Fjerne kontantstøtten og barnetygden?! Hva skjedde med fritt valg?

I år har jeg lest x-antall artikler om at man bør fjerne både kontantstøtten og barnetrygden. Og innimellom så har det kommet andre forslag som behovsprøving, må ha bodd i Norge en viss tid, og bytte den ut med andre “goder”. Og jeg sitter igjen med en haug med spørsmål.

Det er x-antall forskningsrapporter som viser at det er ikke alle barn som har godt av barnehage fra de er 10 mnd. Og jeg synes det er helt opp til foreldrene om de skal kunne velge å barnet hjemme til de er 2 år, eller om de skal levere det i barnehagen. Jeg mener det bør være opp til hver familie for seg. Som man ser av forskningen jeg har lagt med under her, så kommer det helt an på barnet. Noen barn er modne for barnehagen ved 1 år, mens andre ikke er det.

Les også: Forskere advarer mot 1 åringer i barnehagen.

1 åringer tar ikke skade av barnehage

Politikerne argumenterer med at det hindrer integrering for våre nye landsmenn, men altså, Jeg ville nå mene at om de vil ha barnet hjemme så gjør de det uansett. Kontantstøtten varer kun til de er 2 år. Dette ene året er ikke avgjørende for integreringen. Og barnet blir ikke veldig mye mer eller bedre intergrert om det begynner i barnehagen når det er 1 år enn om de venter til kontantstøtten er over og de er 2 år.

kontantstøtten

De snakker om behovsprøving, og det er kanskje greit. Men på en annen måte hvorfor skal bare noen som får barn få og ikke andre. De som allerede har 1 million i inntekt trenger kanskje ikke kontantstøtte og barnetrygd? Så jeg kan godt forstå at de vurderer å behovsprøve den. Mens de lavtlønnede eller de med kun en inntekt kan trenge den mer for å få hjulene til å gå rundt.

De vurderer å kutte ut kontantstøtten og barnetrygden for å kunne gi gratis barnehage og gratis SFO. Det er ingen dårlig ide, men hva med de med barn over 10 år? Barnetrygden får man frem til barnet fyller 18 år. Noen sparer den til ungene slik at de kan ha startkapital til egen bolig eller til de vil ta førerkort. Andre familier som ikke har så mye å rutte med bruker den på klær og utstyr som ungene trenger. Og jo eldre ungene blir jo mer trenger de. Skal de bare miste barnetrygden da, også får de som har barn i SFO og barnehagealder gratis alternativer? Det blir jo helt feil.

baby-17327_960_720

Jeg personlig vil ha ungene hjemme lengst mulig, og synes det er supert at kontantstøttene er økt for barn i alderen 13-23 mnd. Slik at flere foreldre har et reelt valg om de vil jobbe redusert eller være hjemme med ungene sine. Jeg vet det er mange som synes det er tidlig å levere babyen på 10 – 12 mnd i barnehagen, og som jublet når de økte kontantstøtten for de minste.

Jeg synes fortsatt det skal være opp til foreldrene om når barnet skal i barnehagen om det er etniske nordmenn, eller våre nye landsmenn. Barn er barn, og blir tidlig nok institusjonert. Og selv om mange mener de bør integreres tidligere, så trenger de faktisk nærheten og tryggheten av mammaen og pappaen sin de også på samme måte som norske barn.

At de vurderer billigere evt gratis barnehage og SFO synes jeg er supert. Men dette håper jeg de kan få til uten å måtte fjerne barnetrygden eller kontantstøtten. Hva skal de i alderen 10-18 år få igjen om de fjerner det?

Visste du dette?

 • Barnefamilier med inntekt under 500500kr har krav på redusert foreldrebetaling fra 2017
 • Gratis kjernetid i barnehage for 3-5 åringer for familier med lav inntekt.
 • Det er forelått i årets statsbudsjett at de skal heve grensen på egenandel for barn hos legen fra 12 år til 16 år.

Hva mener du? Bør kontatstøtten og barnetrygden fjernes? Eller behovsprøves?

Kommentarer
(Lest 171 ganger, 1 Lest i dag)

4 thoughts on “Fjerne kontantstøtten og barnetygden?! Hva skjedde med fritt valg?

 1. Jeg er for behovsprøving. Jeg tenker at de som har råd til å sette denne på konto og la den stå der til barna er 18 burde avstå fra dette da de mest sannsynlig har en økonomi som tilsier at de kan bidra til ungenes start i voksenlivet uansett.

  1. Helt enig med deg.

   Så en av kommentarene under den ene artikkelen jeg leste:

   “vi har over 1 mill i året. Skal ikke vi få noe også da?!!” Og da kjente jeg litt på det at så mange barn vi har i Norge under fattigdomsgrensen, så skal de som har over en mill få noe de ikke egentlig trenger bare fordi de vil ha det? Nei, takk. Synes det var så usmakelig og frekt. Mye vil ha mer, fanden vil ha fler mentalitet er ikke noe for meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.