Ha kinokveld med popkorn
Overrask ungene med filmplakat på kjøkkendøra – ”I kveld klokken 18 vises filmen ”Grusomme meg 2” i hjemmekinoen. Entre: gratis. Popkorn: koster en klem. Velkommen!” Følg opp med popkornbegre og brus fra kopper med sugerør (sånne som brukes i bursdag). Dere bestemmer selv hvor dere vil legge lista, men dette kan bli magisk. Dempet belysning under filmen anbefales for kinoopplevelsens skyld.

13. Legg et stort puslespill sammen
Felles mål og prosjekt er fint. Et puslespill litt for vanskelig til at barnet klarer det selv, er et godt utgangspunkt – her finner dere ut av det sammen. Når barna er litt eldre får du kanskje testet deg selv også – hva med et puslespill på 1000 brikker – klarer dere det?

14. Finn en sport dere liker å gjøre sammen
Liker dere fotball, bowling, badminton, håndball, tennis eller en annen sport som kan passe for hele familien? Det er ingenting i veien for å kle seg opp i fotballdrakter og legge turen innom fotballøkka en søndag formiddag. Guttene mot jentene, oss mot nabofamilien, eller ungene mot de voksne! God trening og gøy for hele familien!

15. Handle grønnsaker på torg eller marked
Gulrøtter smaker ekstra godt når de ikke er pakket inn i en boks på butikken, men kommer rett fra jorden i nærheten av der dere bor. Et grønnsakstorg er også en god anledning til å titte på (og smake) nye typer grønnsaker, eller lære litt mer om hvordan de blir til. Et det gårdsutsalg i nærheten av der dere bor, kan det også være en god idé.

16. Besøk en bondegård og hils på dyrene
Mange steder finnes besøksbondegårder hvor dere på faste tidspunkter kan besøke og klappe dyrene. Hvis det ikke finnes en slik gård, kan det hende du likevel kan høre med en bonde om du kan komme innom på besøk en gang det passer. Dyr og barn kommer som oftest godt overens.

17. Lag en avansert bursdagskake til noen
Det er spennende å ha et hemmelig prosjekt – som for eksempel at dere skal lage en spesiell kake til en bursdag. Ta gjerne barna med på råd, og titt på alternative kreasjoner på nettet. Kanskje får de til og med være med å lage kaken (eller i det minste slikke bollen)? Å ha noe å stekke seg etter, er bra. Kanskje blir det stor suksess, og hvis ikke setter de nok pris på innsatsen.

18. Plant frø i egen kjøkkenhage
Så gulrøtter, sukkererter, poteter eller blomkarse i grønnsakshagen din – enten det er i hagen, i krukker eller i vinduskarmen. Gå sammen om å velge ut frø, så og vanne. Husk å ikke drukne den vesle spiren, men ta godt vare på den. Følg nøye med på utviklingen! Selvdyrkede grønnsaker smaker dessuten utrolig mye bedre enn kjøpte!

19. Ha spillekvelder
Brettspill blir fort en hit, og begynner gjerne med billedlotto og memo for de yngste. Finn et spill som passer for hele familien (eller alle som er våkne), og rigg dere til. Inviter gjerne venner eller familie med. Kanskje kan lørdagsgodtet være i skåler? Inviter litt eldre unger med på spill du spilte da du var liten – det må ikke være brettspill. Yatzy, domino og kortspill er også morsomt. Det viktigste er at dere spiller sammen. Det må være takhøyde for at barna får lære seg å tape, selv om det sjelden er spesielt populært. Kanskje er det greit å spille litt på lag også, hvis vinnerviljen er større enn talentet/viljen?

20. Finn på en tøysesang
Det er mange enkle melodier man kan dikte enkelt på – Jeg gikk en tur på stien, for eksempel. ”Jeg prompet uti hagen, og katten rømte vekk”… Det trenger ikke å handle om tiss, promp og bæsj, men emnene er utvilsomt populære. Sanger om seg selv er også sikre vinnere.

21. Heng opp fuglenek, legg ut mat på fuglebrettet eller heng opp en fuglekasse
Å ta vare på dyr ligger i mange barn, og de vil veldig gjerne være snille mot dem. På vinteren er det hyggelig å henge opp fuglenek eller annen fuglemat. Det gir også mulighet til å studere fuglene nøye. Er dere riktig heldige, får dere kanskje besøk av et ekorn på fuglebrettet også, eller nyklekkede fugleunger i fuglekassen!

22. Besøk noen som nettopp har fått kattunger
Apropos dyr – det er lite som er så nusselig og skjønt som nyfødte kattunger. Å holde en i fanget sitt og bare stryke mykt over er himmelsk for små barnehender. Pass på at de minste ikke klapper for hardt, og lær barna å tolke dyrenes tegn på når nok er nok.

23. Fang insekter i glass (og husk å slippe dem ut igjen)
Innsektsglass eller syltetøyglass med luftehull i lokket er fine å samle småkryp i. Da kan man trygt studere dem uten å risikere å bli stukket. Foreldrene kan godt stå for fangingen av de sinteste krypene, men mark, biller, tusenbein, maur og andre småkryp kan være spennende for de små å fange selv. Med god utlufting og litt blader oppi, kan dere studere dem en god stund. Men husk å slippe dem ut. Humler, veps og bier er det lurt å være forsiktige rundt, både med fanging og når de skal slippes ut.

24. Lag et bål – og grill pølser (og/eller marshmallows)
Tenk så deilig å varme kalde fingre ved et bål, sette seg ned og grille maten selv – på pinne! Legg noen vedkubber i sekken neste gang dere skal på tur. Kanskje passer det best med et bål i strandkanten, da har du jo alltid vann i nærheten. Selvgrillet mat smaker alltid godt!

25. Gi en overaskelsesgave til noen
Hva med å ta med en bukett blomster neste gang dere skal besøke bestemor, eller en liten hilsen til en barnehageansatt som kunne trenge en oppmuntring? Kanskje vil en nabo sette pris på middagsinvitasjon midt i uken? En hyggelig bivirkning kan jo være at oppmerksomheten blir returnert en annen gang. Å lære barn raushet og giverglede er en ekstra bonus. Kanskje får barna bestemme hvem som skal overraskes neste gang?

26. Sett av en kveld til dansing
Er det lenge siden du har rocket dansegulvet hele kvelden? Du må ikke ut på byen for å få svinget deg. Lag en kul spilleliste, demp belysningen (dicokule og farga lys kan jo være stilige effekter hvis dere vil) og dans i vei. De fleste barn har herlig rytmesans og elsker å danse – særlig om mamma og pappa er med! Ekstra gøy er det om dere slår dere virkelig løs, eller løfter barnet opp og tar en tango bortover stuegulvet. En god treningsøkt er det også!

27. Lag dukketeater
Tenk om lekene kunne snakke! Eller sokkene, for den saks skyld. Lag en scene (for eksempel på kjøkkenbordet), om gjem dere slik at bare figurene stikker opp. Kanskje husker du Smitt og Smule fra barne-tv? Det er ikke mye som skal til før det blir spennende. Dikt en egen historie, eller bruk et kjent eventyr. Bruk ulike stemmer og ta ut skuespilleren i deg.

28. Alle mann i arbeid
Du synes kanskje ikke støvtørking, gressklipping, maling av utemøbler eller annet hus- og hagearbeid er veldig spennende, men det synes barn det er. Ta med barnet og la det få prøve selv. Det tar kanskje litt ekstra tid, men med tid og stunder har du lært opp en nyttig medhjelper! Å være med på dugnadsarbeid, enten det er i barnehagen eller i hagen til bestemor, er også spennende.

29. Mal noe på barnerommet
Du kommer langt med en liten fornying av barnerommet. Alt du trenger er et malingsspann og en pensel. Det må ikke være en vegg som skal males – hva med å male døren, dukkehuset eller barnets lille bord og stoler? Det er også et godt tips til å blåse liv i slitte leker. Inviter gjerne barnet med i malingsbutikken og la det velge farge (eventuelt nyanse).

30. La barna besøke deg på skolen/jobben
”Mamma er student, og går på den skolen der” er gjerne det barnet vet om hva du driver med hele dagen mens det er i barnehagen. La den lille bli med og se arbeidsplassen din, møte kollegene dine og kanskje til og med spise lunsj der. Tilpass lengden på besøket etter barnet og din arbeidsdag. Noen ganger er en halvtime nok. De fleste barn synes dette er stor stas.

31. Lek gjemmeleken
Barn går aldri lei av denne leken! Og det er ekstra spennende når mamma og pappa er med. Dere varierer selv hvor avansert leken skal være. Kanskje kan en voksen og ett barn gjemme seg sammen, eller dere kan leke gjemsel i mørket med lommelykt? At mamma forsøker å gjemme seg bak en pute eller at pappas føtter stikker ut av dynen vil de små se humoren i. For litt eldre barn kan de ønske at du virkelig prøver å gjemme deg. Kanskje kan man rope ut ”Si et lite pip!” om man ikke finner dem som har gjemt seg.

32. Lag slektstre
At pappa er ungen til farmor og farfar høres helt merkelig ut, og at oldemor har vært baby er nesten utenkelig. Å snakke om familieforhold er nyttig lærdom, og gir rikelig med muligheter til å fortelle historier om dem barnet er i slekt med. Visste barnet for eksempel at mammas tante var en berømt sanger, eller at oldefar var konduktør på tog? Gamle dager er et relativt begrep for små barn, men den er uansett spennende.

33. Dra på telttur
Å sove så tett på naturen er eksotisk. Pakk teltet og dra på telttur i sommerferien, eller ha en overnatting på en holme, i skogen eller et annet passende sted. Dere kan også slå opp teltet i hagen – da finnes det jo en fluktmulighet om opplevelsen blir i skumleste laget.

34. Reis vekk en helg
Det blir fort mange hverdager og travle helger der alle har sine ting som må gjøres. Sett av en helg og reis bort – enten det er på hytta, et hotell eller noe annet. Poenget er å være sammen, bare dere i familien, og kose dere. Det er ikke ofte vi har hverandres oppmerksomhet en hel helg på denne måten. Hvor dere reiser er opp til fantasien og lommeboken, men det er minnene dere skaper sammen som er den store verdien.

35. Besøk biblioteket
Bøkenes verden tilbyr et magisk univers og utallige koselige lesestunder. Men biblioteket kan være sp mye mer. Kanskje finnes det utkledningsklær og leker på biblioteket, eller spennende stoler med lydbøker? Mange steder arrangeres det eventyrstunder på biblioteket. Sett deg inn i tilbudet der du bor. Og eget lånekort er som regel en hit. Men kanskje bør mamma eller pappa være den som passer på det?

36. Bli kjent med noen nye i nabolaget
Tidligere visste man godt hvem alle naboene var, hva de het, hva de jobbet med og hvor mange barn de hadde. Nå er det ikke nødvendigvis slik lenger. Kanskje vet du nesten ingenting om flere av barnefamiliene i nabolaget – familier med barn på omtrent samme alder som dine. Det krever kanskje ikke så mye å starte en samtale på lekeplassen, og bonusen kan være nye gode venner! Å banke på og presentere seg er kanskje en større terskel, men hva er egentlig det verste som kan skje?

37. Fly en drage
Lag eller kjøp en drage og dra et sted hvor det blåser godt og det er åpent og fritt. En stor gressplen, en park eller en strand egner seg godt. Løp av gårde og se dragen fly høyt til vers. Kanskje synes dere voksne også det er minst like spennende som barna? Det finnes et stort utvalg av drager – i ulike størrelser og vanskelighetsgrader. Kos dere!

38. Gå tur hver søndag
Barn elsker rutiner. Finn en rutine du har lyst til å innføre. Det kan være at dere skal gå tur hver søndag, eller noe helt annet – for eksempel at første lørdagen i måneden er bakedag, eller at dere skal invitere venner over på middag én gang i måneden. Slike faste avtaler gjør at man husker på tingene, og gir dessuten barnet forutsigbarhet.

39. Lag en bok med herlige gullkorn fra barnemunn
Barn sier så mye morsomt, merkelig og herlig. Og du tror kanskje at du kommer til å huske utsagnet for alltid, men sjansen er stor for at det utrolig nok kommer til å gå i glemmeboken. Om du da ikke har skrevet det ned. Lag en bok hvor du skriver ned dato, alder på barnet og sitatet. Alternativt kan du notere gullkornene ned på en lapp og legge dem i et glass eller en eske. Etter hvert vil både du og barnet kunne kose dere med disse gullkornene.

40. Ta bilder – også i hverdagen
Har du også bare bilder fra sommerferien, julefeiringen, turnoppvisningen og andre merkedager? Det er jo hverdager det er flest av. Hva med å dokumentere hverdagslivet også? Eller finne på en morsom fotoserie dere kan lage sammen – for eksempel av barnets kosebamse i ulike settinger (eks. mens det spiser, er på tur i vognen, koster støv, sitter i flysetet eller noe annet)? Et annet alternativ er å laget et album av lek på lekeplassene i nærområdet.

41. Arranger kunstutstilling
Har du også en liten kunstner i hus? Da vet du hvor mange kunstverk som blir til på forbausende kort tid. Heng opp et utvalg på veggen på barnerommet eller i stuen, sett fram flotte skulpturer og dorulltroll og vis at du er stolt over barnets kreasjoner. Kanskje kan besteforeldrene inviteres til åpningen?

42. Lag kafé og inviter venner eller familie
Et bord, en kopp til penger og noe å selge – og vips har barnet en ny favorittlek! Å selge mat har kanskje barnet drevet på med lenge på lekekjøkkenet sitt, men nå er det snakk om ekte boller! Om dere bruker usynlige penger, lekepenger eller ekte penger er opp til dere, men ekte penger gir en god anledning til å øve seg på tall og veksel for barn som nærmer seg skolealder. I prinsippet kan det meste selges i en slik kafé. Men vær obs, plutselig skal både søndagsvaflene og bursdagskakene selges!

43. Samle inn penger til Redd barna eller lignende
I ”gamle dager” satte vi opp et bord og noen stoler utenfor innkjørselen, og solgte vafler og saft eller leker vi ikke brukte lenger. Pengene vi fikk inn, ga vi til Redd Barna. Det lærte oss om penger, og om at det fantes barn som ikke hadde det like godt som oss. Som en bonus fikk vi bildet vårt i avisen sammen med tekst om summen vi hadde samlet inn. Vi følte at vi utgjorde en forskjell – at vi hjalp til. Kanskje en idé å oppfordre dine små til å gjøre det samme?

44. Besøk et museum
Det finnes mange morsomme museer hvor barna selv kan leke, gjøre oppgaver og leve seg inn i tidligere tider. Finn ut hvilke som finnes i nærheten av der du bor, og planlegg et besøk eller to. Kanskje arrangeres det spesielle aktiviteter innimellom som kan være verdt å få med seg? Ikke undervurder barna – det kan godt hende de synes det er interessant å besøke et kunstmuseum eller andre ting dere gjerne tenker er for voksent?

45. Gå på kafé
En ettermiddag i fred og ro på kafé med mamma eller pappa, en kopp kakao og et kakestykke er en herlig pause i hverdagen. Ro er et nøkkelord, for det blir garantert hyggeligst hvis dere ikke klemmer kafébesøket inn mellom andre aktiviteter og har dårlig tid. Dette er dessuten ikke dagen hvor kalorier kommer inn i bildet, en utskeielse innimellom må være lov. Kanskje til og med et ekstra kakestykke til poden? Eller å kjøpe inn fire ulike kakestykker og smake på alle sammen?

46. Studer sjølivet
Barn kan leke i vannkanten i timer uten å bli lei. Og det er ikke uten grunn – det er jo så mye å oppdage. Kanskje fange krabber, kråkeboller eller annet og lage et lite sjøakvarium en liten stund (ikke ta det med hjem, da dør beboerne). Alternativt kan dere besøke et akvarium, en dyrebutikk eller noen dere kjenner som har akvarium hjemme. Kanskje kan dere lese bøker og lære navn på stort og smått som lever i sjøen? Eller se en spennende dokumentar om haier eller andre fisker? Å finne et emne dere kan fordype dere i er hyggelig – finn noe som passer dere!

47. Bygg Lego sammen en hel formiddag
Når du først gir deg i gang, vil du bli overrasket over hvor gøy det er. Du kan naturligvis følge en oppskrift, men det kan være vel så morsomt å lage ut fra egen fantasi. Bygg gjerne sammen et lite samfunn med hus, biler og butikker, la en liten mann sove, en katt klatre opp i et tre eller noe annet. Barn elsker når de voksne leker, og med Lego er det lekende lett å engasjere seg!

48. Ha pyjamasdag
Hva med å tøfle rundt i pysjen hele dagen, leke litt, spise, se på film og ellers bare være inne – bare dere som familie. En helt rolig og avslappende dag gjør godt både for travle voksne og slitne små. Kanskje en god idé hvis noen i familien føler seg litt pjusk?

49. Dra på besøk
Besøk besteforeldre, oldeforeldre eller en gammel tante som setter pris på besøk. Et par timer kan være en god investering, og blir garantert verdsatt høyt. Kanskje får dere tilbud om noe godt å spise også, eller tar det med når dere kommer. God kontakt på tvers av generasjonene er verdifullt for alle sammen.

50. Plukk en blomsterbukett eller to
Gå ut i det fri og plukk de vakreste blomstene! Et vannglass med fire løvetann har en herlig sjarm, noen små snøklokker vitner om vår i sikte, og sommerblomstene kan jo virkelig utgjøre en stor og flott bukett. Selvplukket er som oftest minst like dekorativt som kjøpt! Alternativt kan dere lage en flott blomsterkrans til håret og løpe barføtt over sommervarmt gress i tynn sommerkjole. Ser du det for deg? Idyll, ikke sant?

51. Spioner på dyrelivet i nærområdet
Har du opplevd å ta med barnet i dyreparken, og så er det sauen som er mest spennende? Barn synes dyr er eksotiske, uansett hvor vanlige vi voksne mener de er. Derfor kan dere godt gå på jakt etter dyr i hagen, parken eller skogen. Under en stein finnes det allslags kryp, og kanskje dukker det opp et rådyr, et pinnsvin eller en frosk? Å være spioner er ekstra spennende, og sikrer at dyret ikke blir skremt av en ivrig unge som løper i firsprang fram for å klappe rådyret.

52. Gjør noe barna kan bedre enn deg!
Det er bare å innse det, barnet ditt er flinkere enn deg på mange områder. Er du like flink til å slå på gryter, spille tv-spill, hoppe tau eller sette utfor sklia? La barnet ha regien og forsøk å gjøre det samme. Barnet vil elske at du hermer, og være stolt over å være den flinkeste!

Så nå håper jeg så mange som mulig tar utfordringen og henger seg på 🙂

Kommentarer
(Lest 190 ganger, 1 Lest i dag)

3 kommentarer

  • Anita husevåg

    Så flotte oversikt. Vi er flinke til å gjøre ting med barna, men det blir ofte det samme som vi alltid gjør liksom, så derfor skal dette brukes til å finne mer inspirasjon til nye aktiviteter 🙂

  • Stine

    Så mange gode tips! Her er jenta bare 10 mnd, men ser at vi fortsatt kan gjøre en god del ting! Synes det er så viktig å finne på familieting i helgene!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.