Barn, Barn og Helse, Barn og utvikling, Samfunn

Mobbing på nett

Bildet er lånt av tv2.no

Kjenner du igjen disse barna? De har alle sammen tatt sitt eget liv fordi de ble mobbet så lenge og så grovt at de ikke lenger orket tanken på å fortsette livet. De var ikke mer enn mellom 12 og 16 år. Det er så alt for ungt til å ikke ville mer her i livet. Disse ble mobbet via sosiale medier og blant annet via en app som heter ask.fm.

Og nå følger norsk ungdom etter, de laster ned appen som bare det og mobbingen de ikke tar ansikt til ansikt tar di via denne appen for der kan de være anonyme. Jeg kjenner det går kaldt nedover ryggen, og jeg kjenner det er helt greit at det ikke var slike sosiale medier når jeg gikk på skolen, jeg ble nemlig nok mobbet der enn at jeg skulle få det på slike foraer.

Det nyeste av teknologi som var når jeg ble mobbet var mobiltelefoner, og tekstmeldinger. Og der ble nye vennskap til og andre avsluttet på de mest dramatiske måter. Jeg husker enda meldingen jeg fikk av ei som sa at hun ikke lenger ville være bestevennen min. Det gjorde så vondt i hjertet. Så tanken på et sosialt medium proppfulle av hatmeldinger, og hetsing gjør at jeg blir fysisk kvalm. Og jeg skjønner på en måte disse unge barna som ikke orket mer, for det kan være tøft nok å takle hverdagen med mobbing på skole.

På Ask.fm kommenterer man anonymt, noe så feigt å ikke kunne stå for det du skriver. Og de groveste tingene jeg har sett via media er at andre barn skriver at de gjerne vil at personene skal ta livet sitt og at de er så stygge at de fortjener å dø. Det er da ingen som fortjener å dø!! Jeg lærte noe i tidlig alder og det var: Kan du ikke si noe pent, så ikke si noe i det hele tatt.

Men via facebook har jeg også blitt oppmerksom på at slik mobbing også forekommer på instagram. 

Jenta som her får trusler er bare 13 år. Jeg har selv søsken på den alderen på instagram og jeg kjenner at jeg får så vondt i hjertet mitt.

Vi som er foreldre har faktisk et ansvar for hva barna våre gjør på nett. Og hadde jeg oppdaget at noen av mine barn hadde holdt på slik hadde jeg tatt fra dem alle privilegier som telefon, nettbrett og internett, det skulle kun brukes ved lekser. Og de skulle pent fått lov til å be om unskyldning til den det gjelder, og da ansikt til ansikt.

 Og hvor er norske myndigheter hen? De kan jo sperre nettsider, så da kan de vel sperre slike apper? Er det ingen som kan gjøre noe? Eller er det ingen som vil?

Jeg håper at ALLE foreldre tar et ansvar, og passer på hva barna gjør på nett og tar tak i ting med en gang de merker at barna blir mobbet eller mobber andre. Det kan ødelegge mye av en persons liv å måtte leve med dette i mange år.

Hvem synes du har ansvaret for det som skjer på slike apper? Burde foreldrene følge bedre med på hva barn og unge gjør på nett? 

Kommentarer
(Lest 70 ganger, 1 Lest i dag)
Tagged , ,

1 thought on “Mobbing på nett

  1. Uff. 🙁 Blir trist når jeg ser slikt. Jeg gikk på skole i lag med en som tok selvmord pga. mobbing. Det vil si han var 3 år yngre enn meg, så når jeg gikk ut av ungdomskolen så begynte han, og han tok selvmord 2. året tror jeg det var. 🙁
    Helt forferdelig.

    Jeg synes og at alt for mange foreldre, lærere m.m ikke gjør nok, eller ikke får vite nok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.