Gammel vane er vond å vende

snop1

Jeg har lagt på meg. Jepp, jeg har gått gravid fire ganger de siste 7 årene, og amming har ikke vært noen vidunderkur for meg. Kiloene har virkelig ikke smeltet av slik det gjør på mange. Og det er frustrerende, fordi jeg ammer MYE. Spesielt om natten. Jeg våkner med brystvorter vonde som brannsår, og røde som kirsebær. Lillebror synes mamma er fin smokk og ikke minst en fin tyggeleke til de nye tennene. Så det står ikke på det.

Når jeg ble gravid med nr 2 hadde jeg fortsatt 10 kg igjen til startvekt, når jeg ble gravid med nr 3 hadde jeg 15 kg igjen til startvekt, og når jeg ble gravid med nr 4 hadde jeg ikke mindre enn 25 kg igjen til startvekt. Nå har jeg 30!!

Gammel vane

Jeg er ikke den som løper ned treningsstudioene, det hadde ikke angsten tålt. Jeg blir fysisk uvel bare på tanken av å eksponere meg på et slikt sted. Så før jeg ble gravid med nr 4 kjøpte jeg meg en ellipsemaskin, og jeg var knallflink til å bruke den også. Jeg gikk ned mange kilo, og hadde 5 kg igjen til trivselsvekt når jeg fikk spørsmål om å prøve XLS medical produkter.

Vel, den ødela det jeg hadde av forbrenning og jeg endte opp på + 10 kg. Og siden har forbrenningen vært på tur.

Gammel vane er vond å vende. Gammelt ordtak.

Nå jobber jeg nok en gang på å snu vanene. For gammel vane er vondt å vende er et ordtak jeg har hørt mange ganger. Og det er jammen helt korrekt.

Så langt jeg kan huske tilbake har jeg kunnet spise det jeg ville uten at et gram la seg på kroppen. Og jeg har ikke trent skikkelig siden jeg var drillpike i korpset. Jeg har vært aktiv, men ikke trent. Men jeg var allikevel rask, og slank. Slik er det ikke lenger.

Jeg må tenke over hva jeg putter i gapet, men hva da når jeg bruker gapet til å roe følelser? For jeg putter innpå snop, mat o.l om jeg er sint, trist, sliten, sur, lei, oppgitt, bekymret osv. Jeg bruker snop og brus til å belønne meg selv for at jeg har vært flink til å f.eks vaske hele huset, at jeg har vært hos legen, tannlegen o.l Altså jeg bruker mat for å løse indre stress, slik andre bruker røyk og snus, og til å belønne meg selv når jeg har gjort noe bra.

Jeg jobber med saken. Jeg har begynt å snu kostholdet mitt. Fra å hoppe over måltider og ha usunt pålegg, er det mye grønnsaker og ting jeg synes egentlig er bedre enn godteri. For selv om jeg er en sucker for sjokolade, er jeg enda mer glad i frukt og grønt.

Så nå prøver jeg da nok en gang. Og motivasjonen min er at jeg har mange helsegevisnter av å gå ned noen kilo. Jeg kan redusere risikoen for diabetes type 2 som er min hovedmotivasjon. Jeg blir sterkere, får mer energi og jeg kan se meg i speilet uten å gremmes. Og jeg kan kanskje gå ut av døren og føle at ikke alle øyne er rettet mot meg.

Men gammel vane er vond å vende altså.

snop3

Når ungene er i seng er det lett å finne frem sjokoladen for å slappe av å kose seg. Men nå er det slutt! Kun i helg! Og sjokkisen skal byttes ut med frukt og grønt.

Har du gode tips til å vende en gammel vane? Hva spiser du når du har lyst på noe godt?

Kommentarer
(Lest 206 ganger, 1 Lest i dag)

12 thoughts on “Gammel vane er vond å vende

 1. Oisann, nå ble jeg veldig overrasket over åpenhjertigheten din! En ting er å vite om sammenhengen for seg selv, det kan være tøft nok å komme til den innsikten, men å dele med leserne dine, det er sprekt!

  Ønsker deg lykke til, dette klarer du!

  1. Hehe, jeg har alltid vært sånn. Så tenker ikke på det som noe unormalt, men at det da trengs en litt stor dose selvdisiplin for å endre vanen. Og kanskje hjelper det å dele med “hele” verden for å holde meg på matta.

   Håper du ble overrasket på en positiv måte da 😉

   Tusen takk, håper på å få til endringen jeg trenger nå 🙂

 2. Jeg heier på deg, Trine Lise! Jeg tror du er den personen som virkelig når dine mål når du har satt dem! Dette klarer du supert!! Jeg har litt av samme utfordringen som deg; 4 svangerskap på 7 år, de 3 siste på 2,5 (!!) år. Kroppen er ikke det den en gang var gitt! her er det magen som er utfordringen, den ser fortsatt litt smågravid ut! Jeg har også bestemt meg for å kutte ut det jeg kan av sukker til daglig, droppe brus, godteri etc. Jeg har stor tro på at vi klarer det!

  1. Søta <3 Da klarer vi dette sammen 🙂 Tren øvelsene til mammamageappen, så blir du nesten garantert mindre "gravid" av utseende. Du har nok en diastase og med så tette svangerskap er de indre magemusklene rimelig slappe <3

 3. Godt innlegg for dette er nok er stort problem for mange. Etter min graviditet har jeg gått fra å være en tannpirker på 59 kg til å bli ei julepølse på 73!!! Og jeg var oppe og lukta på 80-tallet på vekta der også i våres.
  Det er vanskelig det vektgreiene altså.

 4. For det første, uansett tall på vekta skal du aldri se deg i speilet og gremmes. For du er nydelig. Jeg kastet vekta. Men ser at den for andre er motiverende. Jobb for energien, ikke tallet. Jobb for helsa, ikke tallet. Og kroppen endrer seg, den blir aldri som før, ikke sett deg en uoppnåelig standard.

  Stor klem til fine deg.

  1. Søte du <3 Jeg gir egentlig beng i vekten, men når man føler seg som en stranda blåhval når man ser seg i speilet og blir fysisk uvel av det som ser tilbake på deg da er det på tide å gjøre noe.

 5. Jeg føler med deg. Jeg gikk ganske fort ned igjen babyvekta, men det har kommet på etterpå av andre grunner. Når trening gjør fysisk vondt, så blir det jo ikke så mye av det. Men jeg tror man bare må finne løsninger likevel, om det er angst som hos deg eller fysiske smerter som hos meg som står i veien. Komme rundt det, på en måte. Noe jeg skal gruble på i dag.

   1. Åh au, det høres ikke godt ut nei. :/ Men ellipsemaskin funker? Det var det jeg landa på etterhvert også, men jeg får bare tilgang på det hvis jeg betaler 600 kr/mnd på helsestudio, så det utgikk jo fort…

    1. Nja, ikke helt optimalt. Og jeg kan gå max 30 min, og da har jeg så vondt at jeg nesten krabber av 🙁 Jeg har ellipsemaskin i stuen, men den begynner å skrante. Kjøpte den veldig billig på finn.no 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.