Mammamagen etter svangerskap, tren den opp riktig!

For noen uker siden ble jeg kontaktet av Trine Grung på facebook. Og hun er en av de jeg har fulgt lengst her i bloggverden, så jeg ble litt starstruck der det lyste hennes navn på displayet på mobilen. Og grunnen var at hun ville at jeg skulle få kontakt med Marit Sola som er sertifisert mammamagetrener. 

Bare noen dager i forveien leste jeg om Mammamage trening på pt-monica sin blogg, og tenkte at dette var virkelig noe jeg burde sjekket ut. Og det gikk ikke lange stunden fra jeg leste om dette til jeg fikk melding av Trine.

Og i dag kl 10.00 hadde jeg min første time.

Jeg har siden det første svangerskapet følt at jeg har en glippe mellom magemusklene, og jeg har hørt/eller lest en gang i tiden at man ikke skal trene situps etter 3. svangerskaps uke og 8 uker etter fødslen. Hvorfor? Dette var jeg litt usikker på, og hadde vel igrunnen kun fått med meg et halvveis svar som at magemusklene deler seg under svangerskap, og jeg har lest horror historier om de som må sy de sammen igjen.

Etter tre svangerskap på 4 åt sier det seg selv ar magemusklene får seg en skikkelig trøkk, og siden ungene har veid rund 4 kg og vært over halvmeter’n lange så tøyes disse musklene godt.

Og som jeg “fryktet” hadde jeg en “glippe” (diastase). Den var helt klart værre for 1 års tid siden, men det er  absolutt tilstede. Og Marit kunne trykke ganske langt ned, men heldigvis ikke så langt at hun kunne hilse på tarmene.

rp_20150311_111401.jpg

Fotokredit: MammaMageTrener. Utenfor min komfortsone, men dere kan se hvordan hun får hånden sin lagt ned. Jeg er spent på hvor langt ned hun kommer når jeg er i mål 🙂 

Hun forklarte litt om de dype magemusklene og deres funksjon, og lærte meg noen øvelser som jeg skal øve på frem over, for å få kontakt med de dype magemusklene og og bli sterkere helt innenfra.

Det er utrolig mange som etter 8 uker (og tidligere) begynner å trene mage, men om du ikke har kontakt med de dype magemusklene dine kan du gjøre mer skade enn nytte ved å gjøre dette. Har du glippe (diastase), kan det føre til:

– smerter i ryggen

– vanskelig med å kontrollere og stabilisere mage/rygg

– mage og tarmproblematikk

– en utstående og oppblåst mage

– brokk

Så det blir ikke noen magetrening av de ytre musklene enda for min del for å si det sånn, men nå skal jeg lære meg å kontrollere de indre/dype og få bedre holdning og hindre at bukveggen får så mye trykk.

Jeg gjør ikke dette for at jeg skal få flat mage, og mest sannsynlig får jeg aldri helt flat mage igjen, men jeg kan få en sterk og sunn mage om jeg gjør dette riktig. For om man ikke har kontroll på dette, så kan man lett få lekasjer, smerter, brokk o.l. når man kommer i overgangsalderen og kroppen automatisk blir slappere.

Hvorfor er det viktig å trene de dype magemusklene?

Som gravid så får hjernen signaler om at tyngdepunktet skal være lagt fremme og disse signalene fortsetter når babyen er ute. Derfor får vi gjerne litt hengemage, for musklene blir som en strukket tyggis og klarer ikke trekke seg sammen igjen, derfor er det viktig å bygge nye nervebaner mellom hjernen og de dype magemusklene. Slik at de kommer på plass og holder bukveggen oppe og hindrer brokk, fremfall av livmor o.l.

Etter å ha lært mer om dette så anbefaler jeg virkelig ALLE som har født barn om å sjekke om de har diastase, og få proff hjelp til å komme i kontakt med de dype magemusklene. Slik at du kan få en sunn kjernemuskulatur og en sunn kropp også etter fødslelen.

Spre budskapet!

Når man går gravid og rett etter fødsel blir vi fortalt at vi må knipe og trene bekkenbunnen, men ingen forteller oss at vi må trene opp de indre magemusklene før vi begynner med styrketrening! Derfor er det så viktig å spre budskapet til  alle som har født, til helsesøster, jordmødre, barselomsorgen, leger og alle som har med helse plager under og etter graviditet å gjøre. Så del gjerne dette innlegget så mye som mulig.

Etter at den berømmelige Fruen la ut et bilde av seg selv 4 dager etter fødsel, så har hun blitt både hyllet og hatet på nett. Og jeg for min del vet ikke helt hva jeg mener i den saken, jeg er litt todelt. For det er så klart kjempe bra at hun har holdt seg såpass i form at hun fikk igjen formen kjapt, men å legge ut slike bilder når du ha så mange unge følgere synes jeg ikke er så smart da de tror dette er normalen. Og men dagens kroppsfokus så kan det rett og slett være med på at unge førstegangsfødende går rett i kjelleren når de ser seg selv i speilet 4 dager etter fødsel og på langt nær ser slik ut. Jeg personlig digget Linni Meister som la ut sin post partum mage, og de siste dagene er det en amerikansk modell som har fått hard medfart, og det kan jeg skjønne. For det er virkelig ikke normalen å se slik ut når man er 9 mnd på vei og faren for å få en dysmatur baby er stor.

20150311_111503

Forokredit: MammaMageTrener. Skummelt, men her er altså min mage 23 mnd post partum. 

Og før jeg får noen sære kommentarer, så JA jeg trener og har lagt om kostholdet, jeg har hatt TRE babyer på over 4 kg og 50 cm lange der inne i løpet av 4 år!! Det tar tid, men jeg har i løpet av det siste året gått ned over 40 cm rundt magen og mer skal det bli, men jeg skal gjøre det riktig og magen blir nok aldri helt flat (det er heller ikke mitt mål), men jeg vil ha en sunn og sterk kjerne muskulatur. Og om noen centimeter faller av på reisen, ja så er det kun en bonus.

En slank og tynn mammamage er ikke alltid en sterk og sunn mammamage 🙂

Har du diastase? Har du kontakt med de dype magemusklene dine?

Kommentarer
(Lest 544 ganger, 1 Lest i dag)

Comments

 1. jordbaerveien

  Huff, jeg er i fornektelse enda jeg, med en ganske så hengende mage dinglende her…

  Lykke til med mammamagetreningen! 😀

  1. Post
   Author
 2. En familie En inntekt

  Tusen takk for dette åpne og ærlige innlegget! Jeg har mye å lære, ser jeg. Dette var veldig opplysende.
  Tusen takk 😀 Og lykke til med den videre treningen. Del gjerne det du lærer på kurset.

  1. Post
   Author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.