Barn,  Barn og Helse

Jenter er slemme!

I dag når jeg fulgte Kristian i barnehagen ble jeg vitne til noe som virkelig fikk hjertet mitt til å knuse i 10 000 biter. Nabojenta vår stod helt alene og så på at de andre jentene lekte , og det var vondt nok å se for hun er virkelig ei god jente, men en annen situasjon slo meg skikkelig hardt i magen, og jeg kjente jeg hadde lyst til å snakke til tre av jentene.

Ei jente var på vei vekk fra en jentegjeng, mens hun var sint og lei seg. Så kommer de tre andre løpende etter, ei av jentene var på vei mot henne hvor ei av jentene holder henne fast og stiller et ultimatum: Hvis du går til henne, vil ikke jeg synge med deg på koret og jeg vil aldri leke med deg igjen?! Jenta som var på vei til hun som var sint og lei seg, stoppet opp og stod igjen forvirret og lei seg uten helt å vite hvordan hun skulle reagere.

Og det første jeg tenkte var: Hvor er de voksne?! Og ved et raskt overblikk, kunne jeg konstatere at i den delen av skolegården var det absolutt INGEN voksne! Det stod 1 lenger opp, 3 i en annen del og ingen som stod der nede og passet på. Og jeg kjente at jeg forbannet jentekulturen som er. hvorfor i alle dager skal vi være så slemme mot hverandre?

Det er ikke et nytt fenomen, det vet jeg jo for jeg husker det fra jeg var liten og jeg husker det fra jeg jobbet i barnehagen. Jenter begynner utrolig tidlig med ekskludering, truing og utpressing/manipulering for å holde på venner og å holde andre og nye venninner utenfor, også holder det på til langt ut i voksenlivet.

Men jeg har fulgt med på mange av disse seriene som går på TV i beste sendetid for barn, og der er det en del “klikker” og mange jenter på skole og barnehage har eldre søsken og i ungdomserier er det enda mer av dette, og dette snapper også de mindre barna dette opp, og siden det dukker opp i 8 av  10 serier så er det ikke rart at det foregår.

De ser også dette i det virkelige liv, eldre søsken og voksne som holder andre på utsiden og snakker nedlatende om andre. Da tror barna at dett er normalen. Jeg så bare i et kommentarfelt i dag på TV2.no sin facebookside, og jeg blir kvalm av hvordan enkelte ikke kommenterer sak, men går på utseende til mennesker. Og jeg kjenner det vrenger seg i magen, og jeg blir fysisk kvalm.

Jeg har selv vært den jenta som holdes på utsiden, jeg var den jenta som får melding av det du trodde var bestevenninnen din med beskjed om at hun ikke vil være vennen din lenger, jeg var den jenta som ikke ble bedt i bursdagsselskaper, og som ble sett ned på fordi jeg ikke hadde de kuleste klærne. Og jeg var den jenta som andre stoppet opp før de rakk å ta igjen fordi noen andre manipulerte og spilte på følelsene til den som løp etter meg.

Så hvordan kan vi få en stopper for dette? Hvordan kan vi gjøre at alle blir inkludert?

1. Det MÅ være en voksen i alle skolegårdene, som er synlige.

2. Vi må snakke om det i skole, barnehager o.l. om at dette er IKKE greit, vi må snakke om at alle er forskjellige og at ikke alle har 500 kr til en bergansjakke, eller at man bruker krydder i maten eller vaskemiddel så man lukter annerledes, men det betyr ikke at man ikke er et godt menneske eller er mindre verdt allikevel.

3. Serier som viser slike ting bør ikke sendes mens små barn fortsatt er våkne, og foreldre må tørre å sette foten ned og si at dette er ikke lov å se på, selv om ungene lager bråk og blir sinte. Så må vi foreldre følge med på hva de ser på og hva de gjør på nettet.

Jeg blir så lei meg når jeg ser jenter  driver sånn med hverandre og at noen blir hold på utsiden. Og jeg håper virkelig at skoler og barnehager tar dette på alvor, slik at færre jenter opplever å måtte stå på utsiden.

*Oppdatering* 

Jeg ser flere etterlyser hva jeg gjorde. Vel, akkurat der og da gjorde jeg ingenting da dette skjedde i det de var på vei inn fordi det ringte i skoleklokken etter friminutt. Så innen jeg var nære nok “lederen” av gruppen, så var hun på vei inn døren og jeg hadde dårlig tid da Kristian skulle være med på noe i barnehagen som vi nesten ikke rakk fra før så jeg hadde ikke mulighet til å stoppe der og da. Men, jeg har sendt mail til skolen og forklart hva som har skjedd. Og jeg er 99,9% sikker på at dette blir gjort noe med da jeg kjenner rektoren og hun er ei fantastisk flott dame.

mailtilskolen

Jeg har fjernet navn og det som ikke har noe med saken å gjøre.

Har du måttet stå på utsiden? Har du sett dette skje? Hva hadde du gjort?

Kommentarer
(Lest 344 ganger, 1 Lest i dag)

6 kommentarer

 • Louise

  Dette er det myyyye av både blant gutter og jenter. Jeg sier i fra og fikk den nye bilen min skrapet opp som ren hevn. Men jeg angrer ikke. Jeg har vært i din situasjon som liten, jeg også.

 • monicabj

  Hva gjorde du med situasjonen?
  Jeg hadde gått bort til jentene og forklart hvorfor det ikke er riktig å gjøre som de gjorde, samt sagt ifra til en voksen i skolegården.

  • Trine Lise Jacobsen

   Jeg fikk ikke gjort noe der og da, men jeg har sendt mail til skolen ang dette. Og siden jeg kjenner hun som er rektor er jeg ganske sikker på at dette blir tatt opp og gjort noe med.

   Har lagt mailen inn i innlegget, så oppdaterer jeg når jeg får svar.

  • Trine Lise Jacobsen

   Jeg har faktisk ikke opplevd det med gutter, men de viser det nok ikke på samme åpenlyse måte som jentene. Jenter lager gjerne litt mer drama rundt ting 🙂

   Jeg fikk dessverre ikke gjort noe dere og da, men jeg har sendt mail til skolen (ligger i innlegget nå). Og er veldig sikker på at dette blir tatt opp blant lærere og at de legger en strategi for hvordan de skal jobbe med dette 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.