Ukategorisert

Kjønnsdelte aktiviteter SFO, er det innafor??

Når jeg tittet gjennom feeden min på Facebook i stad fikk jeg rett og slett hakeslepp. Der var det en SFO som hadde sendt med liste over aktiviteter denne høsten. Og det er jo greit nok, at SFO ønsker å ha aktiviteter, men måten det er gjort på er virkelig et stort tilbakesteg. Dette hadde kanskje passet seg på 1950-tallet, men ikke i 2016.

SFO

Bilde lånt her.

Som mamma til fire barn, og under mine år under utdanning i barnehage og skole har jeg virkelig fått se hvor forskjellige barn er. Noen jenter liker futt og fart. Noen gutter liker å lakke negler og perle armebånd. Når jeg så denne listen kjente jeg at jeg ble sint. Det skal ikke være slik på SFO?

Jenter og gutter kan like de samme tingene.

SFO er et tilbud til barna etter skole tid. Altså det er barnas fritid. Når jeg jobbet på SFO var det første jeg lærte at man skulle strekke seg langt og si JA så mye som mulig. Ungene skulle få lov til å gjøre ting de likte da dette er barnas egentid. Når vi hadde arrangerte aktiviteter var det ting ALLE var med på, som tur, grille på bålplassen o.l. Vi delte ALDRI opp barna i jenter og gutter.

Siden alle er forskjellige så skal de få lov til å gjøre ulike ting. Så om det sitter noen jenter å perler på et bord, skal jaggu guttene som vil gjøre det samme også få lov. Jeg har utallige smykker fra Storebror som han har laget, og han er så utrolig stolt når han kommer med dem.

Guttene som er ute på snekkerplassen må også la jentene som har lyst til å prøve, få være med.

La barn være barn.

Noen gutter synes det er spennende med neglelakk o.l fordi de kanskje ikke har en mamma som bruker det og lurer på hvordan det hele er. La de få lov til å utforske og ha det gøy. Min 7 åring har hatt neglelakk i hele sommer fordi kusinen gav han det, og synes det er super kult.

Jeg synes virkelig ikke at det hører noen sted hjemme å dele gruppen opp i gutter og jenter. At de har rene jente- og guttelag i bowling er en ting, og helt innafor synes jeg. Enn å dele opp i gutteklubben og 4girlsonly blir for dumt. Vi kommer tidsnok inn i en kjønnsdelt verden, så la barn være barn så lenge de kan. Og la ungene få leke og lage det de selv ønsker.

Jeg håper at dette blir revurdert og tatt opp på skolen, og at de finner en annen løsning på det. F.eks de som vil lage armebånd blir med her og de som vil se en film blir med der. Når jeg så denne listen tenkte jeg med en gang at jeg ville vært med på “gutte”gruppa.

Hver Fredag var det ekstra godmat og film på SFO jeg jobbet, og det var gull. De som ikke ville se film gikk ut å lekte, eller gjorde andre inne aktiviteter.

Hva synes du? Er det innafor å dele opp SFO i gutter og jenter? Hvilken av gruppene ville du vært med på?

Kommentarer
(Lest 230 ganger, 1 Lest i dag)

11 kommentarer

 • FEMifamilien

  mange fine ting de skal. men dette er jo et skritt tilbake..ikke dele opp barna etter kjønn. liker ikke !

  • Fru Jacobsen

   Ja, jeg liker aktivitetene. Men jeg synes at de skal få være med på det de selv interesserer seg for. Evt dele gruppen i 2 med gutter og jenter på hver gruppe. Også bytter de etter jul f.eks 🙂

 • Hege

  Ikke greit… Min 7-åring hadde hata max,og vært kjempelei seg hvis hun ikke fikk være med på gutteaktivitetene….!

  • Fru Jacobsen

   Enig med deg. Synes de skal få være med på det de liker. Og om de skal dele gruppa må det være fra begge kjønn på gruppa også bytte etter jul 🙂

 • HeleneNH

  Virker som det er som et opplegg de hadde hos oss i fjor, studenter som kom inn en gang i uka for aktiviteter. Hos oss var det formingsaktiviteter, det gledet hvertfall min datters kreative sjel… Det er jo bare 1-2 timer i uka, mulig et skoleprosjekt de har? Blåst opp i proposisjoner med innslag av dårlig formulerte kommentarer… “jenter synes kanskje ikke hallaktivteter er så moro” = bullshit!

  Hvis jeg tar feil, så er jeg selvfølgelig i mot dette.. Men hvis det er slik jeg tror så TROR jeg at både jenter og gutter kan ha det moro med disse styrte aktivitetene. Det er vel frivillig om de vil være med eller ikke, så gutter kan vel også lage pennal og jenter kan utfolde seg i sløyfen.

  • Fru Jacobsen

   Nei, er visst det at jentene ville ha roligere aktiviteter og guttene med futt og fart. Mine hadde blitt fornermet om de ikke fikk vært med på de motsatte aktivitetene. Hadde de kunnet velge hadde det ikke vært noen sak ??

 • Cassandra Egeli

  Jeg er ganske enig i det du sier, men viss man faktisk har tatt seg tid til å lese hele artikkelen så var dette et ønske som hadde kommet fra barna selv, ig det gjaldt bare de eldste barna på sfo, en gang i uka. Og jeg tror faktisk ikke at de hadde tvunget barna til å være på en gruppe som de ikke ville.

  Denne saken har virkelig blitt et klassisk eksempel på at en fjær kan bli til fem høns. Dette sfo programmet har nå blitt stoppet av ordføreren i kommunen som det hjalt, men trist for de barns som hadde vert med å lagt denne planen.

  • Fru Jacobsen

   Jeg har lest hele artikkelen, og jeg synes uansett ikke noe om delingen. Nettopp fordi barn gjerne ikke evner å vite hva de vil fra dag til dag. Kanskje er det gøy å lage såpe den ene gangen, men så vil de gjøre noe på den andre gruppen en annen gang. Så derfor sier jeg at det er gode aktiviteter, men at de bør få valget fra gang til gang hvilken gruppe de vil på Evt bytte etter jul. Og ikke kalle det gutte/jente gruppe. Og ha begge kjønn på gruppene 🙂

 • Avdeling Holt/ Anja Holt

  Nei, dette likte jeg ikke. Ida ville elsket og puslet med sitt mens Vilde ville rast over at hun ikke fikk “være med gutta” på det hun mener er morsomt. Jeg ville beholdt aktivitetene og så fikk man være med i den gruppa man likte best.

 • anita Husevåg

  Jeg er sjokka over at vi i dagens samfunn kan ta et så stort steg bak og faktisk fremme kjønnsdeling. Jeg spurte guttungen min på 8 år hvilke av aktivitetene han hadde lyst å prøve – jo han ville lage armbånd og såpe! “Når kunne vi begynne” var hans reaksjon.
  Barn er så forskjellig og det er helt greit at man setter opp aktiviteter som dette, men man leker ikke med underlivet sitt, så man burde ikke delt opp grupper etter det heller.. Ungene burde selv få velge hvilken aktivitet de ville på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.