Barn, Barn og Helse

Når selv barnehagen er lei, da er det noe galt?!

I forrige uke eller hva det var publiserte Line Merethe et innlegg som tok helt av om at foreldre får holde barne hjemme når de er syke. Og nok en natt har jeg hørt på minstefrøkna mi hoste til hun brekker seg, når jeg skrev om det på facebook var det ei som sa at det var vel ikke så mye sykdom i barnehagen at de holder på enda, i og med at de begynte før høstferien. Jeg lo litt av det, og tenkte at nei, det må vel være noe annet.

Så skulle jeg hente Storebror i barnehagen, og der møtte denne lappen meg:

barnehagen

Jeg har snakket med flere som har barn i barnehage og ei som har hatt barn i denne barnehagen i mange år, og de har ALDRI fått en slik lapp med hjem annet enn ved lus, vannkopper, omgangssyke o.l. Men forkjølelse den var ny.

Men det er her vårt “nye” og så inni granskauen likestillede samfunn kommer inn, for det er det som gjør ungene våre syke. Vi skal skylde på væromslag aldri så mye, men STRESS er en faktor som senker immunforsvaret. Barn i dag dras opp av sengene kl 5.20 for at de skal rekke å kle på seg innen mor og far må være ute av døren, kl 6.30 står enkelte foreldre å banker på barnehagedøren som ikke låses opp før om 10 minutter med et halvsovende barn i armene, og har formen være litt laber på morgenkvisten så fikk ungen en dose paracet for å piffe opp så mor og far kan løpe avgårde på jobbene sine, mens barna sprer bakterier i barnehagen.

Når ungene blir hentet er det å forte seg å steke en grandiosa (SATT VELDIG PÅ SPISSEN) før det er å løpe ut døren igjen for fotballtrening, riding, turn, tennis, klatring, svømming eller skitrening, og dette er HVER dag, HVER uke. Det sier seg selv det at man er utslitt og at kroppen jobber på høygir hele tiden. Jo flere fritidsaktiviteter de er med på jo høyere status gir det virker det som. ALLE går på RG, ALLE går på håndball/fotball osv. Men må man gjøre som ALLE andre?

Jeg skjønner det at man ikke kan være hjemme med et barn som går med  grønn snørr og hoster, men er i ellers god form. For da hadde man vært hjemme fra Oktober – April. Men, når ungen ligger på gulvet i garderoben når man kommer i barnehagen, er hvitt som et laken etter null søvn natten i forveien fordi de hostet som en kolspasient, vel da har barnet INGENTING å gjøre i barnehagen.

Fra dag 1 har jeg reagert på dette, men tenkt at det er bare normalt (jeg har sett min del av syke barn i barnehagen både som forelder og som ansatt), og at jeg er lettere hysterisk. Men når jeg da får med lapp fra barnehagen om at VI som foreldre må skjerpe rutinene, og barnehagen føler de må sende ut et varsel på dette, da er det ganske ille altså. Da må det bety at enten er samfunnet laget opp helt hull i hodet, noe jeg kan være enig i for 20 dager totalt til sykt barn er ganske lite, da må man begynne å ta av egenmeldingsdager og hva da om man selv blir syk? Så den kvoten bør økes så lenge man har barn mellom 1 -16 år. Etter de har fylt 12 år har man ikke krav på sykt barn dag og da går egenmeldings dagene fort.

Så for at folk skal kunne gå på jobb, for at vi skal kunne forhindre mest mulig smitte MÅ vi holde ungene hjemme den anbefalte tiden, og vi MÅ lære ungene våre om smitte og hvordan unngå det. Som f.eks hoste i armen, vaske hender før mat og etter do besøk, vaske hender etter å ha nyst i hendene, kaste snørrpapir i do, ikke spytte, og sånne enkle grep. Tenk på det, hadde ALLE vasket hendene etter å ha vært på do/skiftet bleier hadde vi vært kvitt omgangssyke!! Så lett, men samtidig så vanskelig. Det er ikke så mye som skal til for å senke smittenivået en god del.

Bare ved å vaske hender i det de kommer i barnehagen kan senge sykdomstilfellene med hele 20% !

Legger ved anbefalte tider å være hjemme ved ulike sykdommer, og de SKAL overholdes, det er først da vi hindrer smitte, spredning og epidemier.

Hentet fra folkehelseinstituttet sine sider:

Feber

Barns normale temperatur kan variere. Mer enn 37,5 ° om morgenen og 38 ° på kvelden anses å være forhøyet temperatur. Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til barnet er feberfri. I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn. Her er det 24 timer etter feber som er regelen, uansett!

Diaré med eller uten brekninger

Barn med diaré kan vende tilbake til barnehagen to døgn (48 timer) etter at de har blitt symptomfrie. Dette gjelder også bleiebarn. Barn som til vanlig har en tendens til løs avføring trenger ikke holdes borte fra barnehagen. Det må være foreldrene som avgjør om barnet har en unormal diarétilstand.

Ved diarétilstander hvor man mistenker smitte gjennom matvarer (for eksempel etter utenlandsreise) bør barnet undersøkes av lege og det bør sjekkes om andre barn i barnehagen har symptomer.

Øyekatarr (konjunktivitt)

Det er ikke grunnlag for å anbefale at barnehagebarn med mild til moderat øyekatarr holdes hjemme. Ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt. Dette er på grunn av risikoen for å smitte andre barn. Ved kraftig øyekatarr vil det vanligvis være behov for legekontakt, og barnets allmenntilstand vil også i stor grad styre behovet for å være hjemme fra barnehagen.

Det må være opp til barnets foresatte å avgjøre om et barn som har symptomer på øyekatarr skal undersøkes av lege. Barnehageansatte kan generelt ikke forlange at barn med konjunktivittsymptomer skal undersøkes eller behandles med øyedråper før de kan få gå tilbake til barnehagen, men kan ved tvil drøfte dette med barnets foresatte.Dersom behandling igangsettes kan barnet gå i barnehage dagen etter igangsatt behandling.

Forkjølelse

Forkjølelse er den vanligste infeksjonen hos barn. Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.

Influensalignende symptomer

Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det. Ved influensapandemi kan det være aktuelt å holde barnet hjemme lengre.

Hoste og andre luftveissymptomer

Ved hoste uten feber kan barnet gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det. Ved langvarig eller kraftig hoste bør barnet undersøkes for blant annet kikhoste. 

Ørebetennelse

Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.

Brennkopper

Barn med brennkopper kan vende tilbake til barnehagen når sårene er under kontroll, Grunnlaget for skjønnet her må være at det ikke lenger er fare for at smitteførende sårsekret kan påføres andre barnehagebarn direkte eller indirekte gjennom kontaktpunkter.

Hodelus

Hvis det oppdages hodelus hos barn i barnehagen eller skolen, er det ikke nødvendig å sende barnet hjem. Barnet kan fortsette i barnehagen eller skolen som normalt etter så raskt som mulig ha begynt på lusekur.

Kikhoste

Ved behandling tidlig i sykdomsforløpet blir barnet vanligvis smittefri fem dager etter igangsatt behandling, og barnet bør derfor holdes hjemme fra barnehagen i denne perioden. Ved behandling senere i sykdomsforløpet vil smittsomheten være betydelig mindre, og barn kan derfor gå i barnehage dagen etter igangsatt behandling.

EHEC-infeksjon

Barn som har fått påvist E.coli-infeksjonen (EHEC) skal ha fem negative kontrollprøver før barnet kan vende tilbake til barnehagen. Barn som har et husstandsmedlem som har fått påvist EHEC-infeksjon holdes borte fra barnehagen til det foreligger tre negative avføringsprøver fra barnet.

Kusma

Uvaksinerte barn med sikker diagnose kan vende tilbake til barnehagen ni dager etter at hevelsen inntrer. Dersom alle de andre barna er vaksinert, avgjør allmenntilstanden når barnet kan gå tilbake til barnehagen.

Røde hunder

Barnet kan vende tilbake til barnehagen minimum 5 dager etter utbrudd av utslett. Hvis barnet er vaksinert er det lite sannsynlig at utslettsykdommen er rubella.  

Mark (barnemark) / spolmark

Barnet kan vende tilbake til barnehagen etter igangsatt behandling.

Ringorm

Barnet kan vende tilbake til barnehagen dagen etter at behandling er igangsatt.

Skabb

Barnet kan vende tilbake til barnehagen dagen etter at behandling er igangsatt. 

Meningokokksykdom

Barnet kan vende tilbake barnehagen når sykdommen er over. Søsken av et barn med meningokokksykdom bør regnes som mulig smittet med meningokokkbakterie og bør for sin egen skyld være hjemme til observasjon noen dager fra barnehagen etter igangsatt bærerbehandling.

Meslinger

Barnet kan vende tilbake til barnehagen tidligst fire dager etter opptreden av utslett dersom allmenntilstanden ellers er god.

Vannkopper: 

 Må bli hjemme til blemmene har tørket ut.

Norovirus-infeksjon

Smitterisikoen er størst mens man har symptomer med oppkast og diaré, og barn bør holdes hjemme i denne perioden. Man bør vente 48 timer etter at barnet ikke lenger har diaré og oppkast før det kan gå tilbake til i barnehagen.

Eksempler på når barn ikke trenger å holdes hjemme

Ved påvisning av enkelte sykdommer er det ikke hensiktsmessig å holde barn hjemme. Det kan være fordi sykdommen i stor grad smitter før symptomer oppstår, eller fordi smitterisikoen er svært liten når barnet er blitt frisk, eller fordi tilstanden er så vanlig og lite alvorlig at det ikke berettiger å holde barnet hjemme Eksempler på slike sykdommer er erythema infectiosum (femte barnesykdom), munnsår, vorter og hånd-fot-munnsyke.

Sånn, da fikk jeg blåst fra meg sykdom i barnehagen frustrasjonen min.

Del gjerne innlegget videre så alle kan få vite når de skal holde barna hjemme fra barnehagen 🙂

Kommentarer
(Lest 2 446 ganger, 1 Lest i dag)
Tagged , , , , , , , ,

26 thoughts on “Når selv barnehagen er lei, da er det noe galt?!

 1. Ja, i dag fikk vi også mail som jeg fikk litt angst av… men det er kanskje naturlig når man leser; “det går diarè i barnehagen, husk på å vaske hendene når dere kommer og forlater barnehagen”… Ikke det man har lyst til å bedrive dagen med fremover! Heldigvis ser ikke smitten ut til å ha nådd oss- ENDA….

 2. Hei Trine Lise,

  jeg tipper du er lei av fordommer mot deg og din livsituasjon. Det er det inntrykket jeg sitter med etter å ha lest bloggen din ganske lenge hvertfall.
  “Hjemmeværende mødre som blogger og baker cupcakes dagen lang”
  “Hjemmeværende mødre som er avhengig av mannen sin. Hva skal hun gjøre hvis han går i fra henne?”
  “Hjemmeværende mødre som pakker barna sine inn i bomull slik at de ikke lærer å sosialiseres med andre barn.”
  Jeg tipper du er lei av disse usannhetene rettet mot deg og andre i din situasjon.
  Så da spør jeg meg selv hvorfor du vinkler dette innlegget slik du gjør mot de i den andre enden av skalaen.

  “Men det er her vårt «nye» og så inni granskauen likestillede samfunn kommer inn, for det er det som gjør ungene våre syke” – Mener du virkelig det? At mor ønsker å arbeide gjør barn syke?
  Selv har både jeg og mannen fleksitid og håper når den tid kommer, at minsten i begynnelsen kan få korte dager i barnehagen. Men jeg har all form for respekt for de arbeidende der ute som ikke har fleksitid, og som har en arbeidsdag som kanskje starter 0730 på morgenen, som ikke fikk plass på barnehagen nærmest hjemme eller jobben og dermed har pendler vei, og kanskje til og med er alene om omsorgen. Fortell meg hvilket valg de har?
  Du mener at barn blir syke av å bli dratt ut av sengen 0520 på morgenen og er i barnehagen 10 minutter før den åpner, dopa ned av paracet og hoster som en kolspasient. Jeg syns det bare blir vrøvvel.Jeg tror ikke du mener dette du skriver. Og i de fleste tilfellene er det vel gjerne foreldre som blir dratt ut av sengen 0520 om morgenen. Mandag, onsdag, lørdag, søndag. Spiller ingen rolle. 😉

  Hvis du ønsker å skrive et innlegg om at man ikke skal sende syke barn i barnehagen, så får du gjøre det. Ikke blande inn likestilling, fritidsaktiviteter og Grandiosaer til middag. Jeg håper at de mødrene der ute som leser dette innlegget på morgenkvisten ikke sitter med en klump i halsen og tenker “jeg skulle nok holdt han hjemme en dag ekstra”. Kanskje hun vært borte fra jobb så mange ganger pga av sykt barn at hun ikke har samvittighet til å være borte mer. Men aller helst skulle hun gjerne vært hjemme med minsten.

  Selvsagt skal man ikke sende syke barn i barnehagen, men jeg syns det holder med de retningslinjene man får fra helsemyndigheter og fra barnehagen. Denne uriktige kraftsalven her fra deg er helt unødvendig, og spesielt rettet mot de som ikke har noe valg enn å sende sine barn i barnehage hver dag.

  1. Takk for flott kommentar. Og om du leser hele innlegget skikkelig er det ikke det jeg mener heller. For her er det snakk om de barna som faktisk ikke er iform til å gå i barnehagen og som ligger å halvsover på gulvet når de ankommer barnehagen.

   Og ja, barn blir faktisk fortere syke i en stresset hverdag, på lik linje som oss voksne. Jeg merker det så fort jeg er stresset over en periode selv, da kommer forkjølelse, bihulebetennelse og andre ulumskheter på løpende bånd.

   Hvis du er så sliten at hele kropper verker, du hoster og ansiktsfargen er gusten og du så vidt klarer å komme deg på do om morgenen, går du på jobb da? Om du har feber eller ikke? Jeg hadde iallefall aldri i livet sendt et barn avgårde da.

   Som sagt har jeg jobbet i flere forskjellige barnehager og har sett min del, og ja det er MANGE som leverer barn som burde hatt en ekstra dag hjemme og som banker på døren eller ringer inn til oss og spør om ikke vi kan åpne 20 min før åpningstid fordi de MÅ på jobb. Uavhengig av om barna er syke eller ei. Jeg har også hatt flere som kommer med barn som har kastet opp om natten, men siden de kastet opp bare en gang mener de at ungen kan være der allikevel. Også klager de etterpå over at det er så mye sykdom i personalet og mye vikarer!

   Når vi sender barn som er allerede syke og slitne i barnehagen så blir de enda mer slitne, og kroppen jobber enda mer. Vi voksne bør faktisk tenke på at de fleste barn er der lenger enn en arbeidsdag, og jeg tviler på at voksne som hangler jobber mye overtid??

   Jeg har null fordommer mot de som må ha barna i barnehagen/ velger å ha dem der eller hvordan du vrir og vender på det.Om de leverer tidlig eller sent er for meg knekkende likegyldig. Det jeg har noe i mot er at foreldre leverer ungene sine i barnehagen mens de enda er syke!

   1. Flott svar til en litt krass kommentar Trine Lise! Og jeg er helt enig med deg! Jeg har også jobbet i flere barnehager og kjenner godt igjen det du har opplevd.

    Jeg er, på lik linje med deg, uendelig takknemlig for at mine barn slipper det stresset som dagens samfunn har lagt opp til.

 3. Nå føler jeg at jeg må skyte inn litt 🙂 …

  Barn skal ikke sendes syke i bhg. Sykdommen vil da aldri komme ut av hus og fortsetter å smitte. Det blir en evig runddans. Vi får også brev om sykdom, men ikke spesifisert fra personalet. Det er heller ett offentlig skriv som sikkert de fleste skriver til foresatte. Nå håper jeg ikke de “skyldige” i deres barnehage leser dette, og jeg syntes kanskje heller barnehagen kunne tatt det opp med de det faktisk gjelder:) På den måten ville kanskje personen som har valgt å sende ungene syke i barnehagen følt at det ble mer personlig og alvorlig. Det hadde hvertfall jeg satt pris på selv. Men, en annen ting.. Hvorfor sier ikke de ansatte da ifra til foreldrene når ungene blir levert at ungen hadde hatt godt av en dag hjemme fremfor å ta med ungen med inn? Vi går på fritidsaktiviteter 2 ganger i uken, og har absolutt ikke dårlig tid på morgningen. Maten er ferdig laget når ungene blir hentet i barnehagen, og grandiosa spiser vi kanskje 3 ganger i året. Jeg tror neppe at unger som går fulltid i barnehage har det “værre” enn de som er hjemme. De sosialiseres, har det gøy og blir tatt vare på. Desverre er verden lagt opp slik med barenhage og jobb, selvom jeg noen ganger også skulle ønske jeg kunne vært hjemme for alltid og at pengene fortsatt hadde tikket inn på konto. Slik fungerer det ikke. Hvertfall ikke her hjemme.

  Jeg er selvfølgelig helt enig i at vi bør lære ungene om hvordan unngå smitte, og holde barna hjemme til de faktisk er smittefrie, men å rakke ned på fritidsaktiviteter er jeg ikke enig i. Ungene får igjen for det om de er aktive. De vil slippe slankepress (ja det er jo 2014 vi lever i..) og overvelt. Jeg tror det er en vinn-vinn situasjon. Helse og morro. Jeg tar jo ikke med datteren min på noe hun ikke vil selv.

  1. Tusen takk, for en saklig kommentar 🙂 Saklige diskusjoner liker jeg og man kan utjevne misforståelser 🙂

   Helt ok med fritidsaktiviteter, men hver dag 7 dager i uken, 365 dager i året er ikke bra. Unger har godt av å kjede seg også. De MÅ ikke på død og liv gjøre noe etter barnehagen/skolen hver dag. Holder vel med å være med en kompis/venninne hjem?

   Jeg mener ikke at det er all bad, bare at for mye av det gode kan gi oss en smekk.

 4. Jeg har jobbet noen år i barnehage (og hatt egne barn i barnehage enda lenger) og har aldri opplevd det du skriver om at man drar syke barn i barnehagen. Eller at man drar ungene ut av senga før halv seks. Ser ikke for meg at det kan være en veldig vanlig problemstilling. Man kan forøvrig ikke bruke egenmeldingsdager ved barns sykdom. Om sykt barn-dagene er oppbrukt må man ta fri uten lønn.

  1. På egenmelding kan man krysse av for syk barnepasser 🙂 Kunne det før i allefall, mulig dette er endret. Godt mulig det ikke er en problemstilling der du bor, men flere artikler jeg har lest også så står det fra styrer at foreldre ikke repekterer karantenetidene for sykdom, derfor sliter enkelte barnehager med MYE sykdom og langvarig sykdom, som igjen fører til personalmangel.

   1. Syk barnepasser betyr akkurat det: Syk barnepasser. Hjemme hos oss har vi for tida barnehageplass tre dager i uka og er hjemme en dag hver. Hvis den av oss som er hjemme er for syk til å ta seg av barnet en gitt dag, kan den andre bruke en egenmeldingsdag. (Og takk og pris for det! Jeg er evig takknemlig overfor likestillingsforkjemperne som arbeida hardt for rettighetene som gjør at jobb og familie i veldig mange tilfeller kan la seg kombinere på en god måte i dag.)

 5. Hei! Jeg må si at du traff spikeren på hodet med dette innlegget. Jeg har vært ansatt i barnehage noen år selv og kjenner meg igjen. Må bare komme med noen erfaringer selv: De som står utenfor døra før åpningstida er ikke de som har lang vei til jobb eller har det travelt med å komme seg på jobb, er ofte motsatt der jeg har jobbet. Og de som klager høyest over masse sykdom er de som aldri holder barna sine hjemme lenge nok. Jeg har dessverre opplevd at et barn ble sendt i barnehagen fordi mor ikke orket å ha henne hjemme selv om hun var syk. Du så på jenta da hun kom inn at dette ikke vil gå bra, hun var jo nesten grønn i ansiktet og øynene bare halvåpne. Og det endte selvsagt i at hun spydde utover bordet ved lunsj, og så videre bortover hele gulvet og stellerommet. Og enda ville nesten ikke mor hente henne. Hun valgte å ringe til legen sin først!! Hva er galt her??? Hvorfor få barn hvis du ikke ønsker å ha tid med de?? (Vil legge til at dette barnet knapt hadde en fridag unntatt det som er kravet i loven, selv om mor i perioder gikk hjemme).

  Og selvsagt påvirker stresset med alle fritidsaktivitetene, barna også. Er ikke bra, mener jeg. 1-2 er nok da de er så små hvis de i det hele tatt trenger noen.

  Bra innlegg!!!

  1. Jeg er ikke den syke mora du snakker om altså, men jeg kan skjønne hvordan noen som er halvdau av sykdom har problemer med å passe ett eller flere barn. Har måttet være hjemme med barna mens jeg selv var så syk at jeg var redd for å besvime. Og grunnen til at jeg må være hjemme er ikke alltid like forståelig. Ofte er det bare at barnehagen ønsker å være “på den sikre siden”, noe som ligner på et myggstikk KAN være vannkopper osv. En gang endte opp med at både jeg og barna gråt i timesvis, jeg trøstet og trøstet mens jeg fantaserte om å dø. Ja, du tror jeg overdriver, men så ille var det. Jeg fikk vannkopper i voksen alder, og det kan man faktisk dø av. For å si det sånn; hva hvis det skulle skje noe med meg? At jeg faktisk besvimte? Skulle de tre barnehagebarna mine klare seg selv mens jeg bare ligger der på gulvet? Kanskje de får hjelp når likstanken begynner å sjenere naboene? (Ja, nå setter jeg det på spissen, men når man er alene i verden, så er man bekymret for hvordan barna klarer seg uten deg) Synes du burde komme med noen bedre forslag enn å dømme noen som vurderer å sende “syke” unger i barnehagen når de er fullstendig nede for telling.

 6. Merker at dette innlegget provoserte meg kraftig. Ikke fordi jeg er uenig i budskapet ditt, men måten du legger det frem på reagerer jeg kraftig på. Dette med bakgrunn som pedagog, leder i barnehagen å småbarnsmor. For det første så har fritidsaktiviteter og Grandiosa til middag INGENTING med sykdom i barnehagen å gjøre!! Å for det andre så vinkler du dette som om ALLE med syke barn prioriterer jobben foran barna sine, at de serverer mat uten tilstrekkelig næring og at de bruker all sin ledige tid til fritidsaktiviteter. Dette mener jeg er å dra alle under en kam, og å bry seg med ting man faktisk ikke har noe med. Om foreldre ønsker å steke en Grandiosa til middag, eller serverer grønnsaker og næringsrik mat servert fra bunnen av får være opp til vær enkelt. Du blåser ut i tidligere innlegg om voksne mennesker du mener ikke respekterer måten du velger å leve på, at du er hjemme istede for å jobbe. Jeg mener at du her gjør akkurat det samme!! Du skriver dette innlegget uten respekt og tanke for de dette måtte gjelde. Det er ingen som vet hva som foregår hos naboen når døra er lukket, og man bør ha mer “kjøtt på beinet” før man henger ut mennesker på denne måten i full offentlighet. Skill mellom sykdom i barnehagen, middagsvaner og barn med for mange fritidsaktiviteter, det er tre ulike diskusjoner!! Å, det er de færreste foreldre som stapper ungene sine fulle av paracet og sender de i barnehagen. I innlegget ditt fremstilles dette mer som regelen enn unntaket, å det mener jeg blir helt feil. Når det er sagt, er jeg enig i at syke barn skal holdes hjemme! Bare legg det frem på en saklig måte neste gang, og skill mellom ekstremtilfellene og normalen!

  1. Hvis du leser innlegget og får med deg hva som står, så står det at dette er satt på spissen. Dette er gjort for å få frem mitt poeng.

   I høstartikler om syke barn og sykdom i barnehage så står ofte styrerene frem og sier at grunnen til at de sliter med MYE og langvarig sykdom er fordi foreldre ikke overholder karantenereglene.

   Ha en fin Lørdag videre 🙂

   1. Å ikke overholde karantene reglene handler ikke om fritidsaktiviteter eller middagsvaner. Hvis det er karantenereglene du ønsker å få frem, så må du skrive om det og ikke ting som ikke har en sammenheng med budskapet du ønsker å formidle. Jeg synes din måte å “sette ting på spissen på” i dette innlegget er provoserende og usakelig. Det må jeg få mene!!

 7. Veldig bra skrevet!
  Etter mange år i barnehagen kjenner jeg meg godt igjen i det du beskriver. Og som voksen med dårlig immunforsvar pga medisiner var det stressende at syke barn ble sendt i bh. Jeg har selv sett hva stress gjør med barn og blir bekymret over hvordan dette kommer til å prege dem når de vokser til. Stressrelaterte sykdommer øker? Angst? Spiseforstyrrelser? Diverse tarmsykdommer? Diabetes? Jeg er seriøs nå, alle disse er Stressrelaterte eller følgesykdommer på livsstil knyttet t stress. Men det kan jo være levealderen kortes ned da med dundrende hjerteinfarkt i 40 års alderen. Selv jobber jeg 100 % , har barn og for mye stress i hverdagen. Men jeg FATTER ikke mine medsøstre som på død og liv skal forsvare det helvete, samfunnet har tvunget norske familier inn i. Skulle ønske jeg kunne arbeide 50 % og bruke 50% mer tid på i senke barnas, mannen min og mitt stressnivå til det halve. 🙂 Sånn, da fikk jeg sagt mitt.

  1. Takk for flott kommentar:) Det er godt å høre at selvom man ikke har annet valg enn å leve i det samfunnet vi nå har, så er vi flere som tenker at dette ikke er bra for hverken oss eller barna. Og siden barna er mindre i størrelse så ville jeg også tro som deg at vi kan ende opp med et samfunn fult av livstilssykdommer og kortet ned levealder 🙂

   Ha en fin Lørdag 🙂

 8. Jeg er veldig glad for at hverdagen vår ikke består av stress, og jeg kan styre dagene og jobb etter barna. Kjempebra innlegg 🙂

 9. Hei. Reagerer litt på den kunstneriske friheten du tar deg rundt 24-timersreglen du har lagt til i avsnittet du har sakset fra fhi.no. Den finner du ikke på fhi’s hjemmesider, så da burde du skrevet at du selv har lagt til den kommentaren – spesiellt siden den er ganske omdiskutert. Men ellers ett bra innlegg 🙂

 10. 2009 er den friskeste høsten jeg har opplevd i barnehagen. Fordi alle vasket hendene av frykt for svineinfluensa. Ingen omgangssyke, ingen forkjølelsesepedemi og ingen diaré. Go figure…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.