Barn og ernæring, Barn og Helse, Kropp, Kosthold og Velvære, Personlig, Samfunn, Svangerskap og fødsel

Pupper er sexleker, ikke mat. Eller?

De syv siste årene har jeg blitt mamma fire ganger. Jeg har ammet fire barn (den siste ammes enda). Og hver gang har jeg lagt merke til voksne mennesker som vrir seg i smerte når de ser ammende mødre! Det er nesten så de mister fargen i ansiktet, og at lunsjen kommer i retur. Mens en dame med så stor utringing at brystene nesten faller ut får lengtende blikk. Hva skjer med det?

pupper

I sommer var ikke lillebror større en 4 mnd når vi var på sommerferie, og ble fullammet. I Sverige var det ikke en som brydde seg negativt om ammingen. Selvom den fant sted på kafè, restaurant, på en benk på Liseberg, på en benk inne på universeum, eller i bilen på parkeringsplassen.

På veien hjem på Strømstadbåten satte et eldre ektepar seg på et bord rett ved oss, helt til Lillebror ble sulten. Da reiste de som opp så fort at man skulle tro de satt på nåler. Gav meg et surt blikk og gikk avgårde.

Og bare for en uke siden satt jeg i VÅR bil og ammet lillebror, da det kom en bil inn på parkeringen, og det var nesten de droppet å kjøpe maten de skulle. Er det mulig?

Vi har alle brystvorter. Jeg bryr meg ikke om hvem jeg støter, babyen min vil ha mat.  -Selma Blair

Jeg hadde forstått det om man virkelig blottlegger hele seg, men vi snakker at jeg har på ammetopper. Så det synes omtrent ikke noe hud, og hodet til lillebror er i veien for at de kan se noe annet. Hvorfor er det så ille å se en ammende mor?

2016-08-30-17-15-49-1

Er dette støtende? Jeg synes det er vakkert.

Jeg synes det er så rart at så mange ser på bryster som sexleker, og at det de er designet for fra naturens side virker frastøtende på mange. Jeg synes det er mye mer støtende at ungjentene kommer med topper og kjoler som viser nesten alt på fester enn at noen ammer offentlig.

Min mening er at om noen blir støtt av amming så glaner de for mye. -David Allen

Jeg har lest om kvinner som blir hetset offentlig fordi de ammer blant folk, jeg har hørt om mødre som blir bedt om å gå på toalettet å amme fordi folk blir brydd av det. Og amming som virkelig er noe av det mest naturlige her i verden?

Jeg har opplevd begge sider av saken, for når Storebror var liten fikk han flaske fordi jeg ikke klarte å amme. Vi fant ut når han var 7 uker at han hadde stramt tungebånd. Og derfor ble det vondt for oss begge. Jeg kuttet ut puppen og gav flasken. Da fikk jeg en helt ny hverdag, og en “ny” baby som var mett og tilfreds.

Samtidig fikk jeg høre fra helsestasjonen, og folk jeg ikke kjente at han var så liten. Og de så på meg som en fra en fremmed planet når jeg svarte nei på spørsmål om jeg ammet.

Mens nå og når jeg ammet jentene så kunne man nesten se at folk ble frastøtt.

Jeg har fått spørsmål om jeg ikke snart skal kutte ut ammingen, og da var lillebror bare 6 mnd. Og jeg ser at folk ser rart på meg når jeg legger til. Jeg har heldigvis lært meg å ikke bry meg, men jeg får vondt av de nybakte mødrene som ikke orker tanken på å gå ut av huset fordi de er redd for rare blikk. Eller de som stresser med å pumpe seg eller lærer barnet å ta flaske fordi de føler at samfunnet krever det.

Jeg var ikke gamle jenta når lillebroren min ble ammet, og det ble slengt kommentarer som : flytt deg, det er ekkelt. Eller jeg blir kvalm. Hvor på JEG svarte at de heller kunne flytte seg, og at babyen skulle ha mat uansett. For meg er det en naturlig greie.

Jeg har hørt venner av storebror som har vært på besøk som hvisker og kniser, fordi de ikke har sett det før. Og som spør hvorfor babyen får pupp, og jeg forklarer. Og ungene leker videre som om ingenting er skjedd.Og jeg får høre fra foreldrene etterpå at barna var så overrasket over at ungene syntes det var så naturlig.

Men det er vi voksne som seksualiserer bryster og kropper. Bryster er i de fleste tilfeller laget for å kunne gi et barn mat, og da skal ungen få mat. Akkurat når og hvor babyen vil, også får heller folk se vekk.

Så kjære deg som ikke liker offentlig amming.

Se vekk, ikke la den nybakte mammaen føle at hun må skamme seg eller føle at hun gjør noe galt. Hold kommentarer for deg selv. At du seksualiserer bryster er virkelig ditt problem! Det er ingen som blir traumatisert eller syke av å se en ammende mor. Det er helt naturlig og helt normalt. Min baby får mat når den er sulten. Om det er i køen på Ikea, på parkeringsplassen, på butikken eller hjemme spiller ingen rolle. Akkurat som du spiser når du vil.

Hilsen ammende mamma, og stolt av det.

Legger venne denne morsomme ironi filmen om ammin:

Kommentarer
(Lest 561 ganger, 1 Lest i dag)

8 thoughts on “Pupper er sexleker, ikke mat. Eller?

 1. Jeg synes ikke det er støtende med ammende mødre.

  Ammende mødre som provoserer bevisst synes jeg er støtende, på lik linje på de som mener de har rett til alt annet og viser dette på en lite respektfull måte.

  Jeg opplevde heldigvis ikke noe av det du beskriver, jeg ammet også overalt, men som deg med ammetopper og gjerne litt skjermet (mest for egen del, en nysgjerrig unge som ammer er jo i grunn ganske vondt).

  Og bildet var nydelig. <3

  1. Helt enig med deg. De som provoserer bare for å gjøre det har jeg ikke noe til overs for. Men så er det heldigvis de færreste. Jeg har gitt opp å amme på senter o.l. for nå er han så stor at en liten lyd så biter han til, og drar med brystvorten i det han snur hodet. Det er ikke så behagelig at det gjør noe 😛

   Men når folk begynner å reagere når jeg ammer i egen bil tilogmed, da kjenner jeg at jeg koker litt i toppen.

 2. Jeg har også fått sure kommentarer da jeg ammet på en kafe enda jeg hadde pledd over meg og ungen. Husker jeg ble såret nettopp fordi jeg hadde dekket meg sånn til og aldri har likt å amme offentlig selv.
  Babyen skal ha mat, men mødrene trenger ikke å vifte med puppene bare for å sette et standpunkt, syns jeg.

  1. Det er jeg enig i. Man trenger ikke flashe hele brystet. Men de fleste gjør ikke det. Og da ser man mindre av brystet enn i en bikini liksom. Og den hovne holdningen til mange ansatte på kafeer og restauranter hvor de ber folk å gå bort for å amme, den vil jeg til livs. Amming er en helt naturlig ting og det finnes vitterlig ikke noe ekkelt ved det. Om man ser på eldgamle bilder og tilbake i historien er det stadig babyer som ligger til brystet! 🙂

 3. Det gjør meg ikke noe at andre ammer offentlig og har selv gjort det mange, mange ganger. På en måte syns jeg likevel det er ubehagelig. Jeg føler jeg bryter inn i et intimt øyeblikk mellom mor og barn. Mye av grunnen til det tror jeg er at kropp i dag er blitt tabu. Å være naken er jo egentlig ganske naturlig, vi kommer naken inn i verden, men få av oss i den vestlige verden går naken 🙂 Dumt at det skal være sånn for amming er jo bare vakkert. Men jeg tror de som reagerer på amming også vil reagere på toppløs soling og mye naken hud generelt. Fortsett jobben med å gjøre amming naturlig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.