Barn, Familieliv, Samfunn

Snakke med barna om skolen? Her er 10 tips.

Skolestart er ofte spennende og ungene gleder seg og gruer seg om hverandre. Men i motsetning til barnehagen så blir du fortalt lite om hva som har hendt med ditt barn den dagen. Derfor er det så viktig at man kan snakke med barna om skolen på en god måte.

Jeg har selv blitt mobbet i alle år på skolen. Egentlig helt siden barnehagen. Ikke vet jeg hvorfor, men jeg vil tro en del bunner i sjalusi som det ofte gjør. Det ble aldri tatt skikkelig tak i noe sted. Jeg byttet barneskole i 4. klasse, men det hjalp ingenting. Og resten av årene har jeg egentlig bare begravd meg selv i skolearbeid for å slippe å kjenne på følelsene.

Hadde det ikke vært for en spesiell lærer på barneskolen jeg flyttet til, så spørs det om jeg hadde vært her jeg er i dag. Så all ære til henne. Og jeg er evig takknemlig for at hun virkelig SÅ meg og prøvde å gjøre noe med situasjonen.

Nå som jeg har tre barn på skolen selv, er jeg nok litt ekstra oppmerksom på signalene som de gir ut uten at de sier noe. Jeg kan se når de ikke har det greit, og jeg vet hvordan jeg skal få de til å fortelle meg hvordan de har det. Så, jeg tenkte at jeg skulle dele noen av spørsmålene vi bruker, og hvilke signaler jeg går etter om de ikke forteller. Det er så viktig å snakke med barna om skolen. Da kan du få en pekepinn på hvordan de har det.

Hva var det beste som skjedde på skolen i dag, og hva var ikke så bra?

Her er det rom for å fortelle masse. Spørsmål som hva har du lært/gjort på skolen i dag? Gir gjerne svar som masse, eller husker ikke. Hvordan har det vært på skolen? Gir gjerne svar som fint, greit, også er de ferdige med det. Mens her må de tenke litt, og man kan få til en god samtale.

Hvem har du lekt med på skolen i dag?

Her kan de finne opp noe, men det merker du gjerne på måten de svarer. Viktigste er at de har noen å være sammen med på skolen. Svarer de til stadighet at de ikke har noen å leke med må noe gjøres. Det er helt lov å ikke leke med noen fordi man VIL være alene, men det er ikke greit å være alene om man ønsker å leke med noen.

Fortell meg om noe som fikk deg til å le i dag.

Igjen en mulighet til å snakke litt om det og gir mulighet for refleksjon fra barnets side.

Hjalp du noen på skolen i dag? Eller hjalp noen deg?

Her gir det mulighet til refleksjon, og mulighet til å snakke om hva som er å hjelpe andre.

Fortell meg om noe du har lært i dag.

Her får ungene refleksjon over dagen og tenkt på om det er noe nytt de har lært.

snakke med barna om skolen

Hvem i klassen synes du at du kan være snillere mot? Og hvem synes du kan være snillere mot deg?

Her ble det avduket at de kunne være hyggeligere eller leke mer med de dem ikke kjente så godt eller var sammen med så mye på skolen. Mens det kom også frem at det var noen de synes kunne vært hyggeligere og som holdt dem utenfor. Veldig greit å kunne ta med konkrete eksempler når man snakker med læreren eller andre foreldre.

Hva var det morsomste som skjedde i storefri?

Storefri er gjerne det friminuttet som de fleste barn som føler seg utelatt eller som blir mobbet gruer seg til. Man får en vond klump i magen, og vet ikke helt hva man skal svare. Hos oss er det noe som heter trivselsledere som arrangerer leker på tvers av klassetrinn, og her kan ALLE være med. Det er IKKE lov til å si nei når noen spør. Noen ganger henter de inn unger de ser sitter alene også. Mange skoler har også fått “vennebenk”, denne har jeg litt delte meninger om. For når man sitter på den blir det så tydelig hvem som her noen å leke med og ikke. Og det i seg selv kan føre til mobbing.

Hvis du kunne velge hvem du skulle sitte ved siden av hvem ville det vært, og hvorfor?

Kanskje er et noen barnet ønsker å bli kjent med, eller kanskje barnet har fått et godt forhold til en annen enn den eleven var mest sammen med før. Veldig gøy å høre begrunnelsene dems.

Hvem vil du ikke sitte ved, og hvorfor?

Kanskje har de kranglet, eller man føler seg mobbet av personen. Kanskje tåler barnet lite bråk og det andre barnet er høylytt. Eller kanskje barnet føler at det ikke får konsentrert seg. Her er det mange ting som kan komme frem. Og man kan snakke om problemet, så kanskje det viser seg at man bare trenger å vise litt omsorg så løser det seg. Og at det hele er basert på misforståelser.

Hva ønsker DU å lære mer om på skolen?

Her kan ungene tenke og fundere på hva de ØNSKER å lære mer om. Jeg vet at enkelte ting synes ungene er så kjedelig, men det er alltid noe de skulle ønske de lærte mer av på skolen.

Magefølelsen er noe jeg bruker mye i forhold til barna. Jeg vet hvordan de pleier å være og når de gir ut andre signaler er det på tide å finne ut mer.

Sinne / Tristhet:

Jeg husker selv at dager som hadde vært ille på skolen gjorde at jeg ble lett irritert og sint hjemme. Jeg tok lett til tårene og følte at ingen forstod. Jeg skulle gjerne ønske at noen kunne “lese” mine signaler og hjelpe meg.

Men ungene tar jeg det med en gang om de plutselig flyr i fistel, låser seg helt på oppgaver som pleier å være enkle og om de gråter eller går “inn i seg selv”. Når de endrer personlighet er det gjerne noe.

Vondt i magen:

Noen barn får vondt i magen når de opplever ting som ikke er greit og som de ikke får ut. Når barn har veldig vondt i magen uten å være syke over lengre tid er det greit å få til en god samtale. La barnet tømme hodet for tanker uten at noen dømmer eller avbryter. La barnet fortelle først, så kan du trøste og komme med ideer til løsninger etterpå. Ikke avfei barnet med at dette går bra, det går over. Vis at du er interessert og at du tar barnets følelser på alvor.

Har du noen tips på hvordan man kan snakke med barna om skolen?

Kommentarer
(Lest 181 ganger, 1 Lest i dag)

4 thoughts on “Snakke med barna om skolen? Her er 10 tips.

  1. Jeg snakker og stiller spørsmål i ulike vinkler, men får ikke fatt i hva som gjør at hodepine, magesmerter og protester flyttet inn i vår lille podes kropp ved skolestart.

    Fine tips, altså 😉

    Nyt kvelden !

    1. Huff 🙁 Trist når det er sånn. Har har vi hatt mye magevondt 🙁 Har heldigvis funnet ut av det og håper virkelig at det blir bedring fort. Stor klem til dere ❤️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.