Barn og Helse, Samfunn

Omgangssyke kan faktisk drepe

For litt over en uke siden var jeg med i en diskusjon på en mammagruppe, inne på facebook. Og spørsmålet var om når man kunne gå i bursdag etter omgangssyke. Og jeg svarte som sant var at om de hadde kastet opp på Fredag kunne de ligget langt unna mitt hus på Lørdag. Og heldigvis var det flere med meg på den.

Men mange refererte til en artikkel på NRK der det står at man ikke lenger MÅ overholde 48 timers regelen! Hva? Er det mulig å gå ut med slike banale anbefalinger?

Andre regler på skolen?


Vanligvis kan man vende tilbake til jobb og skole når man kjenner seg frisk. Fordi man kan skille ut smittestoff også etter at symptomene har gitt seg, er det ekstra viktig med god håndhygiene de første dagene etter at man har blitt frisk.

Men her om dagen fikk vi en sms fra skolen der de ber foreldrene om å overholde 48 timers karantene tid fordi det er så mye av dette nå. Og da tenker jeg: Hvor vanskelig kan det være å ha ungene hjemme 48 timer etter symptomslutt? Altså det smitter ikke noe mindre bare fordi ungene går på skolen.

Om “Ola” får med seg smitten hjem til sin kreftsyke mor, eller om et barn med nedsatt immunforsvar får omgangssyke kan de bli alvorlig syke. Og i noen tilfeller fører det til døden. Bare fordi man gir beng i å holde hjemme. Og nettopp fordi flere sender når de virker friske går dette i en evig runddans hele vinteren.

Jeg skjønner at en sur sjef som omtrent truer med sparken om man er hjemme med syke barn kan være frustrerende. Og ikke minst er det ulovlig. Og om denne sjefen tenker seg om to ganger så kanskje han/hun finner ut det at om dere må være borte 10 x 6 dager, så lønner det seg for dem også om det holder med en ukes tid slik at alle i huset er ferdige med det. Også slipper sjefen smitten på jobben som fører til enda flere syke! Hvor vanskelig kan det være?

Overhold 48 timers karantene!

Jeg håper i det lengste at flere og flere holder 48 timers regelen. For er det noe som er skikkelig dritt å ha i hus så er det oppkast og diare. I fjor måtte vi utsette sommerferien pga det, og vi hadde det i hus 3-4 ganger. Den ene runden varte i hele 5 uker fordi vi er så mange, Det er skikkelig ukult, Så i år gjør jeg virkelig ALT i min makt for å unngå det. Så med en gang det er utbrudd i barnehagen er 5 åringen hjemme med meg og 3 åringen.

Så en bønn til alle der ute. Tenk på at det finnes personer der ute som virkelig ikke bør ha dette, og som kan bli livstruende syke av det. Og det er vår jobb som et samfunn å beskytte de som er svakere enn oss selv.

Holder du alltid 48 timers regelen ved omgangssyke?

Kommentarer
(Lest 456 ganger, 1 Lest i dag)

4 thoughts on “Omgangssyke kan faktisk drepe

  1. Jeg er saa enig.

    Mamma har kreft og vi er saa varsomme med henne, hvis det er noen i familien som er syke saa lat vi vaere og besoeke henne fordi immunforsvaret hennes er saa svekket naa (det er tredje runde med kreft paa fem aar, og naa har vi faatt beskjed om at kreften ikke lar seg behandle). Om det er vannkopper, forkjoelelse eller omgangssyke saa kan vi ikke risikere at hun faar det fordi det treffer henne ti ganger hardere enn oss.

    Vi holdt paa og miste henne ifjor da hun fikk lungebetennelse, en sykdom som ikke er farlig fordi vi har antibiotika, men i mennesker som har svekket immunforsvar saa kan det ta livet av folk.

    1. Nei, så trist ❤️ Det visste jeg ikke ❤️ vi mistet svigerfar nå i Januar. Og det er vondt. Skjønner godt dere er forsiktige ❤️ God klem til deg og dine ❤️

  2. Huff ja. Jeg husker når jeg jobba i barnehage hvor innmari glade de var for at foreldrene holdt ungene hjemme, men samtidig… hvor innmari glade de også var for at man kom på jobb selv om man var langt fra frisk. Poenget som forsvant, liksom. 🙂 Så skal man stå der da, og kose med 20 unger og smitte dem. Nei, de kan holde seg langt unna meg og mine også, frem til de har vært symptomfrie lenge nok! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.