Jeg er hjemmemamma, men ikke lat.

For noen dager siden publiserte en medblogger dette innlegget på sin blogg, der hun mener at hjemmemammaer er late.

Og undertonen i det innlegget er rett og slett skikkelig sinne mot mødre som velger å være hjemme med barna sine. Så jeg føler at jeg må komme  med et lite motinnlegg akkurat på det. Hadde ikke fiendtligheten vært så fremtredende i innlegget hadde jeg ikke brydd meg så hardt, og egentlig preller slike meninger av meg som vann på gåsa. Men når det går direkte på og mener at jeg og andre mødre som velger å være hjemme med barna er late, det blir for dumt.

Jeg var 16,5 år når jeg traff min mann, og vi flyttet sammen når han var 20, og jeg var 19. Allerede da var jeg klar for å få barn, men syntes det var greit å få ferdig læretiden og få ferdig utdanningen først. Når jeg var 22 år lyste to streker mot meg og det var et faktum, vårt første barn var på vei. Vi hadde akkurat flyttet til et nytt sted og kjøpt oss eget hus, men vi vare begge enige om at jeg skulle være hjemme også etter endt permisjon, da vi synes at 1 åringen ikke hadde noe å gjøre i barnehagen.

Når han var 1 år fikk vi nok en gang to streker lysende mot oss, og baby nr 2 var på vei til oss. Vi følte oss veldig heldige. Jeg prøvde å være dagmamma, men fant fort ut at med en gravidkropp så var ikke det noe gunstig. Når baby nr 2 var 1,5 år lyste det to streker mot oss igjen og baby nr 3 var et faktum, da hadde vi 1 mnd igjen til bryllupet.

2015-05-19 16.33.31

Når vi giftet oss hadde jeg allerede vært hjemme siden Høsten 2008, og jeg stortrivdes med det. Og det å være hjemmemamma er virkelig ikke latmannsjobb, for de skal faktisk aktiviseres. Det finnes helt sikkert de som setter barna på ipad eller foran tv med film og håper de sitter mest mulig stille, men det er de færreste.

Som hjemmemamma er man barnehagetante, mamma, sykepleier, klatrestativ, kokk, hushjelp, lekekamerat, turkamerat, snørrfille. Man skal ha tid til å leke, kose, gjøre husarbeide, oppdra, lage middag, dra på fritidsaktiviteter, levere og hente i bursdager og andre tilstellinger. Det er skjelden man tar seg tid til å sitte ned og bare slappe av med tid til seg selv.

Hvordan noen kan mene at vi er late er for meg et under, og jeg er så lei av at om man velger det ene eller det andre for barna sine så er det alltid noen som har en mening å gi deg. Er du hjemmemamma er du “bare” hjemme, og sender du barnet i barnehagen så er det også feil.

Hjemmemamma

Hvorfor kan ikke vi mammaer og pappaer bare støtte hverandre, og gi hverandre tommelen opp på at man gjøre det beste for seg og sitt barn. VI gjør det vi mener er best for VÅR familie. Og andre gjør også det. Jeg anklager da ikke folk som putter ungene i barnehage for å ikke være glade nok i barna sine, men vi får stadig slengt i trynet at om man er hjemme så er man ego, og man bidrar ikke til felles skapet.

Ida mente at vi kvinner kom til å slite om mannen skulle gå fra oss, men om man skal tenke sånn at tenk om mannen stikker, da blir det et uholdbart forhold. Og man får faktisk pensjonspoeng for å gå hjemme med barn under skole alder også, ja jeg blir minstepensjonist, men det betyr ikke at jeg komme til å ha noen dårligere alderdom av den grunn.

Man kan kaste stein i glass hus, og man kan kalle hverandre for det ene og det andre, men til syvende og sist gjør alle foreldre det som er best for seg og sine uten at man hverken er lat eller mindre glad i ungene sine.

Hva mener du? Finnes det faktisk noe av dette som er rett eller  galt? 

Kommentarer
(Lest 118 ganger, 1 Lest i dag)

Comments

 1. Nathalie

  Hm, ser egentlig når mammaer ser som å ta vare på ungene som en jobb er patetisk. Kaller det en jobb? Hva ska du gjør når de begynner på skolen, være arbsøker resten av livet ditt? Du kaster bort skattepengene til de som faktisk JOBBER og sliter for å få endene til å møtes når dem har barn – Det er så tragisk at noen får lov til å være hjemme i mange år fordi de ikke liker at ungene begynner å bg når dem er 1 år, det er det dummeste jeg NOEN GANG HAR HØRT! Du er LAT, opptatt av at du slipper å gjøre noe, LATSKAP!!!!!!!

  Og du, personlig syntes jeg du er en gråtende latsabb som ikke GIDDER en dritt, du tar nytte av det tragiske systemet norge har, jeg håper FRP blir nye i regjeringen, da vil sånne som deg bli lei seg, da kutter de over 500millarder – Nei, du finner på en dårlig unnskylding for å være hjemme med det du kaller “jobb” – Ungene har GODT av å komme seg ut av hagen og møte andre, de vil bli psykiske syke og usosiale. stakkars unger!!!!

  1. Post
   Author
  2. Linn

   Stått opp med feil bein i dag Nathalie?
   Eller har du bare rett og slett ikke lært deg å vise respekt for andre sine valg?

   Helt greit å være uenige om hva andre gjør for sine barn.
   Ingen fasit her,og ikke alltid det samme funker for alle familier.
   Sånn er det med alle,ingen er like.

   Men du trenger da ikke dømme,rakke ned på og være stygg av den grunn eller?
   Er da ikke akkurat som om det går utover DEG fordi noen velger å være hjemme med barna sine?

  3. Roennaug Ellen Soevik Wiley

   Lat dame? Hva er i veien med deg? Man er slettes ikke lat fordi man er hjemme med barna – min mamma var hjemme med fire barn og det er ikke bare bare! Og naar du kaller Norge et molboland; dere skjoenner ikke hvor godt vi har det, folk skjoenner det ikke!

   Jeg bor i England, og her tar barnehager imot fra barna er, og jeg mener alvor, tre uker gamle, fordi foreldre, vanlige mennesker, har ikke raad til og vaere hjemme med de, da man faar £113 i uken i barnetrygd, maks £2520 i aaret per barn! Men barnehage, som ikke er stoettet av staten paa noe maate, alt maa betales selv, er saa dyrt at selv om folk jobber saa loenner det seg ikke og ha barn i barnehagen fordi det koster saa mye.

   Naar jeg forteller om godene som foreldre har i Norge, saa blir de litt fjerne i blikket og sier at saann skulle vi hatt det. Vi misunner dere, slik skal barn ha det, dere maa ikke finne paa og faa barn her, reis hjem til Norge foerst! etc etc, sett inn det som passer. Vi er saa heldige som har mulighet til og ta det valget. Vi kan velge og vaere hjemme med barna vaare, eller sende de i barnehagen naar de er store nok til det.

   TL;DR: Slutt og klag og la foreldre oppdra barna slik de vil. Saa lenge barna vokser opp og blir selvstendige, snille og arbeidssomme mennesker, saa gir jeg beng i om de har vaert hjemme eller i barnehagen.

   Klem fra meg^^

   1. Roennaug Ellen Soevik Wiley

    Forresten, det var noe jeg glemte og si; for og sette ting i perspektiv; i England, og den er svaert vanlig, saa er minsteloennen £6.19 i timen, £2.70 for laerlinger. 58 kroner timen! Fagforeningene kjemper naa for at en ‘living wage’ skal bli lovfestet, og de har satt den til og vaere £7.45. Tenk paa det.

 2. Therese

  Flott skrevet! 🙂
  Jeg hadde nr 1 i barnehagen fra “standard” og angret på det når jeg fikk flere barn, så nå går ingen i barnehagen, men vi drar på mye annet. 🙂
  Jeg har stor tro på forskningen og tilknytningen som sier at man bør la det vente på seg at de begynner i barnehahgen, om man så bare kan vente 1 mnd, 2mnd etc ALT teller. 🙂

 3. Nathalie

  ER litt sånn, hmm… men det er litt sånn at, hvis en person skriver FAKTA og hva realiteten er så kommer dere med smålige ting.. ta det te dere.. er ikke så vanskelig!

 4. veronikadoli

  Jeg syntes det valget skal være opp til hver enkelt.. Hvorfor skal folk dømme og kritirere andres valg? Vi har vel vårt eget liv å bry seg om.. Hjemmeværende blir ikke akkurat rike.. Så ikke noe gunstig økonomisk!

  Jeg personlig syntes det beste for oss fire å ha jobber og bhg. Det er positive sider ved det og også negative sider.. Det å gå hjemme med barna syntes jeg også er helt ok. Er man flink til å aktivisere og stimulere barna får dem en super oppvekst dem også.. Jeg selv var hjemme med min mamma til et år før skolen. Jeg husker jeg hadde en veldig trygg og god oppvekst der mamma var 100% tilgjengelig for meg 🙂

  Gjør det du føler er rett Trine Lise 🙂 Og slike mennesker som hun over her skal man bare legge fra seg i “søplehaugen”. For voldsomt til dømming og kritisering av andres liv.. Gosh blir like satt ut hver gang over slike mennesker..!! Skaff dere et liv og bruk all den energien dere bruker på andre på dere selv og deres egne barn!

 5. www.mammalivet.com (Jona)

  Altså, det innlegget til Ida var jo helt opplagt bare laget for å provosere og lokke sinte lesere, og ikke fordi at hun har særlig peiling eller reflekterte tanker om emnet. Det skjønner man rimelig fort hvis man leser det hun skriver. Jeg har latt være å kommentere hos henne fordi at det ble rett og slett for dumt for meg.
  Men her kan jeg svare, for du er en blogger med respekt for andre, og jeg syns du viser stor modenhet i måten du griper fatt i temaet. Det er så lett å la seg provosere!

  Jeg synes det blir helt høl i hodet å argumentere for at man ikke bidrar nok til felleskapet når man er hjemme og oppdrar sine egne barn. Seriøst? Hører hun ikke hvor motsigende det er? Man bidrar jo i aller høyeste grad. Man gir barna sine den beste omsorgen de kan få. Og å kalle hjemmeværende mødre for late, det er bare toppen av frekkhet. Jeg lurer på om Ida synes de ansatte i barnehagen til ungen hennes er late? De sitter jo også bare og “duller” med barn, DIY prosjekter og matlaging hele dagen. HUFF for noen “latsabber!” 😛

  Så lurer jeg også på om Ida synes hun er et godt forbilde for sin datter når hun slenger dritt tusenvis av mennesker hun aldri har møtt og kaller dem late og det som værre er. Og noen kommenterte over her at ungene blir usosiale og syke av å gå hjemme. Kommer ikke det litt mer an på omsorgspersonen deres enn hva lokasjon angår?

  Min mor jobbet og gikk på skole da jeg var liten. Jeg ble sendt rundt mellom besteforeldre når hun ikke hadde mulighet til å være hjemme med meg mellom jobb og skoletider. Er det så bra for barn da? Og var mine besteforeldre også late da, siden de jobbed redusert og var hjemme med barnebarn? Trokke det nei! Stakkars mennesker som måtte løpe etter meg hele dagen 😛

  Og en ting til… det at hun hevder at hjemmemammaer er snyltere fordi de mottar kontantstøtte, er ganske flaut mtp at hun går på skole, noe som sist jeg sjekket -finanseres av staten.

  Jeg kan godt være med på debatt om hva som er best for barnas utvikling ol. men det blogginnlegget til din medblogger var noe av det dårligste og mest desperate jeg har sett på lenge. Og at VG har showcaset det gav meg hakeslepp. Nytt lavmål for VG desverre.

 6. nysgjerrig

  Jeg har stor respekt for hjemmeværende mødre, med mange barn, slik som deg. Det er virkelig ikke noe latmannsliv å være hjemme med barn. Jeg er mor selv, så det er jeg klar over.
  Jeg er enig med Jona i at dette blogginnlegget du svarer på kun er skrevet for å provosere. Likevel undres jeg litt på hvordan man leve over lenger tid uten egen opptjent inntekt? Og dermed stole på at mannen er lojal, trofast og forblir frisk, slik at familien har inntekt. Så mye stoler jeg faktisk ikke på meg selv en gang. (livet har lært meg at det dessverre ikke er noe selvfølge at en er frisk).
  Det gir meg så masse å være i arbeid, itillegg til å være barnehagetante, mamma, sykepleier, klatrestativ, kokk, hushjelp, lekekamerat, turkamerat og snørrfille.(som jeg er på fritiden). Jeg har faktisk litt problemer med å forstå hvorfor kvinner står utenfor arbeidslivet for å være hjemme over så mange år slik som du gjør. Hva hvis mannen mot all formodning finner en annen eller blir syk?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.