Svangerskap og fødsel

Svangerskapsdiabetes, hvordan er det?

Jeg har fått 3 tette barn, og når jeg kommer midtveis i svangerskapet eksploderer vektskalaen og jeg triller omtrent på slutten. Førstemann var rett under 4 kg, og nr to var nesten 4,5 kg så det var jo mye baby der inne.

Med førstemann var det ingenting som skulle tilsi at jeg kunne få det annet enn at det ligger diabetes i slekten, men han ble født med noen sjelvinger, men vi tenkte at dette kun var fordi han fikk en heftig start på livet.  Med nr 2 var det to fare tegn: historie med diabetes  i familien og for høy BMI. Eneste som var et tegn på henne var at hun var ei bolle, men fortsatt innenfor normalområdet.

Hvordan fant jeg ut at jeg hadde svangerskapsdiabetes?

Urinen har vært fin hele tiden, og ingen tegn til svangerskapsdiabetes og sukker i urinen. Men ved en kontroll nå jeg skulle på 3D UL husket legen meg fra tidligere og sammenlignet barna og mente at jeg burde sjekke meg. Så sagt som gjort, og jeg tok en tur til legen rett før jeg skulle på kontroll hos jordmor.

Jeg tok da noe de kaller en glukosebelastning for å sjekke om kroppen klarer å produsere nok insulin slik at blodsukkeret holder seg normalt.

Og etter å ha drukket 500 ml med sukkervann, og blitt stukket hver halvtime i 2 timer fant de ut at jeg hadde svangerskapsdiabetes, og jeg hadde enda 13 uker igjen av svangerskapet. Jeg hadde det de kaller Skjult svangerskapsdiabetes, da den ikke kommer frem i urinen 🙂

Når jeg kom til jordmor ble jeg beroliget med at dette gikk veldig fint, men jeg skulle ha tettere oppfølging. Så de siste 13 ukene var jeg på kontroller hver uke: Jordmor, diabeteslege og vekstkontroll annen hver gang, så jeg følte meg trygg.

Og etter en samtale med en diabetessykepleier fikk jeg med meg et apparat hjem slik, at jeg kunne følge med på svinginger i blodsukkeret ettersom hva jeg spiste. Og pr dag ble det ca 10!! stikk i fingeren. Et eple var nok til at blodsukkeret steg for mye.

Du kan tenke deg jeg hadde litt såre fingertupper etterhvert, det var så vondt å stikke tilslutt at jeg måtte be mannen å stikke for jeg hoppet sånn til at nåler og penn fløy veggimellom. Jeg så ut som en levende nålepute på fingrene.

Les også: Svangerskapsdiabetes

Men så er jeg en kontroll freak, og jeg googlet Svangerskapsdiabetes, og jeg lette helst etter erfaringer, men det er få som går åpent ut om det og forteller slik er det, les gjerne min historie. Og jeg følte en stund at jeg var på gyngende grunn, men med god oppfølging så ble det holdt i sjakk og jeg slapp dietter og medisiner så lenge jeg passet på hva jeg spiste.

De siste 3 ukene fløy tallene opp i skyene, og doblet seg. Men da begynte de ikke noen medisinering, da passet de kun på at babyen hadde det bra og jeg ble forsikret om at jeg ikke skulle gå overtid. Og hadde tallene blitt for høye hadde de satt igang det hele.

Jeg ble strippet en del ganger den siste tiden (fordi jeg var moden) og jeg er hellig overbevist om at det er grunnen til at jeg slapp å gå overtid. Ene jordmoren som gjorde dette dro og tøyde så hele damen ristet, og sa at dette skulle være vondt. Vel, jeg merket det så vidt. Så smerteterskelen er HØY hos meg. Hun sa jeg burde egentlig gråte så mye som hun dro 😛

– Fødsel og tiden etter.

Frøkna valgte selv å komme i slutten av Mars, og jeg slapp igangsetting.

På fødestuen ble jeg tatt i mot av herlige jordmødre, og hun ene hadde jeg hatt til nr 2, og det føltes godt. Jeg ble skrevet inn og fikk beskjed om at jeg hadde en risikofødsel pga svangerskapsdiabetesen så de var litt ekstra folk. Og det var kanskje greit med tanke på at frøkna hadde litt problemer med å komme ut pga navlestrengen.

Hun ble tatt blodsukker av med en gang, og de dagene vi bodde på barselavdelingen. Så hun ble skrevet inn på Nyfødt intensiven i tilfelle de skulle finne noe. Men det gikk fint. Jeg ble også testet og det gikk bra med mor også. Etter 6 uker tok jeg en ny glukosebelastning og den var heldigvis helt fin.

De som har hatt dette KAN få diabetes type 2 senere i livet, og barna er også mer utsatt for å få diabetes når de blir større. Så det er viktig å passe på overvekt, kosthold og mosjon resten av livet.

Anbefalinger til andre i samme situasjon:

 * Spis grove kornprodukter

* Spis ofte og lite, gjerne hver 3. time gjennom hele døgnet

* Spis grønnsaker, det øker ikke blodsukkeret nevneverdig

* Hold deg unna sjokolade, kjeks, brus o.l.

* Drikk vann med sitron (det renser blodet ditt)

* Drikk farris istede for brus, og ligg unna all brus samt light brus

* Vannmelon hever heller ikke blodsukkeret

* Spis sunn kost

* Gå 30 min til 1 time hver dag. Jeg hadde kraftige kynnere med nedpress og bekkenløsning, så noen dager ble det 4* 10 minutter, andre dager var det 5 minutters intervaller, og på gode dager var det 45 min sammenhengende.

* Vær i aktivitet så mye som mulig, det gjør at kroppen bryter ned sukkeret i kroppen fortere og bedre.

Eksterne linker som er gode å ha:

Nettdoktor

Helsenorge

Har du eller noen du kjenner hatt svangerskapsdiabetes?

Del gjerne videre så andre i samme situasjon kan få mer info  🙂

Kommentarer
(Lest 753 ganger, 1 Lest i dag)
Tagged , ,

2 thoughts on “Svangerskapsdiabetes, hvordan er det?

  1. Jeg hadde også det, men det ble oppdaget så sent i svangerskapet at det ikke ble gjort noe med det. Hadde også svangerskapsforgiftning =/ Lite kult, men alt ble heldigvis fint igjen bare noen dager etter at snuppa ble født 🙂 Jeg trodde det skulle gå over med én gang, men det tok visst noen dager 🙂

    ♥ Lizbethosnes.com

  2. Jeg har sv.skapsdiab. Oppdaget det selv 20 uker på vei med nr.3 (Nr. 2 var stor, og jeg syntes jeg la på meg altfor fort i forhold til hva jeg spiste).
    Mitt råd sånn kostholdsmessig er å nesten ikke spise karbohydrater, iallefall ikke før middagstid. Og de man da spiser bør være grove – men aller viktigst er mengde. Spis omeletter og salater og kjøtt og fisk! Og ikke drikk melk! Drikk vann. Light brus går fint for meg. Spis baconcrisp (de som faktisk er laget av svor), nøtter (valnøtter, paranøtter etc. – ikke peanøtter (sjekk karboinnhold – noen nøtter inneholder 3% karb., andre 30% – og hovedgrunnen til at et blodsukker stiger er mengden karbohydrater☺). Skikkelig mørk sjokolade i små mengder – spist sent på dagen – funker og fint for meg. Det med tidspunkt på dagen er viktig fordi insulinproduksjonen min er tregere om morgenen. Det er akkurat som den trenger å våkne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.