Ni måneder på utsiden

I dag er Lillebror ni måneder!!!

Det betyr at jeg har vært firebarnsmor i ni måneder! Og at lillebror har vært her like lenge som han har ligget i magen. Jeg skjønner virkelig ikke hvor disse månedene har blitt av. At vi snart er over i November måned, og at dette året snart er over synes jeg er helt utrolig.

13043348_10208151776966454_3599473577910648309_n

I Januar ble lillebror født, på bursdagen til storebror. Tenk at begge gutten våre er født på samme dag, bare med 7 års mellomrom. Det er så kult, og de fleste andre vi snakker med synes det er kjempe morsomt. Og det først storebror sa på skolen etter han var født var at det var den beste bursdagsgaven han hadde fått, for det var en gave han kunne beholde hele livet.

Livet som firebarnsmor har bydd på utfordringer, men det kommer jeg tilbake til ved en senere anledning.

Ni måneder er en liten milepæl, og her er det babyverden skriver om 9 mnd.

OM BARNET

I denne perioden kan hun være midt oppi den verste fasen med skepsis for fremmede. Den kan også gjøre seg gjeldende overfor far. Spesielt hvis far har vært en del «fraværende» i denne perioden. Mor er absolutt favorittpersonen, og som oftest den mest «naturlige» veiviseren i den lilles verden.

Barnet vet nå mye om hvordan hun kan oppnå kontakt med foreldrene, og gjør det gjennom smil, gråt, bevegelser, lyder og «ord». Hun kan tydelig formidle til andre hva som står på ønskelisten og hvordan hun har det. Dette er faktisk en viktig forutsetning for evnen til gjensidig forståelse og samarbeid. Mens du tidligere måtte tolke ytre tegn på behov og ønsker, forteller hun det nå selv! Et langt sprang i egen innsikt!

MILEPÆLER

Kommunikasjon og sosial utvikling

 • Bruker sosiale handlinger for å løse problemer (ber om hjelp).
 • Ni måneder gammel vil barnet både gjenkjenne og reagere på navnet sitt og på de mest brukte ordene. Forskjellen mellom lyder døve og hørende barn lager er nå tydelige.
 • Bruker bestemte lyder for bestemte ting og vil gjerne konversere – kan bli frustrert om det ikke blir forstått.
 • Evnen til å huske og til å danne seg indre bilder av personer og gjenstander som ikke er til stede, opparbeides i denne alderen. Nå er det ekstra morsomt å leke titt-titt-leker. Det passive ordforrådet øker, og barnet forstår etter hvert enkle ord og beskjeder, f.eks at ‘Nei!’ betyr stopp. De aller første ord kommer snart nå: ‘ma-ma’, ‘pa-pa’ og ‘da-da’.
 • Vinker “ha det”, leker “klappe kake søte” og reagerer på spørsmål som “Hvor er pappa?”
 • Barnet er mer var for truende situasjoner. Noen barn får seg nå en ‘trøst’. Dette kan være en sutteklut, et kosedyr eller noe annet som gir trygghet i spesielle situasjoner, gjerne i forbindelse med atskillelse, f.eks hvis barnet skal begynne i barnehage, hos dagmamma el. Psykologene kaller disse gjenstandene for ‘overgangsobjekter’. Mange barn beholder denne trøsten helt til de nærmer seg skolealder.

Sanser og motorikk

 • Lærer å skille mellom lyder som ikke er kjente, f.eks. dyrelyder.
 • Nå begynner barnets kroppskontroll å bli bedre utviklet. De fleste barn kan nå sitte noenlunde stødig på gulvet. De kan støtte seg med hendene til siden, og tildels bakover, hvis de mister balansen.
 • Tar en skje og fører den opp i en kopp.
 • Fra ni måneder av kan barnet bære sin egen vekt når det støttes. Noen barn begynner å krabbe, men ofte er dette en lang prosess der barnet prøver ut forskjellige måter å bevege seg på, alt fra å åle seg fremover på magen, til å sitte oppreist. Noen få skyver seg også fremover på bakenden.

Interesser og aktiviteter

 • Barnet elsker å vise de kunstene det har lært seg, og klapper mer enn gjerne ‘søte’, viser hvor stort det er, at det kan danse til musikk osv.
 • Det er spennende å leke med store plastdåser, gryter, esker el. Barnet elsker å putte ting oppi og ta dem ut igjen.
 • Det er også moro å sitte på fanget og ‘lese’ bøker, eller å få bla og rive i et ukeblad.
 • Oppførselen blir stadig mer bevisst og mindre tilfeldig. Hver nye oppdagelse bygger på tidligere læring.
 • Kan konsentrere seg om en ting eller oppgave i flere minutter i strekk.
 • Barnet kan peke på ting som interesserer det. Det er ikke så interessert i å sitte på fanget som tidligere, men vil heller være på gulvet.
 • Barnet liker å ‘hjelpe til’.

2016-03-22 17.52.57

Lillebror ligger IKKE her lenger. Han er overalt, og på 2 sekunder er han på en helt annen side av stuen enn jeg la han. 

2016-08-25-08-30-56

Siden han var 7 mnd har han ålet seg fremover, akkurat på samme måte som sine søsken. Ingen av barna har krabbet på alle fire, de gikk rett fra åling til å gå.

Ni måneder

Han elsker å spise selv. Og fordi mammaen er litt hønemor har vi akkurat begynt med litt brødskive. Brød med leverpostei er super godt enn så lenge.

Tenk at det bare er 3 mnd til han er 1 år!! Jeg synes det er litt vemodig, siden det er det siste babyen. Men pga skaden i ryggen er blitt værre med årene må jeg nå ta hensyn til helsen. Barna skal jo følges opp også, og det er nok å henge fingrene i med fire barn.

Hva synes du var det beste med at barna ble større? Og hva synes du var det mest vemodige?

Kommentarer
(Lest 122 ganger, 1 Lest i dag)

6 thoughts on “Ni måneder på utsiden

 1. Ja, tiden flyr avsted! Jeg syns også det har gått fort! Om knappe 3 måneder er de 1 år! 1 åringer!! Oj, oj, oj! Jeg vil at tiden skal stoppe opp et lite øyeblikk. Som Anja også sier, hver alder sin sjarm! Jeg suger til meg alt, hele tiden! Jeg vil nødig gå glipp av noenting 🙂

 2. Min er jo som din, synes jammen tiden har gått enda fortere denne gangen . Det er så gøy og se den lille personligheten komme mer og mer frem. Synes det er vemodig at han ikke er baby baby mer men sammtidig gleder jeg meg over den lille lykkelige gutten som vokser så godt og fort. Og alt han kan , og hva han ahr gitt oss i familien på sine 9 månder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.