Barn, Diverse, Samfunn

Forslag i det nye statsbudsjettet og hva det har å si for oss.

I kveld satt jeg og surfet på nettet og kom over denne artikkelen på Mamma. Og det er lite der som overrasket meg, for vi er jo Norge og mye er litt bakvendt, men det burde vi ha lært oss å leve med nå. Men staten vil ha mer penger av oss for hvert år, som f.eks å sette opp tollsatsen på Storfekjøtt med 344%. Det er ganske mye og kommer garantert til å kjennes i lommeboken.

Nå spiser ikke vi importertkjøtt, det lengste vi strekker oss der er svensk storfekjøtt, men ikke lenger. Men når jeg leste at brus ble dyrt så tenkte jeg at det kanskje var greit, for vi trenger virkelig å få ned sukkerforbruket her i landet for det er MYE brus i omløp.

Men nå det står dette i teksten:

Brus skal bli dyrere. Regjeringen foreslår å øke avgiftssatsen for alkoholfrie drikkevarer med 16 øre per liter. Dermed blir det samme avgiftsnivå som lettøl.
– Ifølge Helsedirektoratet er brus en av de viktigste årsakene til overforbruk av sukker. Høyere pris kan bidra til å redusere forbruket noe, skriver Regjeringen.

Men så tenker jeg en gang til når jeg leser teksen, og det står at satsen på ALKOHOLFRIE varer skal økes, men hva med alkoholen?? Ja, det er ganske høye priser her i Norge, men det setter allikevel ikke en stopper for at HVER helg og HVER høytid er det barn som er livredde fordi foreldrene ikke kan styre inntaket.

Og hvor mange barn er det ikke som gruer seg til juletiden vi går i mot nå med juleøl, aquavit, snaps, vin og sprit på så og si alle bord og i alle hjem? Burde vi ikke gjøre noe med alkoholproblemene i småbarnhjem først, så får vi ta tak i brusen senere? For det er faktisk bedre at foreldrene drikke en flaske brus for mye, enn at de drikker en flaske sprit for mye foran barnas øyne.

La ALLE barn få en koselig jul, uten bekymringer og frykt, så kan vi snakke om småbarnsfamiliens sukkerforbruk etterpå. For selv om alkoholen er dyr her blir den kjøpt allikevel, tror de virkelig at høyere sats på brus gjør at den blir kjøpt mindre??

Hva mener du? Synes du det er KUN alkoholfri drikke som bør økes i avgifter?

Kommentarer
(Lest 71 ganger, 1 Lest i dag)

7 thoughts on “Forslag i det nye statsbudsjettet og hva det har å si for oss.

 1. For de som er glad i alkohol hjelper det lite å øke prisene. . . De kjøper uansett. Enten i butikkene her,smugler eller kanskje til og med hjemmebrent. Syns ikke prisene på noe som helst her i landet trengs å økes jeg da.

 2. Tror prisen har lite å si for alkoholinntaket. Folk som vil drikke alkohol gjør det uansett. Alkohol er, som du allerede har nevnt, ikke billig her til lands. Setter vi opp prisen på alkohol mer kommer vi til å se en økning i bruken av hjemmebrent vin og sprit, samt smuglevarer – tendenser vi ønsker å unngå.

 3. Viktig tema – som berører mange – du tar opp her. Jeg tror nok dessverre ikke at det å skru opp prisene nødvendigvis vil resultere i redusert konsum. I forhold til alkohol så tror jeg at det vil kunne få utslag i økt hjemmebrent produksjon, noe som igjen fort vil gjøre alkoholkonsumet større i de berørete hjem.
  Når det er sagt er jeg helt enig i at det er bedre å drikke en flaske ekstra brus foran ungene, enn en ekstra flaske med alkoholinnhold.

  I forhold til sukkerinntaket, så skulle jeg virkelig ønsket at butikkenes produktplassering hadde blitt endret. For hvor lett er det ikke å putte den ekstra sjokoladen i kurven når man allikevel står i kø for å betale. Det er iallefall mange ekstra sukkerholdige produkter som har havnet i min kurv fordi det ligger så lett tilgjengelig…..

 4. Tror ikke de må skru opp prisen, og tviler på at å gjøre det mindre tilgjengelig vil være løsningen heller…
  Det skulle ha vært klippekort, max så og så mange flasker o.l. Og man får ikke kjøpt uten det klippekortet..

 5. Hvorfor kan de ikke øke avgiften på brus med 200 prosent? Det er tross alt et næringsmiddel vi strengt tatt ikke trenger. Alkohol på samme vis, – vi har egentlig ikke bruk for det.
  Den høytiden vi snart skal inn i betyr begredelige dager for alt for mange barn med foreldre/foresatte som drikker hver eneste dag hele jula. Noen av disse barna opplever alkoholmisbruket alle dager. Dessverre vil ikke økning i prisene utgjøre så stor forskjell. De som drikker finner bare andre ting å drikke. Dessverre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.