Barn,  Barn og utvikling,  Samfunn

Skal vi skjule forskjeller i samfunnet?

Eller har barna godt av å se at det finnen noen som har det båder bedere og værre enn oss?

I dag våknet jeg til at det var bilde av Marte Frimand – Anda på forsiden av VG. Og jeg har lest innlegget det dreier seg om og er så hjertens enig. I løpet av mine 7 år som blogger så er Marte sin blogg en av de som jeg leser så fort den er oppdatert, det er så vidt hun har rukket å tykke publiser før jeg er der.

Marte er en flink blogger, og som skriver mye av det vi andre tenker, men ikke helt tør å legge på nett, og jeg beundrer henne virkelig. 8 av 10 innlegg på bloggen hennes kunne vært skrevet av meg selv. Og jeg skjønner ikke helt hvorfor folk reagerer så kraftig. Ja, overskriften kunne nok vært en smule mildere, men hvilke aviser og nettsider bruker ikke overskrifter for å selge, og hun mener så klart ikke at du skal gå bort å gi ungene dine en real blåveis. Det hun mener at vi som omsorgspersoner må vise ungene våre at de finnes ulike perspektiver av livet, noen har mye penger, noen har nok og andre har for lite. Sånn har det alltid vært og kommer alltid til å være.

casK

Jeg er selv vokst opp uten de mest fancy feriene, min mor var alene med meg og de uken jeg hadde hos far var vi enten hjemme, tur til sverige, tusenfryd om det var penger til det (men da var det på langt nær så dyrt som det er nå) på besøk hos familie eller på tur i lastebilen fordi han måtte jobbe allikevel. Eller så var jeg hos tante og kusine når han var på jobb og jeg har mange gode minner fra jeg var liten selv om jeg ikke var i syden eller dyreparken hver sommer.

Jeg var i Hunderfossen først som nesten 14 åring og for gammel til det sånn egentlig. Men jeg hadde mindre søsken som syntes det var kjempe stas. Jeg sov på skikkelig hotell første gang i mitt altså som 14 åring, og fra jeg begynte i barnehage som 10 åring har jeg altså fått høre om barn som var  i syden, dyreparken, high chapperall, Liseberg, Legoland o.l.

Jeg var i Legoland første gang som 4 åring fordi jeg var med besteforeldre på tur. Men jeg var 13/14 år før jeg selv fikk besøke disse store parkene og huske det selv.

Og det kunne aldri falle meg inn at barnehagepersonalet ikke skulle spørre meg like mye om min sommer som de som hadde vært hist og her! Det hadde jeg følt ble feil, da sier du på en annen måte til barnet at din somm er er ikke like mye vært siden du ikke har vært på utsiden av kommunegrensen!

Det er faktisk de voksne her som må gå frem som et godt eksempel. Når barna som har vært hjemme er ferdig å fortelle så må den voksne på banen med en gang, og fortelle hvor koselig det hørtes ut, og at det er like bra med en tur i nærområdet og Norge  og ikke løfte de som har vært over alt for mye og på den måten vise at dette er MYE mer spennende enn en annens sommerferie.

Hvis vi ikke skal snakke om det i klasserommet så vet fortsatt ungene om hvor alle har vært, og de føler like mye på det. Og kanskje kan den voksne klare å snu litt på det slik at man ikke føler seg så utenfor.

Og at Marte får stygge kommentarer fordi hun tør å si at vi må slutte å beskytte ungene våre for alt, synes jeg er utrolig synd. For vi som foreldre , lærere og barnehageansatte kan ikke skubbe alt som er vondt og vanskelig under et teppe. Hvordan skal det gå på videregående skole da når det er ansvar for egen læring og man skal selv passe på? DA får de seg en på trynet av samfunnet, og jeg er redd en del da ikke vil klare å stå på bena særlig lenge.

casaK2

Hvorfor er det synd på de som ikke drar på dyre ferier? Det er forsket på at det er teltturen i hagen, pickniken i skogen og de små tingene ungene husker når det blir store! Er det synd på ungene fordi de får kvalitetstid med mor/far, familie og venner?

Det er jo ikke sånn at selv om man drar til utlandet så får ungene en mye bedre ferie, for dessverre er også alkoholen i de fleste sydenland mye billigere enn her, og barn merker forskjell på foreldrene sine med en gang. Det er ikke sikkert du merker det selv, men ungene kan bli usikre og utrygge. Og da er det ikke sikkert, selv om man drar på dyre ferier og opplever mye, at ungene føler at det er en god ferie. (Dette gjelder absolutt ikke alle, men dessverre alt for mange).

Nå vet ikke jeg hvor alle rundt her bor, men bruk sidende til visitvestfold, visit oslo, visit østfold, der er det stadig arrangementer som er gratis.

Og for dere som bor i Vestfold og omegn så finnes det en egen facebookside med gratis ting å finne på i vestfold.

Sommerferien blir til det vi voksne gjør den til, en tur i skogen kan vær vel så morsom som en tur i dyreparken 🙂

Hva er din mening? Bør vi unngå å snakke om ferien i skole og barnehage?

Kommentarer
(Lest 75 ganger, 1 Lest i dag)

15 kommentarer

 • medhjertetpaarettsted

  Jeg er enig med deg i at barna må få snakke om hva de har gjort, men at det er helt klart lærers ansvar å styre samtale slik at det ikke blir slik at man blir stigmatisert hvis de ikke har vært jorden rundt.
  Jeg tror faktisk at min sønn som har reist endel i utlandet, er masse på tusenfryd ol. ville blitt sjalu på en som fikk være på telt tur med pappaen sin. Det er ikke mulig for han.
  Det viktigste er at barna får kvalitetstid med foreldrene sine. Det hjelper ikke å reise til syden hvis barnet ikke får kvalitets tid med foreldrene 🙂 Fokuset og måten ting blir lagt frem på er alfa omega. Å vet man at det er noen i klassen som er mye dårligere stilt kan man jo hensyn til dette også. Kanskje ta med på en ferietur, der foreldre kanskje kan betale fly, mens man selv står for mat og opphold ( hvis man har den muligheten) Eller at foreldre betaler turen for barnet ( men reiser ikke selv) .

  • Fru Jacobsen

   Nettopp. Jeg var med ei venninne på ferie en gang til dyreparken, fordi jeg maste meg til det. Foreldrene mine betalte kun inngangsbiletten, men foreldrene til venninnen min betalte mat, overnatting i campingvogn, og reise tur/retur 🙂

 • Drømmelykke

  I fjor var vi “bare” hjemme fordi vi egentlig skulle jobbe med hagen vår. På grunn av ulike omstendigheter ble det ikke så mye hagearbeid, men vi utnyttet tiden godt likevel. Vi var på stranden, på fjellet og i en lokal fornøyelsespark. Det er den beste ferien vi har hatt. Ingen var sure eller misfornøyd og vi fikk virkelig nyte tiden samme. Ikke en gang tolvåringen sa at dette var den kjedeligste ferien vi hadde hatt! Så jeg er helt enig i at ferien er hva vi gjør det til. For barna sin del tror jeg ikke eksotiske langtborte ferier er det viktigste, men mer hva vi gjør sammen 🙂

 • frugravningen

  Jeg er langt på vei enig her, men det er mange ting jeg ikke er enig i også. Jeg syns for eksempel ikke at det er nødvendig å måtte snakke om ferien på skolen. Det har rett og slett ikke noe med skolen eller opplæring å gjøre. Jeg tror ikke at det å ikke oppleve Kretaferie hvert år fører til at man blir uthengt eller mobbet, for unger finner noe å erte hverandre for uansett. MEN jeg tror at siden samfunnet i dag er sånn at dyrest er best, så blir man ofte stigmatisert som “fattig” om man ikke drar på dyre ferier. Vi er heller ikke i Kreta eller Thailand, fordet vitrives best hjemme i Norge. Jeg vil vise barna mine VÅRT land, før jeg drar de med meg verden rundt, og jeg tror ikke de tar skade av det. Men veldig ofte, altfor ofte, så er det de samme ungene som ikke drar på ferie, som også går i arveklær, som ikke har Internett, som har foreldre som leier og ikke eier. Det er de samme ungene som ikke kommer i alle bursdager, og som har med seg brødskiver i pose og ikke matboks. Det er de samme ungene som ikke feirer bursdag og som aldri snakker om hva de har fått til jul. Og jeg syns faktisk at det ER urettferdig ovenfor disse ungene å på død og liv MÅTTE snakke om ferier på skolen. Skolen burde være fri for samfunnets “jeg er best” opplegg. Det er så lett for oss å mene noe om dette, fordet vi VELGER å ikke dra på dyre ferier. Det kan ikke sammenlignes med de som ikke har mulighet til å dra.

  • Fru Jacobsen

   Jeg er hjemmeværende, og dermed har vi på en måte bestemt at feriene blir hjemme. Jeg hadde ikke internett før jeg var 23 år og eide eget hus! Selv om leksene på ungdomsskolen gjerne skulle vært levert på nett, men jeg fikk snakket meg fra det.

   Jeg fikk min første bærbare PC når jeg var 22 år og skulle opp til fagprøven.

   Jeg gikk i klær fra fretex og jeg selv ELSKER å bruke arvetøy på ungene.

   Jeg mener at vi voksne må gå frem som et godt eksempel og fortelle ungene våre om forskjeller i samfunnet og ikke feie det under bordet. Jeg husker jeg gledet meg til høsten for å høre hva de andre hadde opplev, når det mest spennende jeg kunne bidra med var at jeg hadde hoppet fra brygga på aksjemvannet eller at jeg hadde falt av sykkelen og skrubbet kneet.

   Vi må lære barna aksept og respekt for det synes jeg det er utrolig dårlig med om dagen 🙂

 • Kristina Hansen

  Hele denne saken fra børjan av har provosert meg, helt siden hun alenemoren gikk ut i VG å satt det under debatt. Jeg har ikke mye penger selv, men jeg planlegger i god tid, og sørger for å kunne ha den ferien jeg ønsker for meg og mitt barn. Da jeg var liten, var jeg i feriene til pappa, og var jeg hos mamma de somrene jeg måtte være hos henne, var det å sitte hjemme, se på TV, eller gå på stranda. Vi dro aldri på hytte/camping eller andre ting. Vi grillet i hagen og sånt.. Ellers gjorde vi aldri noe stort. Jeg har min første tur til “syden” som 25åring! Det er en tur jeg har spart, og venta på å kunne benytte meg av! Sett frem til i mange år at snart er det min tur!
  Når det kommer til barn, foreldre og voksne, så bør vi ikke legge oss opp i hva de andre gjør. Noen har mer penger enn andre, og noen har mindre. Noen har akkurat passe. Hva vi velger å gjøre av ferien(e) våre burde være vår sak, og ikke et samfunnsproblem. ALT blir faen meg (sorry!) et samfunnsproblem. Jeg er lei! Skal jeg måtte dra med meg Ine på campingtur, bare for å rettferdiggjøre det for de som ikke kan ha like fin/dyr ferie som det vi har planlagt og spart til?!

  • Fru Jacobsen

   Så enig med deg. Og jeg synes det er supert at noen låner ut hytten sin til vanskeligstillte familier, men ja, alle er forskjellig og har ulike muligheter her i livet. Og det burde vi lære ungene våre og ikke bare feie det under et teppe. Men vi som voksne må lære ungene våre å repektere hverandre, for i dagen samfunn er det sinnsykt dårlig med både folkeskikk og respekt 🙁

 • Rigmor Skyliholdt

  De dere glemmer er de som ikke har penger til noe ekstra , som ikke kan være med på forskjellige fritidsaktiviteter , ikke gå/be i bursdager og ferie er bare et ord for dem …..når hun bloggeren skriver at de har godt av å få seg en på tryne blir jeg VELDIG provosert!!! Jeg tror nok de barna/ungdommene vet at det er forskjell på folk gitt . At de andre må få snakke om ferien sin er uviktig i denne sammenhengen men at et voksent? menneske kan få seg til å skrive noe så grusomt …og dere er enig ? ….da blir vi som ser lenger enn vår egen nesetipp veldig provosert !!!!!

  • Fru Jacobsen

   Innlegget handler KUN om sommerferien 🙂 Ikke de som ikke kan være med på aktiviteter, bursdager eller ha bursdager. Selvfølgelig er det synd på de som ikke har nok, og der verker i hele hjertet mitt av å tenke på dem. Og derfor viser jeg til GRATIS ting man kan gjøre her hjemme. Man trenger ikke mer enn ei brødskive med servelat for å lage en piknik i hagen eller skogen. Eller brød med ost for å slenge på en grill på stranda. Og det er dette barna setter pris på, og husker lengst. De små tingene og kvalitetstiden med foreldrene. Og hvor flott oa fancy ferie man var på når man var 3 år.

  • Casa Kaos

   Bare for å rette opp i den misforståelsen, Rigmor.
   Jeg mener det må være bedre å lære barna våre å ta hensyn til hverandre og akseptere ulikhetene blant oss. I stedet for å gjemme dem bort og late som at de ikke eksisterer.
   Det er mitt grunnsyn 🙂

 • Casa Kaos

  Så flott innlegg, Trine!
  Dette er noe jeg virkelig brenner for, så jeg er veldig glad for at du deler.
  Jeg tror mange egentlig misforstår hva jeg mener. Jeg har jo en tendens til å snakke med litt store ord når jeg blir engasjert 😉
  Har skrevet et innlegg i dag der jeg svarer på de kommentarene som har gått igjen:
  http://casakaos.blogg.no/1402765666_la_n_barna_f_kjenne_p.html
  Ha en fin lørdagskveld 🙂

  • Fru Jacobsen

   Hehe, det er fort gjort å bruke litt store ord når man er engasjert. Men du fremstilling ting på en herlig ærlig måte. Og det står det stor respekt av. Du sier ting på en direkte måte, og ikke svinger utenom alle hinder. Jeg som har lest bloggen din en stund har skjønt at du er dønn ærlig og sier din mening. Og jeg digger at du gjør det. Keep up the good work.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.