Gjesteinnlegg: Å vaksinere barnet eller ikke?

Flere og flere velger å ikke vaksinere barna sine. Grunnene er mange, men langt fra holdbare skal vi tro ekspertene. Ved en slik utvikling frykter vi blant annet at meslinger skal dukke opp igjen i Norge, en sykdom som i 2012 forårsaket 122 000 dødsfall på verdensbasis. Hvorfor vaksinerer man ikke barna? Hva taler imot – og hva taler for vaksinasjon?

Tekst: Lizbeth Iren Sæther Osnes

Når man setter seg inn i hva de som er imot vaksinering har til grunnlag, ser man raskt hva de fleste bekymrer seg for. Kvikksølv er for eksempel et av de stikkordene som brukes mest av motstanderne. At MMR-vaksinen kan føre til lidelser som autisme, er et annet. Enkelte påstår at det å få barnesykdommer som meslinger rett og slett er utelukkende positivt for barna.

Vaksinere
Foto: Novartis AG

Dette gjør vaksinene

Vaksinasjon er effektivt for å forebygge infeksjoner, i tillegg til at vi ved vaksinasjon har en mulighet til å utrydde smittsomme sykdommer. Dette forutsetter at smittestoffet bare finnes hos mennesker, at en effektiv vaksine finnes og at vaksinen gir langvarig immunitet som også hindrer bæring av smittestoffet på slimhinnene. Kopper den eneste infeksjonssykdommen som er fullstendig utryddet per i dag.

De vaksinene som brukes i barnevaksinasjonsprogram fører til god beskyttelse for hver enkelt som er vaksinert, ettersom den individuelle beskyttelsen etter fullført vaksinasjon varierer mellom 85% (kikhoste) til nærmere 100% for difteri-, tetanus- og poliovaksine. For å få en sykdom under kontroll kreves vaksinasjonsdekning på 80-95 %, avhengig av hvor smittsom sykdommen er.

Ikke brukt kvikksølvholdige konserveringsmidler siden 1997

Folkehelseinstituttet kan fortelle at det tidligere, når vaksinene til barnevaksinasjonsprogrammet ble levert i flerdoseglass, inneholdt flere av vaksinene thiomersal som konserveringsmiddel. Dette er en kvikksølvforbindelse med bakteriedrepende effekt, og var helt nødvendig for å hindre bakterievekst på den tiden.

Grundige undersøkelser av thiomersaltilsetningen gir ikke holdepunkter for at thiomsersal i vaksiner medførte noen skader i løpet av de sytti årene det ble benyttet. Uansett har ikke dette, eller andre kvikksølvholdige konserveringsmidler, vært brukt i vaksinasjonsprogrammet i Norge siden året 1997, og er derfor ikke et argument uansett hvordan man vrir og vender på saken.

 

MMR = Autisme og hjerneskader?

Et annet argument som ofte tas opp er risikoen for autisme etter MMR-vaksinen (vaksine mot meslinger, røde hunder og kusma). I 1998 trykket tidsskriftet «Lancet» en studie som tydet på at denne vaksinen kunne føre til alvorlige hjerneskader. Dette førte til at svært mange verden over sa nei til denne vaksinen, og foreldre med autistiske barn truet med søksmål.

Forskningslederen Andrew Wakefields hypotese var at kombinasjonsvaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR) svekket immunsystemet og skadet indre organer, som igjen gav magetrøbbel – som deretter førte til autisme.

Det viste seg at han hadde fått penger fra en rettshjelpsorganisasjon for å undersøke sammenhengen mellom vaksinen og autisme. Wakefield har selvsagt mistet sin lisens, og det er bevist at det ikke fantes hold i hans påstand. Nok en gang kan vi se bort ifra et av de viktigste argumentene vaksinemotstanderne kan komme med.

14329622976_2ae10f5741_z
Foto: Flickr

Frykter at meslinger vil ramme Norge

I følge Verdens Helseorganisasjon er barnesykdommen meslinger på fremmarsj i Vest-Europa. Grunnen er enkel; såkalte alternative miljøer nekter å vaksinere barna sine.

Verdens Helseorganisasjon hadde håpet på å kunne utrydde sykdommen, men i stedet har antall syke økt med 60 prosent siden året 2000. Også Norge har grunn til bekymring – særlig i miljøer hvor foreldrene velger å ikke vaksinere barna.

I enkelte av disse miljøene regelrett oppfordres det til å la barna få meslinger, med troen på at det vil la barna vokse som menneske. At meslinger er blant de mest dødelige sykdommene vi har her i verden, spiller visst ikke så stor rolle. Homeopat Gro Lystad har for eksempel uttalt dette til NRK: «Jeg er helt sikker på at det er positivt for et barn som er friskt. Det kan tenkes at enkelte vil dø, men dette gjelder barn som er svekket på forhånd»

Man kan stille mange spørsmål ved denne uttalelsen. Hva med de som av helsemessige årsaker ikke kan vaksineres, og som holdes trygge – eller i live – ved beskyttelsen han eller hun får av at «alle» andre er vaksinert? Er det ikke så nøye med om «svake» barn dør?

Hvordan kan det å utsettes for meslinger, som svekker barnets immunforsvar være positivt? Hvordan kan det være bedre å utsette barnet for selve sykdommen, fremfor en kontrollert form av det – som i vaksinene? Hvordan kan man ønske å utsette barnet sitt for skumle ettersykdommer, som hjernehinnebetennelse, når man kan unngå det? Hvorfor ta sjansen når man vet at i underkant av 200.000 barn dør av det årlig? Hvorfor sjanse med ditt eget, og andre barns liv? Er et menneskeliv virkelig så lite verdt?

Si din mening om å vaksinere i kommentarfeltet. 

Kommentarer
(Lest 118 ganger, 1 Lest i dag)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.