Artikler og Nyheter, Barn, Samfunn, Svangerskap og fødsel

Rett inn og rett ut?!

 

2013-01-08 11.36.46

Til morgenen i dag lå jeg å surfet på mobilen da en nyhet slo mot meg, at nå skal ambulerende fødsel komme til Norge.

Dagens tilbud til barselkvinnen er 3 dager på sykehus om du er førstegangsfødende, og 2 dager på sykehuset om du er flergangsfødende, og jeg synes egentlig at selv dette er liten tid. Fler og fler kvinner sliter med ammingen, får fødseldepresjoner og føler at de ikke mestrer oppgaven som mamma. Og jeg er ganske sikker på at om man hadde fått lenger liggetid på sykehuset så hadde flere av disse kvinnene vært fanget opp, og fått den oppfølgingen som er nødvendig.

Jeg har en bror født i 1998, og jeg kan huske at min mor fikk ligge i 5 dager tror jeg det var. Da har man fått opplæring av stell, fått til ammingen og sett at melken har kommet på plass, barseltårene har kommet og man har blitt forklart av helsepersonell at dette er helt normalt, og de kan se etter tegn på at dette er noe mer alvorlig enn barseltårene og det er rett og slett mor som trenger mer oppfølging og hjelp for å ikke havne i en depresjon.

Når jeg fødte førstemann i 2009, fødte jeg i Drammen. Det var en, for meg, dramatisk fødsel som endte med hasteoperasjon, overvåkning og planlagt blodoverføring. Jeg fikk null oppfølging etterpå med samtaler med de som var involvert. Og når de svarer en allerede engstlig nybakt mamma som lurer på om hun kan dø, med at det er en risiko ved alle operasjoner føler man seg IKKE betrygget og at man får den hjelpen man skal ha.

3MegaCam

Jeg var der i 3 dager, og var oppe og gikk, skiftet bleier og prøvde å få i gang ammingen, helt til en eldre jordmor kom på vakt siste dagen som sa at med mine verdier skulle jeg ligge og de gjøre det som skulle gjøres. Jeg fikk aldri opplæring av bading av babyer eller stell. Jeg hadde heldigvis fire småsøsken og vært barnevakt mye som ungdom så jeg kunne dette fra før, men hva med de som knapt har tatt i en baby før? Hvor skremmende er det ikke når babyen skal ha sitt første bad? Er det babyens besteforeldre som skal lære mor dette?

“Ved ambulant fødsel skrives man ut 4-6 timer etter fødsel, og sjekkes først av helsepersonell før man skrives ut. Ammingen må også ha kommet i gang. “

Hvordan i alle dager kan de vite dette etter 4-6 timer? Amming tar tid, konsentrasjon og øvelse for de fleste. Selv med nr 3 fikk jeg nye tips og råd på barsel om hvordan amme bedre og mer effektivt. For hun ville plutselig ikke ta høyrebryst.

Når jeg fikk nr 2 var jeg nok fysisk klar for å reise hjem bare etter noen timer, men rundt 8 timer etter fødsel falt oksygenmetningen og hun ble målt hver andre time til den var ok. Hva skulle jeg gjort om dette skjedde hjemme? Det er 45 minutter til sykehuset herfra, og mye kan skje på den tiden.

2013-03-27 23.05.35

Nr 3 var kategorisert som en risikofødsel, og jeg ble fulgt av lege, jordmor, barnepleiere og overjodmor hele veien. Jeg følte meg trygg, og når hun var ute var jeg klar for å reise hjem, men vi måtte ta prøver av henne jevnlig pga jeg hadde svangerskapsdiabetes. Jeg vet utfra artikkelen at jeg ikke hadde blitt sendt hjem etter 4-6 timer, og jeg er glad for at jeg ble de to dagene jeg hadde krav på.

“Ambulant fødsel gjelder vanligvis førstegangsfødene uten komplikasjoner og flergangsfødende, på sykehus som har “ordningen”. Fødene med komplikasjoner, tvillingfødsler og keisersnitt omfattes ikke av dette.”

Hva med de som føler seg usikre og redde fordi det er noe de aldri har gjort før? Skal de bare kastes ut i det?

Jeg er hønemor deluxe og hadde ikke følt meg trygg på å reise hjem bare timer etter fødselen, mens andre er hjemme bare et par timer etterpå. Og jeg synes heller at dagens ordning kan være som den er slik at man kan selv bestemme om man vil bli eller vi dra hjem om det har vært en normal fødsel, evt gå tilbake til at man kan få lenger ligge tid. Man bør bygge opp barseltilbudet, ikke ned. Man burde øke sengeplasser, ikke ha færre for at politikerene skal spare penger. Burde ikke de tenke på befolkningens ve og vel, og ikke hvordan de skal spare penger på noen som er på et av de mest sårbare punktene i livet?

“– De første ukene etter fødselen er den mest sårbare tiden for nybakte familier.”

Vi har allerede sett statistikken på fødselsdepresjoner stiger, hvordan skal det gå nå når disse usikre og redde mødrene sendes hjem med en bylt som de knapt vet opp og ned på. Hvordan skal de vite hva som er rett og gal farge på en baby, og om den lille får nok næring fra brystmelken? Om barnet tisser nok og om barnebeken er kommet. Tenk når de åpner bleien og ser den sorte slimete guffen i bleien, noen blir skremt av det og hjemme er det ingen ringeknapp på veggen. Og med kun INNTIL 2 hjemmebesøk synes jeg ikke de har planlagt dette godt nok.

Her i kommunen har vi verdens søteste og herligste jordmor og jeg vet at om jeg lurer på noe er det bare å komme ned til henne og vi blir tatt godt vare på til vi er trygge, men hun er ikke der i helger og ikke alle uke dager. Da må jordmortjenesten i kommunene styrkes, og da må det bevilges mer penger.

Og det skremmer meg at de tenker mer på å spare penger enn på liv og helse.

2013-04-09 17.14.49

Hva mener du?

Er ambulerende fødsel greit, burde det innføres?

Eller er dagens ordning bedre? Hvordan var din fødsel?

Hvor lenge etter fødsel dro du hjem?

Kommentarer
(Lest 135 ganger, 1 Lest i dag)
Tagged , , , , ,

11 thoughts on “Rett inn og rett ut?!

 1. Syns det høres ut som et skikkelig risikoprosjekt. Om det er for å spare ressurser får de heller legge mer til rette for en hjemmefødsel i rolige trygge omgivelser med utdannet jordmor tilstede. og man slipper å stresse avgårde etter noen timer Jeg hadde gladelig født hjemme om det var et tilbud jeg kunne få, men å føde på sykehus for så å bli pælmet ut etter 6 timer?! Aldri i verden.

  1. Enig med deg. Men jeg med mine risikofødsler kan ikke føde hjemme da jeg må ha legetilsyn og operasjonsstue i nærheten. Men når de starter planen om et slikt prosjekt UTEN å øke pengebevilgningen til Jordmortjenesten da blir dette et risikoprosjekt som kan få store konsekvenser.

 2. Enig med deg i at den fødendes ønsker bør bli hensyntatt. Vi er jo alle forskjellig! Jeg var tre dager på barsel med eldste. Måtte også på operasjonsbordet rett etter fødsel da livmortappen min revnet. Mistet også mye blod så fikk ikke familierom eller ha mannen der for jeg var for svak til å klare meg selv. Det er de verste tre dagene i mitt liv. De kløp i puppene mine konstant for å få han til å ta bryst, men han var stresset, jeg var stresset og barnepleierne hadde egentlig ikke tid til meg som var relativt oppegående! Etter tre dager gråt jeg mine modige tårer og tryglet om å få reise hjem. Det fikk jeg mot at jeg kom inn igjen to dager senere. Bare en time etter hjemkomst fosset melken og gutten sugde etter beste evne. Endelig fant vi roen og endelig fikk jeg avlastning! Med nummer to bodde vi på sykehotellet og dro hjem halvannet døgn etter fødsel. Nr 3 ble født 1320 og klokken fem dro vi hjem. Beste jeg har vært med på! Jeg fikk spise min mat, sove i min seng og fikk god hjelp av mannen. De andre koste seg hos besteforeldre! 🙂 Vi kan ikke sammenligne barsel nå og før. Før var der “ferie” å ligge på barsel. Mor fikk hente seg inn igjen og barna ble tatt ut slik at mor fikk hvile. Nå har du alt ansvar selv, i alle fall i Bergen, og da slapper jeg mer av hjemme hvor mannen kan bidra. Husker at eldste ble plassert på et siderom med en lapp på om at jeg dusjet da jeg spurte om barnepleierne kunne passe han… Men ja til at de som vil får bli og ikke blir presset ut før de er klar! 🙂

  1. Sammenligne kan man ikke, men at det skal bli såå mye dårligere tilbud nå når man har studier på hvor viktig oppfølgingen i barseltiden er synes jeg er skummelt.

   Man burde uansett få opplæring i bad og stell av babyen om man føler seg usikker. Jeg lå selv på rom med ei under den ene fødselen som tryglet om å få bli en ekstra dag slik at hun kunne lære seg stell først, og ei annen som gråt fordi hun var livredd for å reise hjem.

   Begge ble heldigvis hørt og tatt vare på.

   Jeg hadde nok uansett hatt babyen hos meg, jeg er alt for hønemor til at noen andre kan passe på dem når de er nyfødte 🙂

 3. Jeg syns det høres helt grusomt ut. Jeg hadde en forferdelig fødsel sist, og skulle ønske folk selv kunne velge om de ville bli i 4 eller to dager utifra hvor trygge de er, og om de trenger hjelp. Å tvinge noen bort sånn skaper jo bare angst og mye mer

  1. Kunne ikke vært mer enig. Håper virkelig at politikerene tar til vettet. De MÅ være menn eller så har de IKKE født (blitt foreldre) før! Og aldri kjent på den følelsen av å være hormonell, redd og usikker i en helt ny tilverelse.

 4. Dette er noe stort tull, som handler om å spare penger. Som vanlig er dt de mest sårbare gruppene som blir belastet av dette. Og det letteste er da å ta nybakte mødre. Det hadde jo blitt stor oppstandelse om det skulle dreie seg om andre grupper. Jeg håper virkelig ikke at dette blir en realitet. For hvem skal egentlig sitte å bestemme hvem som skal bli og hvem som skal dra. Syns dette er skummelt jeg..

 5. Jeg er både enig og uenig med deg. Førstegangsfødende bør nok få lenger tid på sykehuset enn 6 timer, MEN, uansett hvor lenge man er der garanterer det ikke at man får opplæring i noe som helst. Da jeg fødte førstemann fikk jeg så og si ingen opplæring/veiledning i amming eller barnestell, selv om jeg ytret flere ganger at jeg ikke følte jeg fikk det til. Det måtte jeg klare meg selv med, til tross for at jeg var på sykehuset i tre dager (og følte meg utkastet til slutt :p) Da han fem dager etter fødsel enda ikke ammet ordentlig fikk jeg tips om ammeskjold, og som desperat nybakt mor prøvde jeg og fikk det heldigvis til da – det viste seg senere at han hadde stramt tungebånd og derfor slet med amming.
  Med andremann reiste vi hjem etter 9 timer (fødte midt på natten, så reiste neste morgen) og det var mye bedre enn å bli på sykehuset, men jeg var også tryggere på meg selv. Hvis/når jeg skal ha en til gjør vi det samme, eller føder hjemme, med mindre det er komplikasjoner.

  1. Det er nettopp der de fleste barsel avdelinger feiler, det er dårlig oppfølging av barselkvinnen, og jeg er redd det blir enda dårligere oppfølging ved ambulerende fødsel dessverre. Så jeg synes det er mye viktigere å oppgradere barselavdelingene og personalet der enn å bygge den ned, og starte med å sende dem hjem med et tilbud om jordmor hjemme inntil 2 ganger.

   Man føler seg gjerne som en belastning fra før, og at de da evt skal få velge om de skal ha 1 eller 3 besøk selv liker jeg ikke tanken på. Vi er ikke istand til å se behovet selv, vi er ikke trent opp i dette 🙂

   Første min hadde også stramt tungebånd og ble klippet ved 7 uker og 9 mnd

 6. Dette synst eg ikkje nåke om. Eg har vert so heldig å få mine to eldste på et lite lokalsjukehus (45 min heimafrå), med super oppfølging og ca fem døgn på barsel før eg reiste heim.
  Denne gangen gruer eg meg litt med tanke på at eg skal til et stort fylkessjukehus (ca 3 timar heimafrå) med mindre liggetid på barsel og fleire folk å forholde seg til..
  Som snart trebarnsmor burde eg vere vandt med små babyer, men det er noko med at vi må bli kjent med den nye personen som er født. Vi har ingen garanti for at amming, stell og søvn skal gå bra denne gangen..

  Ja til at folk som føler seg trygge kan reise heim når dei vil, men oss som fremdeles er litt usikre etter tredje fødsel, får lov til å få den tida vi trenge til å bli trygg på oss sjølve!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.