Samfunnet vårt har endret seg drastisk etter årene hvor det var vanlig at mor var hjemmeværende og tok seg av barn, hus og hjem, mens mannen i hus tok seg av arbeidet. Vi er glade for den likestillingen vi har, men enkelte av oss velger likevel en annen vei; jeg har valgt å være hjemme med barnet mitt utover permisjonstiden, og jeg har samlet mine beste, personlige tips for å få det til å gå rundt økonomisk.
Tekst: Lizbeth Iren Sæther Osnes
Å ha muligheten til å være hjemme med barna lenger enn permisjonstiden er ingen selvfølge. Samfunnet er helt enkelt ikke lagt opp til det, slik jeg ser det. Fra barnet er 13-23 måneder vil du, dersom barnet ditt ikke går i barnehage, få 6000 kroner per måned i tillegg til barnetrygden, per barn. Dette utgjør nesten 7000 kroner til sammen, og er langt mindre enn hva de fleste er vant med å klare seg med. Etter at dette året har gått, får man ingenting.
Selv om det som oftest må tiltak til, er det i mange tilfeller ikke umulig. Jeg har samlet mine egne, og bekjentes, beste økonomiske tips til å kunne klare seg med mindre enn hva man er vant med.
Ta kontroll over nettbanken
♥ Sett av penger på egen buffer-sparekonto
Det virker kanskje håpløst å skulle spare når man allerede har lite å rutte med, men i det store og hele vil det absolutt lønne seg. NRK-lisens, forsikringssaker som følge av skader på hus eller bil, årsavgifter, kommunale avgifter og tannlegebehov er alle eksempler på utgifter som har en tendens til å «plutselig» dukke opp – da er det greit å kunne betale dette uten å verken ta fra det man har satt seg opp til å klare seg med i måneden, eller å måtte ta seg opp lån.
♥ Sett deg inn i familiens forbruk
De fleste nettbanker har muligheten for å sjekke ditt forbruk innen flere kategorier, let litt eller hør med banken deres for å finne ut om din bank har et slikt oppsett. Her kan du få en god oversikt over hva pengen går til, og hvor mye som går til hva. Ut ifra denne oversikten kan dere lettvint se hvor dere kan stramme inn på.
♥ Sett opp et realistisk budsjett
Det hjelper lite å sette opp tidenes mest ryddige og fornuftige månedsbudsjett med mindre det er realistisk nok til at det kan holdes. Gå igjennom nettbanken din som i tipset over, og sett dere nøye inn i hva dere bruker per måned, og sett opp budsjettet ut ifra det.
Sjekk ut bruktmarkedet
♥ Finn.no
Her kan du finne omtrent alt man trenger, og det ofte svært billig. Alt ifra interiør (som kanskje ikke burde prioriteres i denne perioden…) til barneklær og utstyr kan man finne på denne siden. Er det noe barna eller familien trenger, sjekk ut Finn!
♥ Kjøp/salg/bytte-grupper på Facebook
Også Facebook-sider for kjøp og salg har blitt svært populært. Her er det i tillegg mye som legges ut helt gratis! Spør om noen for eksempel har klær i dine barns størrelser å avse. Du kan også prøve lykken ved å etterlyse for eksempel en fast «arvekompis» som barnet ditt kan arve fra – enten gratis, eller for en liten sum. Å handle brukt er genialt; man sparer miljøet, og man sparer penger!
♥ Selg det dere ikke trenger
Har dere, som oss, en bod eller (og…) en garasje stappfull av ting og tang dere egentlig ikke trenger? Selg det unna! Ingen tid passer vel så bra som nå? Gå igjennom klesskap, boder og garasjer. Kanskje har søsken, onkler eller besteforeldre ting de gjerne ønsker å bli kvitt som du kan tjene litt penger på? Legg det ut på Finn.no eller Facebook-sider for kjøp og salg. Er du riktig så lur setter du alt du tjener inn på sparekonto.
Mat-posten er ofte en unødvendig stor post
♥ Sett opp en ukesmeny hver uke
Hver lørdag (for eksempel) bør familien sette seg ned for å planlegge den kommende ukens middager. Ved å ikke handle hver dag vil du for det første spare mye på småkjøp som sjokolade og brus, for det andre slipper du ekstra drivstoffutgifter, for det tredje sparer det deg for mye tid og for det fjerde tillater en ukesmeny dere å planlegge langt bedre.
♥ Forrige punkt får fortsette: bruk rester!
I ukesmenyen er det lurt å legge opp til at restene fra den ene dagens middag kan brukes i neste. Har dere pølse med potetstappe ene dagen (ja, for sånt skjer) kan dere for eksempel ha pølsegryte eller pølsegrateng den neste. Har dere kokte poteter som tilbehør én dag, kan du skjære disse i båter og steke de den neste. Denne listen kan fortsette i det evige – sørg for å utnytte det!
♥ Sett pris og kvalitet opp mot hverandre når det kommer til matvarer
Med litt research og et våkent øye ser du kjapt om det lønner seg å kjøpe billige produkter fremfor de dyrere. Kvalitet fremfor kvantitet? Vel, mange undersøkelser viser at det i flere tilfeller er like god eller til og med bedre kvalitet over det billige som det dyre. Sett deg inn i det, og mål opp hva som er verdt å kutte ned på, og hvilke varer det er verdt å legge litt ekstra i. Å kjøpe frosne grønnsaker (en brokkoliblanding-pose fra Rema 1000 koster i underkant av ti kroner, og holder som tilbehør til minst tre eller fire middager her hos oss) for eksempel, er nøyaktig like sunt som å kjøpe ferske varer.
♥ Sørg for å velge den billigste butikken
Alt i alt er det Rema 1000 som gang på gang blir regnet som den billigste butikken å handle på, men det lønner seg likevel å sjekke tilbudskatalogene for de andre butikkene. Relativt dyre butikker har også tilbud, og det kan absolutt være fordelaktig å sjekke ut disse. Når du likevel skal handle bare én gang i uken gjør det vel ikke stort å hoppe litt fra butikk til butikk for å få alt du skal ha? Med en oversiktlig plan går det som en lek.
♥ Ta et dypdykk i fryseren eller matskapet fra tid til annen
Har dere mye pasta i skapene? Bruk opp det som tilbehør før dere kjøper inn ris eller poteter, for eksempel. Sjekk fryseren jevnlig, og ikke kjøp noe dere allerede har fra før av. Bruk opp det dere har før dere kjøper nytt, er en god regel man burde forsøke å holde seg til.
♥ Arranger spleisemiddag eller ha hver sin tur til å invitere venner på middag
Ligger det en underforstått avtale om å kjøpe inn og/eller lage middag hver sin gang hos et vennepar (gjerne med familie de også for at det ikke skal bli urettferdig noen veier) er det en hyggelig måte å spare litt penger på. Dere kan også høre med familie om de ikke vil invitere dere på middag fra tid til annen, om dere er åpne om situasjonen deres.
Planlegg transportposten
♥ Benytter du deg kun av offentlige transportmidler?
Sjekk ut hvor ofte du har behov for offentlig transport, og sett deg inn i hvor ofte du vil ha behov for det i løpet av fremtiden. Lønner det seg med enkeltbilletter, eller bør du vurdere månedskort eller lignende? Regne på det, og kom frem til en løsning som vil være mest lønnsom for deg og din familie.
♥ Litt ekstra trim skader sjelden!
Ta sykkelen eller beina fatt når du ikke strengt tatt må ta bilen eller buss. Litt ekstra trim er ikke å forakte – og i tillegg er det jo langt billigere. Kanskje vil det også hindre deg fra å kjøpe den unødvendige tunge brusen du vurderer å kjøpe spontant…?
♥ En bil er som regel et økonomisk tapsprosjekt – finn ut hvilken bil du faktisk har råd til å ha, og om dere eventuelt har råd til å sitte på to biler eller ikke
Jeg er ingen bilekspert, men jeg vet at prisen på hva det koster å ha en bil per måned varierer veldig. Har dere råd til å ha en bil i det hele tatt? Kan dere klare dere med kun offentlig transport for en periode? Har dere råd til akkurat den bilen dere har i dag, eller burde dere se dere om etter noe som vil gi bedre månedlig økonomisk frihet? Ofte har man ikke et annet valg enn å sitte på det kjøretøyet man har, men det er verdt å sette seg inn i om noe kan gjøres på den fronten likevel.
Foto: Ngo Quang Minh
Aktiviteter med familien
♥ Gratis kan være like bra
Det finnes en hel haug ting man kan finne på med barna som bokstavelig talt ikke koster deg en krone. Turer i skog og mark, grill-tur i fjæra (middag skal man jo ha uansett), besøke venner eller få besøke, arrangere barnetreff eller å besøke en gård er gode tips til hva dere kan finne på, som både er gøy for store og små – og ikke minst gratis. Hva med å gjøre litt ekstra ut av det, og planlegg en hel tur med ett mål; å lære seg trafikkregler? Eller å finne flest mulige forskjellige blomstre, løv eller stener? Slike «oppdrag» gjør det ofte enda mer spennende for de små – også er det jo så gøy!
♥ Om det arrangeres barnetreff i nærheten – bytt på å ha det hjemme
Å arrangere treff hjemme hos seg selv eller å bytte på å treffes hos hverandre er ofte langt mer økonomisk lønnsomt enn å holde treffene på kaféer, Lekeland og lignende. Koseligere er det gjerne også!
♥ Lag avtaler med barna
«Blir det Lekeland i dag, kan vi ikke besøke svømmehallen om to uker». Ikke alle har muligheten til å finne på slikt overhodet, men har du det så sørg for å gjøre det fornuftig og tilrettelagt for lommeboken deres. Barn tar ikke skade av å lære seg økonomi!
Og sist, men ikke minst; husk på at dette bare er for en periode, og blir det vanskelige tider så sørg for å minne dere selv om alt det positive dere får ut av avgjørelsen. Husk på hvorfor dere bestemte dere for en slik ordning, og gi dere selv en god klapp på skulderen for fantastisk innsats og viljestyrke. Nyt tiden, og ikke minst – hverandre!
veldig god liste. Jeg valgte selv å være hjemme med guttungen da han ikke fikk barnehageplass, fremfor dagmamma. Det er veldig trangt, og ikke mye rom for sløsing, men jeg er takknemlig for å få hver eneste våkne time av døgnet hans med han.
Her ukeshandles det hver uke, og det er slutt på ei tyggispakke her og ei colaflaske der..
Jeg tror jeg kommer til å «bli rik» når jeg går tilbake i fulltidsjobb hvis jeg legger meg til disse vanene nå over ettårs tid.. 😉
Så bra påminnelse om hvor lite som skal til for å få lengre tid med barna
Jeg er så enig, det går virkelig an å leve billigere enn mange gjør. Ved å prioritere riktig, kan man komme langt med en inntekt, og få enda mer tid sammen med barna 😀
Veldig gode råd dette. Og vi følger mange av dem selv. Vi har i tillegg veldig lite lån, så den utgiften er nok vesentlig lavere enn det andre på vår alder med eget hus har. Også er jo jeg ufør da, så jeg får jo penger utover barnetrygd og kontantstøtte. Men, uføretrygd er ikke en vannvittig høy sum, så vi må likevel klare oss på mindre enn det vi hadde om vi hadde hatt jobb begge to. Men, jeg syns det er verdt det. Tid med barna kommer aldri igjen, opg så lenge vi klarer oss økonomisk, så ser jeg ingen grunn til å ikke brue denne tiden sammen med barna. De trenger det, og det passer best for oss å ha det sånn som vi har det nå..