Barn, Barn og Helse, Sponsing og Samarbeid

Lusefredag? Sjekk barna for lus, HVER uke!

//Sponset lusekam og lusemiddel//

Siden September har vi fått minst 5 meldinger fra skolen om at det er oppdaget lus. Og på den siste meldingen vi fikk var det en sterk oppfordring om å sjekke barna bedre. Og jeg lurer på hvorfor i alle dager det er så mye mer lus på skolen enn i barnehagen? I barnehagen har vi aldri fått noen beskjed om at det er funnet lus.

Hvert år er det det samme. Skolen starter og ikke mange ukene etter tikker den første meldingen inn: “Det er oppdaget lus på skolen. Sjekk barna.”. Og selv om jeg selv aldri har hatt lus, og ungene foreløpig ikke har hatt det *bankibordet*  så kjenner jeg at det klør i hele hodet. Det er en skikkelig psykologisk greie, men dette skjer altså HVERT år. Lusa invaderer disse små søte hodene.

lus1

Men hvordan finner man disse blodsugende krypene som kryper i håret? Hvordan ser de ut? Ser man de med det blotte øyet?

Jeg skal være helt ærlig og være den første til å innrømme at jeg har ikke peil på hvordan jeg skal se de med det blotte øyet. Så jeg har lest og googlet rundt på nettet, og på Hodelus.no lærer du masse om lus, fjerning av lus o.l. Lusesjekk på jenter med langt hår kan være utrolig tidkrevende og lusesjekk på baby er tilnærmet umulig.

Så jeg ble veldig glad når jeg fikk teste elektrisk lusekam. Dette er virkelig noe jeg anbefaler ALLE småbarnsfamilier å ha i huset. Du får elektrisk lusekam på Apotek1. Det er lite vits i å spørre de ansatte om den da de fleste ikke har prøvd den selv, men den er ofte utsolgt så mange kjøper den allikevel.

lus4

Jeg er veldig opptatt av at jeg ikke vil stappe ungene fulle av insektmidler. Det fører kun til resistens hos lusa, og farlige kjemikalier i kroppen til de små håpefulle. Og en av grunnene til at man sliter sånn med å bli kvitt lusa nå er fordi man bruker lusemiddel med insektmiddel i, som ikke er bra som noen. De blir mindre og mindre lusemidler med pesticider, og flere og flere som er uten masse skumle stoffer.

Det er med lusa som med bakterier. For mye penicillin og antibiotika bruk har gjort det slik at vi sliter med resistente bakterier. Og sykehusene vet ikke hvordan de skal bli kvitt de, og fler mennesker ligger flere måneder og noen ganger år på isolat fordi de er smittebærer av resistente bakterier. Slik er det også med lusemiddel med pesticider, lusa utvikler resistens og de blir vanskelig å bli kvitt. Og om trenden fortsetter og vi ikke stopper med pesticider ender vi opp som de som gikk med parykker på 1600 og 1700 tallet, hvor det florerte av lus under.

Den elektriske lusekammen hjelper deg med å lokalisere lusa, og dreper voksne lus med støt. Den avgir et lydsignal når noe stopper den elektriske forbindelsen.

Ridian elektrisk lusekam er en effektiv lusekam som oppdager og dreper hodelus. Den sender ut en elektrisk ladning på 180 volt som dreper lusene umiddelbart. Et lys- og lydsignal gjør det lettere å oppdage lusene. Kammen skal gres gjennom tørt hår. Lus kan aldri bli resistente mot elektrisk støt. En ekstra kam for fjerning av egg følger også med i denne pakningen. Denne kammen har tette tenner og riller som gjør at eggene lettere fester seg til kammen og kan fjernes.

Lillebror syntes det var ganske morsomt med pipingen som kom fra den. Og med barnetv på og maipinner i hånden så gikk det lekende lett. De fleste lusemiddel uten pesticider er laget for barn over 2 år, så denne er kjekt om du har barn i heimen under 2 år med hår på hodet.

lus3

Jeg har ikke fått testet Nyda, heldigvis. Men det er et lusemiddel uten masse skumle midler som ikke er bra for mennesker eller som gjør lusen resistent. Det er helt uten pesticider.

For selv om den elektriske lusekammen dreper voksne lus med støt, skal man behandle håret med lusemiddel for å ta knekken på egg og nymfer også. Om man har oppdaget lus. Og da er Nyda et supert valg uten skumle pesticider.

Nyda brukes til fysisk å behandle angrep av hodelus. Produktet trenger dypt inn i lusenes, nymfens og eggenes pustesystem og har en kvelende effekt.

lus2

 • NYDA® trenger dypt inn i de aller minste delene av lus og eggs pustesystemer, hvor den fortrenger luften og hindrer videre opptak av oksygen.Dette fører til at lusene dør i løpet av 58 sekunder.

Hvis du vil lese mer om Nyda kan du gjøre det her.

Jeg anbefaler dere å lete etter lus før ungene tar en dusj på Fredager, på den måten kan dere starte behandling i helgen, og barnet kan gå på skolen igjen på mandagen.

Så kjære alle foreldre. Sjekk barna HVER Fredag, gjør det til ukens jakt dag, og bli kvitt de små blodsugerne en gang for alle. Så kanskje vi slipper alle disse påminnelsene fra skolen, fordi lus ikke lenger er noe problem.

Mine beste tips for å prøve å unngå lus (forebyggende):

* Gre håret til barnet morgen og kveld

* Ikke dusj HVER dag, iallefall ikke håret. Jeg har lært av ulike frisører at lusa liker seg aller best i helt rent hår.

* Lag deg en spray av vann med noen dråper teatree olje i som du sprayer i håret. Lus HATER lukten.

* Ikke la jenter med langt hår gå med håret løst i barnehagen eller på skolen. Ha det gjerne i fletter.

* Selv om de mener det ikke smitter, så lærer jeg barna å ikke dele luer/pannebånd/caps o.l. med noen.

Har dere hatt lus i heimen? Hva er ditt beste tips for å unngå lus?

Kommentarer
(Lest 526 ganger, 1 Lest i dag)

11 thoughts on “Lusefredag? Sjekk barna for lus, HVER uke!

 1. Ungene har ikke hatt lus, men jeg husker selv jeg hadde. Lånte børsten til ei venninne, 14 år… Flaut ? Så da lærer jeg bort til mine at de ikke skal bruke andres børster og de legger lua si inni jakkeermen. Vi har fått lusealarm på andre avdelinger i bhg og et annet bygg på skolen, og jeg sa “nå blir det flette hver dag frem til jul” . Det ble ikke det, hun tar uansett ut strikken i løpet av dagen. Vi har lusesøndag, viktig å sjekke gutta også. Herregud, som det begynte å klø her nå ?

 2. Å jadda, vi er en familie på 6, og her har vi sikkert hatt lus 6 ganger det siste kalenderåret. Har regnet ut at vi har kjøpt lusemiddel for 13300kr!!! (Skulle fått skattefradrag…)
  Vi er så lei 🙁
  Vi er så flinke til å sjekke og behandle våre barn, men desverre hjelper ikke det en døyt når andre ikke gjør det 🙁 Vi har opplevd å ha lusekuret på kvelden, og dagen etter har dattera blitt gjensmittet…

 3. Vi har hatt en runde med lus, satan for makkverk!

  Tre jenter med langt hår, det var ikke mye knuter i håret etter endt lusekur for å si det sånn…. vi kammet og kammet, hvitt håndkle på skuldrene, godt lys og mye tid.

  Den elektriske kammen så kul ut, da!

 4. Lus er en av de egentlige grunnene til at jeg vurderer hjemmeskole……. 😉 Haha. Men off, altså. Det der gleder jeg meg ikke til vi eventuelt får i hus. Med fire små er det vel stor sjans for at de dukker opp… (Og gjett om jeg savner WordPress når jeg er inne på besøk hos deg…)

 5. Bank i bodet! Heller ingen lus i verken skole/brh her! Jeg har panikk for lus!! Tror knapt jeg kunne tenke meg noe verre å finne! Viktig å forebygge, men må innrømme at jeg er skikkelig slækk der altså! Guttene har jo kort hår, de får heller ikke låne luer/caps – det vet de. Heldigvis ingen epedimien her verken på skolen eller i brh – men vi får alltid et brev ved skoleoppstart om å sjekke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.