Barn og Helse, Blogg og Teknikk, Personlig, Samfunn

Influencere, og bruk av påvirkningskraften deres.

Den siste uken har det vært mye greier i mediene ang influencere. Det hele startet med en bok som ble utgitt. Jaggu ble det baluba! Wow! Tenk at så mange kan mene noe om noe de ikke har stått midt oppi? Ære være, den som kunne klappet på skulderen, sagt godt jobba. Og lykke til. Eller holdt munn om de ikke har noe fornuftig å si. Også fortsatte det hele når Kristin Gjelsvik og Sofie Elise røk i tottene på hverandre.

Bok til besvær? Og offentlig shittkasting?

Jeg har egentlig bestemt meg for å ikke si eller mene så mye ang denne boken. Men lese den DET skal jeg. Jeg mener det er en viktig bok, og jeg mener virkelig det er på tide at noen tar opp kampen mot nett-trollene der ute. Tar opp kampen og skaper blest om hvordan, det som skal være voksne mennesker, oppfører seg i kommentarfeltene og på forum. Jeg har lest på forum og lest i kommentarfelt. Og jeg forstår jo hvorfor mobbing er et stort problem. For er det noen som IKKE kan oppføre seg og være saklig er det kvinner og menn på internettet! Det er virkelig ville tendenser.

Om det ikke er mobbing, hva er det da?

Noen mener at dette ikke er hets, det er ikke mobbing og uthenging. Men hva pokker er det da? Når tråder på forum blir mange hundre sider lang med surt oppgulp! Det er iallefall ikke konstruktiv kritikk! Det er helt villt! For når en og samme person får dritt slengt i trynet om utseendet sitt, klærne sine, det hun lager o.l. så fort et nytt innlegg på bloggen så er det ikke greit! Det er faktisk mobbing, om man vil innse det eller ikke. At noen bloggere og influencere mener det ikke er sånn betyr ikke at det gjelder for alle. Alle har ulike toleransegrenser, men at man ikke ser at dette er mobbing er for meg helt utrolig. Men der må man vel bare være enige om å være uenige, og la det være opp til sine personlige grenser.

ALLE har en historie, du ikke vet noen ting om!

At man tar valg for seg selv og sine sosiale medier som andre ikke er enige i er også helt opp til en hver. Alle har en historie i bunnen som INGEN kjenner helt, selv ikke om du er mor og far til personen. Og denne historien gjør at man tar de valgene man tar. og at noen kan sitte på sin høye hest og mene at de kan kreve svar, kreve at den andre parten SKAL svare tilbake blir bare for dumt. Les boken, eller la være! Men ikke sitt så høyt oppe på din egen hest at du ikke makter å se nyanser. For det er mer til en person enn det du ser i medier og på sosiale kanaler.

influencere

Og ja, jeg er enig i at vi som velger å stikke nesen vår litt ut må være litt ekstra hardhudet. For at det er en og annen som vil komme med noe dritt, er det en stor sannsynlighet for. Og at man må tåle litt, er jeg enig i. Men å si at man må tåle at over 70% av kommentarfelt er surt oppgulp, og at de som velger å søke deg opp som privatperson for å fortsette personangrep og personforfølgelse der er faktisk hets og mobbing! Og det MÅ være noen som snart setter en stopper for dette. Og noen som faktisk tar opp kampen, og jeg håper virkelig at det kan føre til en bedring. For ingen bør måtte ta på seg rustning fordi de ønsker å ytre seg i sosiale medier. Men selv om man ikke er enig med en person trenger man ikke å sverte den personen offentlig. Da kan man scrolle videre og la det ligge!

Påvirkningskraft og kroppspress?

Det er temaer som de siste dagene har vært i mediene.

De siste dagene har det også vært mye om kroppspress. Og mange mener at dette er et oppgjør Kristin Gjelsvik burde tatt med Sophie Elise på privaten. Og jeg som mange andre så debatten i går. Og jeg er vel ikke sånn super imponert over det jeg så, med tanke på hva som kom frem, men det er belyst også får vi håpe at forbrukerombudet og politikerne kommer med sterkere reglement rundt det hele.

Men jeg er veldig enig i at kosmetiske inngrep, lite som stort, ikke har noe i medier og reklamer å gjøre. Og dette burde virkelig håndheves mer, i og med at reglene faktisk er der. Og jeg mener at det burde skjerpes inn hvem som får det. Man skal ikke kunne ta det bare fordi man har penger til det, det bør være tungtveiende medisinske grunner til det.

Foreldrenes og de unges ansvar for hvem de følger?

Jeg mener også at man ikke til en hver tid kan legge ansvaret over til de unge selv, at de skal følge de som er gode for dem. For det er virkelig ikke lett for dem heller. I og med at det ligger status i hvem man følger og hvem man får et like eller en kommentar tilbake fra. Og alle har heller ikke voksne rundt seg som er oppdatert på sosiale medier, eller som engasjerer seg i hva ungene gjør på nett. At det er foreldrenes ansvar ja, men det er ikke alle som har oppegående voksne rundt seg og som må finne frem i denne jungelen helt selv. Slik at influencere MÅ være mer obs på hva de deler, de må være bevisste sitt ansvar og være GODE forbilder. Og la oss fokusere mer på å elske seg selv, være seg selv, og at ALLE er like verdifulle uansett utseende og muligheter!

Jeg har selv valgt å være åpen om angsten, mobbing, og andre ting jeg sliter med. For å skape en normalisering på området. For livet er ikke rosenrødt hele tiden, og ingen har en dans på roser gjennom hele livet. Det nekter jeg å tro.

Mener du influencere må tåle mer? Hvor går din grense for mobbing og hets? Må influencere bli mer bevisste sin påvirkningskraft?

Kommentarer
(Lest 280 ganger, 1 Lest i dag)

4 thoughts on “Influencere, og bruk av påvirkningskraften deres.

 1. Min tro på demokratiet begynte å dale i det samme øyeblikk hvor VG åpnet kommentarfeltet sitt, og siden har det jo ikke blitt bedre, akkurat.

  Og jeg er enig; operasjoner og sånne ting har ingenting i reklame å gjøre. Men samtidig har det jo alltid vært sånn; vi har sminket oss for å bli finere og dekke over komplekser i flere hundre år. Det er jo ikke noe nytt at vi prøver å leve opp til idealer. Om det er feite damer på malerier for tre hundre år siden eller om det er SE på blogg nå, går jo egentlig ut på ett. Vi har alltid gjort sånn. Om noen skal få lov å tjene penger på det, er en annen sak.

  1. Enig med deg. VG’s kommentarfelt gjør at man mister troen på at det finnes noen med empati og omtanke igjen i denne verden. Det er helt vilt hvordan de oppfører seg. Også forventer de at barna skal klare å vite forskjell på rett og galt?!

 2. Veldig spennende diskusjon å følge! Jeg tenker at her må både influencere og lesere være mer obs på hvordan de uttaler seg. En ting er at en influencer kanskje må tåle mer, men samtidig er det stor forskjell på konstruktiv kritikk og hets. Det er mange som lirer av seg det ene etter det andre i kommentarfeltet og det er ikke greit, enten det er retta mot en kjendis eller “et vanlig” menneske.

  1. Jeg er enig i at man må skille konstruktiv kritikk og hets. Men når noen mener at det ikke er hets å bli bli fortalt at man er stygg, ikke kler noe, at de bør endre slik og sånn hver eneste gang de legger ut noe. Da er det gått langt vekk fra konstruktiv kritikk og over mot hets. For selv om det i utgangspunktet var ment som konstruktiv kritikk føles det som hets om den samme personen tar det opp hver eneste gang de kommenterer noe.

   Det finnes en scrolle knapp, og den er det lov å bruke. Man MÅ ikke komme med en tilbakemelding uansett hva den andre foretar seg.

   AKkurat som nå hvor de har laget en egen #-tagg om at AB må svare fordi hun har brukt en kommentar som hører til en annen. Da mener jeg det går over til mobbing og hets. Ja, vel så har hun tatt med den. Men hva med å lese boken først og se om det har en sammenheng. Annet enn å henge seg opp i at det er en annens “Hets” enn hennes egen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.