Familieliv, Hverdagen, Samfunn, Ukategorisert

Jeg redder verden bittelitt, gjør du?

Skogfruen er ei dame jeg virkelig ser opp til når det kommer til det å leve som urmenneskene, og ikke minst tipsene for at du er med å redder verden bittelitt. Hun er kunnskapsrik og deler om seg om du bare viser interesse for temaet.

Jeg har fulgt denne vakre damen i mange år, og hun er vel en av de jeg først ble kjent med på det O’store internettet! Og jeg har fulgt henne i opp og ned turer, men er det noe som alltid har drevet henne så er det denne urkvinnen som bor i henne. Og det er så fascinerende å se og lese om kunnskapen hun har på temaet. Og nå har hun smelt i gang en bloggutfordring, der vi skal dele hvilke tiltak vi selv har gjort for at verden vår skal ha det litt bedre. Hvilke tiltak vi gjør for at vi også redder verden bittelitt. Og jeg henger meg jo villig på jeg, selv om jeg måtte tenke hard på hva jeg egentlig gjør.

redde verden bittelitt, handlenett

Kjøp brukt!

Jeg kjøper gjerne klær til ungene brukt, og om jeg trenger nye møbler. Eneste jeg aldri kjøper brukt er sko, undertøy, dyner og madrasser o.l. Der går det en grense både med tanke på hygiene og med det ergonomiske.

Handlenett!

Når vi handler bruker vi handlenett, vi har x-antall. Og skal jeg si deg noe? De tåler langt mer enn vanlige poser og det er plass til mer i et nett enn i en handlepose av plast.

Ingen plastsugerør!

Vi har kuttet ut alle plastsugerør. Det vi har nå er silikon, glass og papp. De i glass og silikon kan vi bruke igjen ørten ganger. Og de i papp kan hives i pappsøppel.

Kjøkkenhage

Årets hageprosjekt er klart, vi skal lage en liten kjøkkenhage. Vi begynner med noen få pallekarmer med sukkererter, jordbær, gulrøtter og hagebringebær. Også vurderer jeg å plante et epletre. Og om jeg får det til så skal vi utvide til neste år.

innsekthotell, redde verden bittelitt

Innsektsbad!

Jeg er ikke spesielt glad i våre venner med 6 bein og vinger. Men for at vi skal leve så må vi sameksistere. Så i bedene mine har jeg små skåler med litt stein i, og de fylles med vann. Slik at bier og humler får litt drikke på varme dager. I tillegg er planen å plante en del lavendel i hagen i år. Mest for den egoistiske grunnen at edderkopper ikke liker dem så jeg kanskje slipper å ha de klatrende inn vinduene over. Men også fordi det gir næring til insekter. Også har jeg lovet ungene at vi skal sette opp et insekt-hotell i år.

Ukeshandling!

Vi handler kun en gang i uken, for da slipper vi å handle unødvendige ting, og vi planlegger slik at vi spiser opp maten vår. Det er bedre for lommeboken og for miljøet.

Dette er vel det jeg klarer å komme på i farten av ting vi gjør her hjemme for at vi redder verden bittelitt. Vi kildesorterer også, men fra hva jeg har fått med meg så er det delte meninger om dette er så klimavennlig allikevel. I tillegg så flyr vi ikke med fly og ikke røyker vi.

Er du med å redder verden bittelitt?

Kommentarer
(Lest 184 ganger, 1 Lest i dag)

4 thoughts on “Jeg redder verden bittelitt, gjør du?

 1. Som du sier, alle kan gjoere bittelitt!

  Vi har ogsaa sluttet med div. engangsartikler som sugeroer hjemme, og hvis vi er ute paa middag saa bar jeg om at drikke ikke kommer med sugeroer i. Hvis jeg skal paa kurs etc. saa tar jeg med meg kopp hjemmenifra.

  Jeg tar med meg vannflaske og kopp jeg kan bruke igjen. Mange steder her i England faar du naa avslag paa prisen hvis du tar med deg egen kopp og skal ta med deg drikken aliekevel. Og flere og flere steder lar deg fylle vannflaska gratis. For eksempel paa flyplassen, av alle steder XD

  Hvis de er tykke nok, vasker jeg plastposer det har vaert mat i og bruker de igjen, jeg bruker de til og plukke opp i kattekassa. Eller du kan bruke de i smaa soeplekasser.

  Har sluttet med ansiktsservietter og bruker klut istedet. Kjoeper ikke hudpleie og skjoennhetsprodukter med mikroplast i. Bruker saapestykker en del (som naturligvis kommer i pappemballasje) istedet for shower gel. Klipper opp utslitte stroempebukser og bruker det istedet for bomull til og ta av neglelakken.
  Skrur igjen krana naar jeg pusser tenner og naar jeg saaper meg inn i dusjen XD

  Bruker kluter og varmt saapevann mye mer hjemme naar jeg vasker, eneste stedet vi bruker wipes naa er paa badet og paa do. Klipper opp klaer som er i filler og bruker de fillene hjemme.

  Henger vaska ut saa mye som mulig (vi har ikke toerketrommel saa da vil jeg helst ikke ha vaatt toey hengende inne). Slaar av lyset og trekker ut kontakten paa elektriske ting naar de ikke er i bruk.

  Pakker maten i matboks og pakker mat i flere forskjellige smaa bokser istedet for og bruke plastfolie/aluminiumsfolie. Man kan ogsaa pakke maten i en rent glasshaandkle.

  Som deg handler jeg mye toey brukt, du vet aldri helt hva du vil finne paa Fretex! Og leverer toey til bruktbutikker. Noen av de tar ogsaa imot filler som de sender videre.

  Jeg proever og handle mat med gjennvinnbar emballasje. Saa kjoeper majones, ketchup etc. paa glass istedet for i plastflaske. Vi bruker ogsaa handlenett naar vi er og handler, har alltid med meg ihvertfall ett i veska.

  Kildesorterer saa mye som mulig, tar med batterier etc. til butikker hvor det samles inn. Her hvor vi bor i England tar de ikke imot matavfall, men det blir det kanksje endring paa. Det er ogsaa snakk om og gjenninfoere panteordningen.

  Vi har ikke lappen saa reiser kollektivt eller gaar hvis vi skal noe sted.

  Det blir en del naar man tenker seg om! Jeg har tatt diverse quizer for og sjekke hvos miljovennlig jeg er, men faar alltid masse trekk i sluttsummen fordi jeg reiser med fly en del:( (men hva skal jeg gjoere da, ikke besoeke familien hjemme? XD)

 2. Hurra for alle bekker små!
  Jeg gjør mye av det samme som deg. Hekler handlenett selv eller bruker gjenbruksnett,
  har insektshotell, maten kommer i hus hver torsdag, sorterer det jeg kan, kjøper og selger på Finn.no eller Tise og prøver ikke kaste mat. Husker mormor brukte å spare på små rester som hun spiste til det hun kalte «mellamål». Ikke bare er det en klok tankegang med å spise lite og oftere, men dama kasta ikke mat og ble den kasta, var det ut til måkene!
  Klemmer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.