Julen, høytiden for ettertanke. Glede eller sorg?

Nå nærmer det seg juletiden. Og handelstanden gnir seg i hendene over alle oss som drar bankkortet varmt i deres betalingsterminal. Det skal handles julegaver, gaver til kalender, gaver til julestrømpe. Vi kjøper snop, og brus og ikke glem julematen. Kanskje er tradisjonen å ha juleøl og aquavit til julemiddagen?

For meg er julen familien samlet i lystig lag. Gode julekaker, julepynt i hver eneste krok av huset, rundvask, juletre, pakker under treet, nydelige toner fra musikkanlegget, forventningsfulle barn som kribler i hele kroppen, nedtelling til julaften, julefilm, og duften av julematen som brer seg utover. Og jeg gleder meg hvert år til 1. Desember for da kommer pynten opp.

Julen

Men julen er også en tid for ettertanke. Det å tenke på de som ikke har det så bra, og så ikke har de samme forventingene til julen som oss. Å tenke på de mange som eneste ønske er at de skal komme seg igjennom julen uten å være for sultne.

For mens vi har forventinger, gleder, kriblinger og shoppedilla, sitter det ca 350 000 mennesker i Norges langstrakte land og gruer seg. Foreldre som ikke har mulighet til å gi barna sine den julen de har lyst til fordi de er fattige. Andre har kanskje ikke familie og sitter i tillegg alene uten mulighet til å ha en koselig jul for de siste kronene på kontoen ble brukt til å betale strømmen og husleien fra forrige måned.

Les også: Jul med barn. Alkohol eller ikke?

De er fattige. De har ikke råd til å kjøpe julekalender til barna sine, eller julemat så de kan kose seg ekstra denne dagen. Og mange har dessverre heller ikke familie og venner som kan/vil hjelpe dem.  Enten så er det ingen familie eller kanskje de også er fattige og dermed ikke har mulighet til å hjelpe.

I år har Riktige Leker et samarbeid med Fattighuset . De har gjort det slik at om du kjøper en gave på listen dems, donerer de en gave til samme pris slik at barna får to gaver hver på julaften. Du kan også bidra med Vipps slik at du kan bidra uansett hvor i landet du bor.

De fleste kommuner har også et juletre man kan legge en gave under. Da merker man med kjønn og alder. Disse blir delt ut til de som ikke har råd til gaver til ungene sine. En kan ikke hjelpe alle, men alle kan hjelpe en. 

Fattighuset i Oslo er en veldedighetsorganisasjonsom hjelper mennesker uten ressurser med bland annet velferdstilbud, tannhelsetjenester og sosialpolitisk arbeid.

Hjelper du noen som ikke gleder seg til julen?

Kommentarer
(Lest 80 ganger, 1 Lest i dag)

One thought on “Julen, høytiden for ettertanke. Glede eller sorg?

 1. Hei Fru Jacobsen.
  Jeg hørte deg på P1+ i dag i samtale med Hans-Petter Jacobsen. Veldig bra!. Der har også jeg vært flere ganger, og for det meste snakket om farger, som også er hovedtemaet på min blogg. Det er veldig hyggelig å prate med Hans-Petter.
  Håper du vil ta en titt på min blogg, og gjerne komme med ønsker om hva jeg skal skrive relatert til farger.
  Et spennende tema som henger sammen med farger, er at vi er ulike mennesketyper, noe selvsagt også barn er.
  Det er kanskje et spennende tema for deg? Det samme er kanskje farger og mat? Lykke til videre!
  Med fargeglade hilsener fra Tove Steinbo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.