Fleece kan gjøre oss veldig syke

Her om dagen var jeg inne på bloggen til Lammelaartanker. Dette er en blogg jeg har vært på besøk hos stadigvekk i mange år. Her har jeg hentet masse inspirasjon og jeg har lært en hel del. Og forrige gang var intet unntak. Det lyste mot meg, og jeg kjente at samvittigheten ble svart: Farlig fleece stod det.

Jeg kjente at knyttneven i magen strammet seg ekstra hardt, da jeg samme dag hadde kommet hjem med 2 nye fleecedresser til Lillebror. Og dette kun fordi jeg var uviten, for hadde jeg visst hvilke skader fleece, og andre syntetiske stoffer, kan gjøre hadde jeg heller lagt prisen jeg gav for 2 to dressene sammen og kjøpt i ull i stede. Og jeg skjønner egentlig ikke hvorfor jeg kjøpte fleece heller, for den puster ikke. Og gjør at lillebror blir svett og klam i vognen isteden for varm. Men jeg synes er gode på dagtid når han leker på gulvet, helt til jeg leste innlegget hos Lammelaartanker.

fleece-320589_960_720

– Miljøgiftene kan i verste fall skade reproduksjonsevnen eller føre til endret atferd hos dyr, forteller Hildonen.

Konsulentselskapet Mepex har, på oppdrag fra Miljødirektoratet, kartlagt kilder til mikroplast i havet. Det viser seg at vasking av syntetiske klær er en større kilde enn man har trodd.

– Mikroplast fra syntetiske tekstiler som vaskes i vaskemaskin i husholdninger, er en av de største enkeltkildene, sier Hildonen.

Utslipp av mikroplast fra syntetiske klær via vaskemaskiner og til avløp i Norge er på 600 tonn per år.

– Det er 15 ganger større enn utslipp av mikroplast fra kosmetikk, som er den kilden som hittil har fått størst oppmerksomhet, forteller Hildonen.

I tillegg er innendørsstøv, fra syntetiske materialer i møbler og tepper, en nesten like stor kilde.

Dagsavisen 13.04.2015

Det skumle stoffet i fleece og andre syntetiske stoffer heter Mikroplast. Og selv om nyere renseanlegg fjerner så godt som 87-99% av alt utslippet av mikroplast fra avløpene våre, så renner allikevel mellom 5 – 35 millioner plastpartikler ut i havet hver TIME!! Det er MYE.

fleece-233768_960_720

I havet trekker mikroplasten til seg miljøgifter, for så å bli spist av fisk, blåskjell og andre dyr som lever i havet. Og dermed blir maten vi spiser på mange måter forgiftet. Og både dyr og mennesker kan blir syke.

Den samme mikroplasten finnes i ansiktsskrubber og skubbende tannkrem. Vær så snill å unngå å bruke det, så langt du kan. Jo mer du som enkeltperson gjør, jo færre dyr og mennesker blir syke av dette. Og kanskje kan vi om noen år få minimale utslipp av plast i naturen.

Vil du også rope ut om temaet? Lag et innlegg på egen blogg, facebook, instagram og tagg meg eller send meg linken. Så skal jeg få lagt det ut under her. 

Unngår du mikroplast og fleece? Hvorfor/hvorfor ikke?

Følg meg gjerne på facebook, instagram og snapchat (frujacobsenno) for flere engasjerende innlegg. 

C671D044-1EF0-40B2-AE41C0A056EE13D5-69789550-2080-429A-B5A27BF923095C8E

Kommentarer
(Lest 459 ganger, 1 Lest i dag)

Comments

 1. Anne-Helene

  Kjempeflott at du ville ta det opp på bloggen din, fru Jacobsen! Det er så viktig at folk tar gode valg for seg selv sine, for det handler jo ikke bare om hva som passer oss best her og nå, vi må også tenke langsiktig, ikke forsøple den jorda ungene skal overta.

  Alle kan gjøre litt!

  Håper at flere vil skrive om det samme. De som gjør det får lenke til seg fra min blogg. Dere som ikke har blogg kan bruke andre sosiale kanaler å spre budskapet på.

  Takk for fine ord om bloggen min!

 2. Pingback: Farlig fleece | Lammelårtanker

 3. Avdeling Holt/ Anja Holt

  Lammelåret, og du, har masse fint å si. Jeg må bare passe på å reklamere litt for Lanullva. Jeg er ikke sponset, kun ambassadørkunde fordi jeg digger klærne. Vilde foretrekker faktisk fleece, kan ha noe med den atopiske huden å gjøre. Men jeg vil forsøke Lanullva på henne også i år. Jeg og Ida foretrekker ull, for det er gull!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.