Barn, Barn og utvikling

Jamen, så rydd da!!

For en tid tilbake skrev jeg om hvordan jeg organiserte rommene til ungene for at lekene skulle være på sin egen plass. Og en del har hendt siden den tid. Vi har fått et tredje barn, som har rukket å bli 1 år, og hun som bar navnet lillesøster er nå blitt storesøster og lillesøster, og er inne i den fantastiske 3 års trassen. Vi foreldre klør oss i hodet på hvordan man skal håndtere den, for det som funker en dag er dønn umulig å gjennomfør dagen etter. Kanskje fler som kjenner seg igjen?

cluttered

Og disse barna er veldig glad i å rote, men den ryddingen er de ikke så glad i og om jeg ber dem rydde kan de bruke 5-6 timer inne på rommene sine, men det blir lite resultater av det altså. DA leker de så utrolig bra sammen, og vi hører ikke et knyst fra dem på hele den tiden heller, men samtidig ser rommet likedant ut eller værre, så det har jeg gitt opp.

Men hvordan skal jeg få dem til å rydde? Jeg skjønner jo at de synes det er kjedelig, for jeg synes ikke det er så innimari kult selv heller, men det må jo gjøres. Og jeg er da ikke noen ryddehjelp for ungene nå som de har blitt så store. Når jeg gikk gjennom kassene her om dagen så jeg jo fort at de har for mye leker rett og slett. Det er kanskje ikke noe nytt i denne alderen, men jeg ser ikke vitsen med det. Så nå skal kassene sorteres ut, og fjerne en del leker.

En del leker kan brukes ute også, så da kan de ligge i kassen ute.

Også skal kassene merkes NØYE, men jeg tror ikke på at det hjelper sånn veldig på motivasjonen ei heller tror jeg det gjør at de vil rydde mer av den grunn. Størsten er 5,5 år nå og jeg mener at han bør kunne rydde rommet sitt selv, eller er jeg helt på viddene nå? Jeg vet jo at han kan, det er bare det at han er så innimari sta og det ender stortsett med å bli en kamp som egentlig ingen av oss vinner.

At hun på 3 år trenger litt hjelp og veiledning er jeg klar over. Og 1 åringen rydder to ting i kassen og ser seg godt fornøyd med det og drar ut 5 nye ting 😛

mammafraser

Vi har prøvd belønning, timeout, fjerne leker, være der inne mens han rydder o.l. men vil han ikke rydde, så vil han virkelig ikke rydde. Og 3 åringen er ikke et hakk bedre.

Hvordan gjør dere det hos dere?

Er det barna eller de voksne som rydder?

Eller rydder dere sammen?

Kommentarer
(Lest 70 ganger, 1 Lest i dag)
Tagged , , ,

6 thoughts on “Jamen, så rydd da!!

  1. Her er det vi voksne som rydder, men det er fordi vår bare er 1 år gammel 🙂 Han vil veldig gjerne hjelpe til, men det er ikke mye til hjelp 😛

  2. Vi hadde det på samme måten, og har også 3 barn med omtrent samme aldersintervall. Jeg trodde vi gjorde “alt”, men det vi ikke helt hadde forstått var at vi måtte tåle å vente dem ut. Ingen tv, brett eller digitale fornøyelser, ei heller leke på rommet, før rommet er ryddet/vasket/støvsugd (det drar seg til ettersom de blir eldre). Jeg trodde ikke det fungere, men så ble hun lei (eldste er jente). Og det ble syting og bæring og stønning og gråt. Men vi holdt ut.
    Og etter hvert ga hun seg. Det fungerer med de 2 mindre også. Det viktigste jeg lærte var at når vi virkelig MENER at de skal gjøre det, så får man det til hvis man er tålmodig nok. Tror det er viktig å være tålmodig nok også, for barn trenger å ha plikter og ansvar, og de trenger ikke minst mestringen ved å mestre ansvaret.
    Så mitt tips er å holde ut lenge nok. Hos oss tok det over 2 uker første gangen, litt mindre neste gangen, og nå tar det alt fra 2 minutter til 2-3 dager :))) Det kan jeg leve med hos småunger.

  3. En på 5,5 år er hvertfall stor nok til å rydde rommet selv. Mine barn har ryddet lekene sine selv siden de var 3 år. Ikke alltid det havner på “rett” sted i den grad det finnes noe “rett” sted. Men de havner et annet sted enn midt på gulvet og det er det viktigste.

    Ingen barnetv før alt er ryddet- det vet de og har gjort siden de var 3 år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.