Barn og Helse,  Samfunn

Hvorfor er kropp og seksualitet farlig?

På morgenen i dag surfet jeg på mobilen og jeg så plutselig bilde av Line Jansrud fra Newton, og med overskriften ” Beklager at penis-innslag ble vist fir 7 åringer“.

Jeg delte artikkelen på min facebookside og det var mange reaksjoner der ute:

newton__1

Bildet er lånt av nettavisen.

På enkelte skoler blir Newtons pubertetsprogram brukt i undervisningen, og jeg personlig ser ingenting galt med det. Vi har sett det programmet her i huset sammen med 4 og 6 åringen, og siden de har en lillesøster lurer de naturligvis på hvordan babyen kommer inn i magen, hvorfor det er melk i puppen til mamma når lillesøster er baby, hvorfor det er hår her og der ++

Her i huset går vi ikke med store nattkjoler og lange underbukser. Ungene kommer inn på badet når vi er der, og de fleste som har små barn har vel for lengst funnet ut av at man får ikke være i fred på toalettet heller. Så de fleste barn ser mye av dette i hverdagen, men det er også de foreldre som er så redd for nakenhet/ sex og kroppen at de ikke snakker med barna om det, og de bruker Onkel Google til å finne sine svar, og da kommer det opp mye rart. Og noen utforsker kanskje selv så alt for tidlig uten å helt tenke konsekvenser for på porno blir ingen gravide av samleie for eksempel.

forandringjenter forandringergutter

Jeg synes det er ille at verden i dag er blitt så sexifisert at barn på 1 år ikke kan gå uten bleie på stranden og 2 åringen MÅ ha badedrakt på stranden i stede for de søte bikinibuksene som var før. Og alt bare fordi vi voksne tabubelegger og gjør alt til å være om sex. Barn synes nakenhet er naturlig, og så lenge voksne har en avslappet holdning til kroppen og det å snakke om kroppens funksjoner og svare på barnas spørsmål når de kommer.

I kommentarfeltet ser jeg folk som mener de leker med kjønnsorganene i programmet, men jeg synes absolutt ikke det. De viser ikke penis i stiv tilstand og de bruker en svamp på å forklare hvorfor den blir stiv. Og mens jeg skriver dette lurer jeg på, hvorfor er det så mye værre at de ser penis enn et kvinnelig kjønnsorgan? Eller en pupp? De brukes også i seksuelle sammenhenger.

Jeg er delvis enig i at de burde latt være å bruke ord som pikk, kuk, o.l. Men på en annen side, så er programmet for barn i alderen 8-12 år og de bruker disse ordene om andre ting enn sine edlere deler, og noen snapper opp ordene og bruker de bare for det andre bruker de, og uten viten om hva de betyr. Så at de da får vite hva de egentlig går å roper når de blir sinte i skolegården synes jeg ikke gjør noe. Og da er det opp til oss voksne å slå ned på bruken av disse ordene i dagligtalen.

kropp3

Hvor feil er ikke dette? (skjermdump fra googlesøk). 

Og et raskt søk på “kropp” på google så får du opp hauger med helt forvrengte bilder. Enda mer viktig at man ser på dette programmet. der viser de bilder av kroppen i ulike størrelser og fasonger, penisng i ulik størrelse og fassong, pupper i forskjellige fasonger, slik at man kan se at ALLE kropper er normale om man ser sånn eller sånn ut.

pupper

Jeg synes at med dagens kroppspress på media, på nett og det intense jaget om å være “perfekt” så er det godt å se et program som viser at man kan være lav, høy, tykk, tynn, midt i mellom helt uten å være unormal. For ALLE har  en kropp, og vi bør lære barna våre at den er normal og unik uansett. Og at de skal være glad i seg selv for den de er, og ikke for hva magasinene mener er perfekt og normalt. For det er gjerne ikke slik mannen/kvinnen i gaten ser ut på noe som helst vis.

Mine barn ser dette på TV og på appen til NRK super, de elsker det og har de spørsmål i etterkant så snakker vi om det, null stress. Det finnes ting som er langt værre å se på enn det. Jeg synes det er verre med barn som ned i ganske lav alder får spille PC/TV-spill med drap, skyting, horer o.l. eller se filmer med mye vold og overgrep mot kvinner. For noen kan ikke skille film og virkelighet og tror at om de sparker ned kompisen sin så reiser han seg opp igjen og kan få en skikkelig reality check når det ikke skjer.

Jeg er for å holde alt naturlig, slik at det ikke blir tabu og at vi kanskje en dag får en naturlig holdning til kropp og seksualitet. Mine barn få i tillegg lov til å se på Trond Viggo sin Kroppen, og på Det var en gang livet filmene, dette var programmer jeg synes var råbra som liten.  🙂

Har du sett programmene? Ikke, her kan du se alle episodene som er sendt til nå.

Hva synes du om programmene? Får dine barn se på? 

Kommentarer
(Lest 196 ganger, 1 Lest i dag)

3 kommentarer

  • jcl

    Jeg er så enig med deg. Vet av flere som ikke lar sine barn se dem naken etter fyte 1 år, fordi de mener d er unaturlig. Hvordan ska barn få et naturlig forhold til kroppen sin om ikke foreldrene har det?! Barn er nyskjerrige og det er jo hjemme man lærer det meste. er ikke overrasket at flere skoler sliter med at elever ikke dusjer etter gym ol fordi de synes det er flaut å vise seg naken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.