Barn, Barn og ernæring

Morsmelkerstatning- en slags guide

Dette innlegget ble egentlig publisert i 2011. Men jeg ser at jeg daglig har søkeord som henviser til dette med morsmelkertatning og jeg skjønner godt de som søker på det på nett for det er ikke så mye informasjon man får om flaskemating på helsestasjonen eller hos lege, så da tenkte jeg å re-publisere dette.

Det finnes MANGE typer morsmelkerstatninger der ute, og det er virkelig ikke lett å velge riktig. Noen barn kan drikke NAN til de stuper, mens andre kaster opp alt etter 2 slurker, mens en annen metter der og da, men når babyen våkner hyler han av sult og skulle hatt flasken helst i går. Så her må man virkelig prøve seg frem.

Jeg tenkte derfor å dele mine erfaringer med dere, det er faktisk ikke alle som kan fullamme til 6 mnd og deretter delamme i tillegg til fastføde. Og man er da vitterlig ikke noen dårligere mor av den grunn, selv om samfunnet i dag får deg til å føle deg som en. Mitt motto er: MAMMING ER VIKTIGERE ENN AMMING!

Men om dere følger med i media og blogglandia så er det ikke alltid like lett å amme heller, for det er ALLTID noen som må slenge med leppa når man legger babyen til brystet på kafe, i køen på IKEA, sosiale arrangementer o.l .

Det er alltid noen som skal mene noe, så det er viktig å være trygg i sine valg og man er ikke noen dårligere eller bedre mor om man velger det ene eller det andre alternativet.

Da begynner jeg på min guide i morsmelkerstatnings jungelen:

NAN:

Denne funket utrolig bra til Storebror når han var baby, han kunne drikke flaske på flaske uten noen form for reaksjon, annet enn at vekten økte da 🙂 Men med Storesøster funket den ikke, hun kastet opp alt hver gang hun fikk den. Spruten sto som en foss ut av munnen hennes stakkars, så den ble rimelig fort utelukket. Det var spesielt de gangene hun ammet først som hun kastet opp mye. Så blandingen NAN og morsmelk var ikke helt god.

I tillegg er det mange som boikotter Nestle sine produkter, du kan lese hvorfor HER!

HIPP:

morsmelkerstatning

Hipp er en god morsmelkerstatning som faktisk ikke smaker så ille for mor og far heller som skal sjekke om maten er passe varm. Og det lukter ikke så ille av gulpet som kommer opp heller. Den er i tillegg økologisk, noe som er et stort pluss.

Vår erfaring er at Storebror sov bedre når han fikk denne, MEN når han våknet skulle han helst hatt mat i går. Han våknet brå sulten. Så den  ble ikke brukt så mye til han. Og i tillegg fikk han vondt i magen. Mens Storesøster har drukket masse av denne uten reaksjoner.

Du kan lese mer om hipp sine produkter her. 

COLLETT:

223091-9-1281813815848

Denne har vi brukt mest og vært nest mest fornøyd med til Storesøster og Lillesøster. Jeg brukte aldri denne til Storebror for jeg synes den virket tungvind, men den er like enkel å bruke som alle andre 🙂 Den lukter godt og de gulpet ikke like ille av denne. Den er i tillegg veldig drøy i bruken. En veldig god morsmelkerstatning som har vært på markedet siden jeg var liten om ikke lenger.

SEMPER:

Dette er “testens vinner” her i huset. Det er den som het småfolk før. Og mens vi i alle de andre har måttet bruke malt så er det Probiotika i denne, så vi har sluppet å bruke malt. Og da blir heller ikke melken så innmari søt. Den er i grunnen søt nok fra før. Storesøster har ikke hatt noe spesielt vondt i magen av denne, det hun har hatt er fordi hun ikke  gidder å rape 😉 Men det er ikke morsmelkerstatningens feil.

Den er drøy i bruk og med både omega 3 og 6 + probiotika. Veldig enkel lukkemekanisme på esken også så pulveret holder seg friskt og fint. Så har du ikke prøvd den vil jeg anbefale deg å gjøre det 🙂

Om babyen din ikke tåler melkeproteiner, laktose eller andre ting i morsmelkertatning så kan du gå til legen og få blå resept på en som er for allergikere.

Lurer du på hva en flaskemamma bør ha av utstyr? Ta en titt på dette innlegget.

Hvilken morsmelkerstatning har du brukt/bruker du?

Følg Fru Jacobsen på facebook for flere flaskende gode innlegg 😉 

Kommentarer
(Lest 17 867 ganger, 5 Lest i dag)

18 thoughts on “Morsmelkerstatning- en slags guide

 1. Jeg prøvde alt jeg, til snuppa. Vi fikk jo ikke til amminga, så det ble med bare MME her i huset. Hun ville ikke ha noe, og jeg ble helt fra meg. Men til slutt fant vi en spesiell NAN på apoteket. Som jo kostet litt mer enn den vanlige, men det var virkelig verdt det. Hva ekstra som er i den aner jeg ikke, men den funka som fy.

 2. Er en stor “jungel” der ute, både med tanke på de forskjellige merkene av MME, men også hvor mye gis osv. Ikke bare bare. Delamma fra starten av, så hadde mye å lære. For igjen alle barn er jo forskjellige.
  Begynte med småfolk på sykehuset, og brukte både den, NAN og HIPP hjemme. Heldigvis så var lille D ikke noe sær sånn sett, så så lenge han fikk mat av en eller anna type var han strålende fornøyd =)

  Ha en kjempe fin søndag.

 3. Tusen takk for tips 🙂 Jeg er jo også en av de som tydeligvis ikke skulle få fullamme,så har blitt mye nan. Men skal ta med meg tipset videre til neste baby;) Likte mottoet ditt:)

  God søndag!

 4. Bra Motto Trine 😉 hmmm jeg har ikke ammet mer enn en uke så her har og går det i MME. Men vi har blitt glade i Hipp. Har brukt Baby Semp drikkekartonger noen ganger, men syntes kanskje snuppa har fått litt magevondt, men pulveret har jeg ikke prøvet. Kanskje jeg skal prøve det….. Eller kanskje ikke i og med at Hipp fungerer så bra …. hmmmmm vanskelig valg…. Ellers ha fortsatt en fin kveld 🙂

 5. Heisann!!!

  Takk for at du deler mange gode tips!!

  Jeg brukte nan til prinsen,og det samme nå til prinsessen.Gir det siste måltidet på kvelden før legging med nan.Eller ammer jeg.Hun sovet 2 timer før hun vil ha mat igjen når hun får pupp!Med erstatning sover hun 4,5 time,derfor ingen tvil om hva jeg skulle gjøre:).

  Prøvde collet til prinsen,men syns den var tungvind;)

  Ha en fin uke!!
  Klem Linda:)

 6. Kjempe bra Guide 😀 ! Hos oss har vi prøvd NAN og Collett sine. Nan var ikke bra for magen og Collett sin gulpet han etter hvert måltid. Ellers var Collett sin mye bedre enn NAN for magen å sånn. Nå skal jeg prøve Baby Semp sin.

 7. Vi har gitt jenta vår ferdigblandet Nan ved to anledninger. Første gangen kastet hun veldig mye opp mens vi kjørte bil, så vi tenkte at det var fordi hun var bilsyk. Andre gangen skjønte vi sammenhengen. Vi måtte gi det da jeg skulle være borte i flere timer, og det er ofte vanskelig å finne tid til å pumpe.
  Nå må vi vel bare prøve ut noen andre merker når vi er hjemme alle sammen, og finne ut om noe fungerer for oss. Takk for tips!

 8. Hei. Hvor får man tak i collett og semper? Bruker nan, men vurderer å skifte ettersom tulla har mye vondt i magen.

 9. Jeg har brukt Collett til alle mine tre….ble anbefalt den på nyfødtintensiven da eldstemann var ny (for snart 16 år siden) og var såpass fornøyd med den at jeg så ingen grunn til å bruke noe annet….fikk noen pakker med NAN av ei som jobba på Nestle husker jeg, men det gulpa han så vannvittig av at jeg var kjapp tilbake på Collett….med minimannen prøvde jeg HiPP sin fordi den var lettere tilgjengelig enn Collet (som kun selges på Rema 1000 rundt her) men HiPP sin ble ikke minimannen skikkelig mett av, bare stinn så da og var jeg kjapt tilbake på Collett….den du ahr som nr 1 har jeg aldri testa…og nå er minien snart 2,5 år så nå er det nok i seneste laget 😉

 10. Har ei frøken som er 3 uker gammel og som har fått erstatning fra førstd dag. Hu fikk nan på sykehuset så vi kjøpte den hjemme også. Etter hvert begynte hu å kaste opp å mye så vi byttet til semper. Nå har hun kastet opp litt av den også, noen som har tips? Kan de kaste opp hvis de drikker altfor fort også eller hvis melka ikke har riktig temperatur?

  1. Hei 🙂

   Når kaster hun opp? Er det rett etterpå eller går det en stund? Er det gulp eller sprutgulp? Om de drikker for fort og for mye så kommer overskuddet opp igjen uansett hvilken erstatning man bruker. Prøv å få henne til å rape flere ganger under måltidet, og hold henne i rape posisjon 15 – 20 min etter hun har spist opp og rapet for siste gang. Slik at maten kommer skikkelig ned.

   Håper dette hjalp 🙂 Ha en super helg 🙂

   1. Det kommer som regel en liten stund etterpå, i natt ga jeg henne flaske og skiftet ei bleie og da kom det etter bleieskiftet. Jeg fikk hende til å rape underveis men spørs nok om jeg brukte litt for liten tid på det og at hun drakk for fort.
    Det spruter ikke så veldig, men kommer opp store mengder. Virker som hun blir mer sulten etterpå, men når hun får flaska så vil hun ikke ha noe særlig. Men hun blir ikke like rolig, akkurat som om hun ikke får spist seg mett.
    Hvis det fortsetter vet jeg ikke om det hjelper å prøve enda et annet merke eller om vi burde hatt den de har på apoteket.

    1. Jeg skiftet aldri bleie rett etter mat om det ikke var bæsj i bleien. Om det er mye tiss skifter jeg før de spiser, for når man løfter på den lille kroppen oppover med bena, så blir det mye press på lukkemuskelen, og det kommer lett opp igjen 🙁

     Jeg ville testet collett og latt henne “henge” på deg i oppreist stilling 15-20 min etter siste raping før du legger henne ned for å se om det kan hjelpe 🙂

     1. Takk for tips og raske svar ? Vi får prøve oss frem litt, og la det få litt tid. Bytta til semper i går så bør sikkert la det gå noen dager før vi evt bytter igjen.

      Det er bare rart at det gikk helt fint på dagen i går, da drikker hun til hun er mett og jeg bare skifter på a og legger a uten noe oppkast.
      Men på kvelden er hun mer urolig, drikker litt og litt, kaster opp og bruker lang tid på å roe seg.
      Men kan hende det bare er jeg som er mer utålmodig om kvelden 😛

     2. Hehe, det kan hende 🙂 Også er de generelt trøttere, mer kavete og urolige på kveldstid i den alderen. Gi det litt tid, og se. Men begynner hun med sprut gulp og virker som hun har veldig vondt i magen. Så ville jeg bedte legen om resept på den på apoteket for å teste evt melkeallergi 🙂

      Masse lykke til med den lille frøkna og kos deg masse tiden går så alt for fort 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.