Ta dem hvis du kan.. må barn i barnehagen?

Kristina en god venninne delte denne kronikken på sin facebookvegg i dag, og jeg kjente med en gang at instinktene ble skjerpet og jeg forbannet meg over den som hadde skrevet den. Eller ikke forbannet meg, men jeg blir irritert og sint på barnas vegne på mangel på kunnskap. For denne personen mente at kontantstøtten burde fjernes helt og at barnehagen bør bli obligatorisk.

Og jeg ser helt klart noe av det han er bekymret for, som manglende intergrering av invandrerkvinner og barn. Dårlig språkkunskap o.l. , men invandrer barn har ikke mer godt av å bli brutalt revet fra mor når han/hun er 10 mnd gammel og kvinnene skal ut i jobb igjen. De samme skadene skjer i hjernen på disse barna som på de norske. Og de første årene av barnets liv er mor og far de omsorgspersonene barna trenger.

Jeg har tatt et bevisst valg på å være hjemme med ungene mine, og når folk sier til meg at det er de som betaler for at jeg er hjemme med ungene mine blir jeg rett og slett forbanna. For min mann er den som betaler den ekstra skatten, for han må tjene enda mer for at jeg skal kunne være hjemme. For ja, jeg hadde vært hjemme uansett kontantstøtte eller ei.

Videre står det i kronikken at barn som har vært i barnehagen har større forutsetninger for å klare seg bar på skolen. Hvor har han det fra? Denne rapporten viser at det er ingen vesentlig forskjell på 3-5 åringen som går i barnehagen og de som er hjemme med mor/far.

Kristian begynte i barnehagen når han var 5 år og 5 mnd, når vi kom i barnehagen ba han meg bare gå ofr han klarte seg selv, og tilbakemeldingene fra barnehagen var at han var like sosial, trygg,  omgjengelig, språklig sterk som de som hadde gått der fra de var 10 mnd, om ikke enda et hakk over. De fikk ikke fullrost og fortalt meg nok hvilken god jobb jeg hadde gjort med han.

KK2

Assad Nasir mener at barnehagen er den beste læringsarenaen for barna, fordi de bruker sang, sansen og lek for å lære. Vel, vi synger, leker, sanser, leser, og gjør ganske mye av det samme som de gjør i barnehagen her hjemme. Jeg også skjønner det at om foreldrene kun sitter på rumpa og ser tv så blir det feil å ha ungene hjemme, men om man bruker hjemmet som læringsarena, man er sosiale med andre barn, man synger, leser og leker på barnas premisser så tror jeg barna har det vel så godt hjemme.

Jeg har alltid ment at det siste året før skolestart er lurt pga førskolegrupper, bli kjent med barn som skal gå på samme skole, og venne seg til at det er tidlig opp og faste rutiner som blir hverdagen. Det er lurt, men ikke nødvendig for man kan gjøre akkurat det samme hjemme, det er ikke unikt i barnehagen. Her hjemme synger vi for full hals dagen lang, vi er ute på tur, ungene er ute i hagen når de vil med og uten voksen (1,5 åringen er ikke alene ute, bare så det er på det rene), de hjelper til med å ta inn og ut av oppvaskmaskinen, de tegner, de perler og har det veldig gøy så det er absolutt på barnas premisser det foregår hjemme også.

Barnehagen

Skole er ikke obligatorisk, hvorfor i hule heite skal barnehagen være det?? Undervisning derimot er obligatorisk i Norge, så om man gjør det hjemme eller på skolen spiller ingen rolle, så om jeg vil ha barnet mitt i barnehagen eller hjemme burde heller ikke spille noen rolle for noen som helst.

Jeg er enig i at barnehagen bør bli gratis for de som trenger det, og gjerne for alle, men først må de skaffe full barnehagedekning over hele fjøla slik at ingen blir holdt på utsiden. Og kanskje hadde 99% av befolkningen valgt å bruke barnehagen da, men den 1% som jeg er en del av, som ikke kunne brydd oss mindre om at noen vil ta vekk kontantstøtten vi hadde uansett vært hjemme.

Og til deg som prøver å komme på døren her for å ta med barnet mitt i obligatorisk barnehage:

Vær så snill, prøv, så skal vi se hvor langt du kommer. For jeg kommer til å kjempe med nebb og klør. Og mine barn kommer til  gå i barnehage, men det blir på MINE premisser, og når MINE barn er klare for det. Kommer du før det sier jeg bare:

 Ta meg hvis du kan!!

Hva er din mening? Bør barnehagen bli gratis? Bør barnehagen bli obligatorisk? Bør kontantstøtten fjernes?

Lag debatt 🙂

Kommentarer
(Lest 235 ganger, 1 Lest i dag)

Comments

 1. baresanna

  Jeg er så uendelig enig med det du skriver!
  Syns det er helt supert at foreldre velger å være hjemme med barna HVIS de gjør det på ‘rett måte’. Som du sier, ikke sitter å glane på tv osv. Men faktisk lese, leke, male, tegne, være ute på tur, synge, danse og det man gjør i en barnehage. Ikke minst, sosial omgang med andre barn, store som små, og voksne.

  Jeg begynner å jobbe om en halv måned, da er Johannes nesten 4 måneder. Jeg skal jobbe bare 30% og pappaen skal være hjemme de 30%. Slik som planen er nå begynner han i barnehagen når han blir ett år. En barnehage med 6 barn og 3 voksne, 2 minutter unna både min og mannen sin jobb, 4 minutter unna hjemme. Dessuten, så skal han bare være i barnehagen 3 dager i uken, og det kommer til å bli korte dager. Jeg driver egen bedrift og er dermed fleksibel. Jeg ønsker derfor å “ta igjen” det at jeg må ut i jobb tidlig, med å bruke MASSE tid med han i årene som kommer. Og det føles fint. Det å tenke på at han skal være i en knøttliten barnehage (vi bor på bygda altså), gjør meg også glad. Hadde vi bodd i byen, og jeg hadde hatt en “vanlig” jobb, så hadde jeg også valgt å være hjemme. Ikke bare ett år, men i allefall 2, kanskje 3:) Kommer selvfølgelig ant på barnet.

  Nei, her føler jeg at folk kommer til kort når de mener at barnehagen er så dødelig viktig for barna. Dersom disse menneskene har barn selv, så stiller jeg meg spørrende til hvordan hverdagen dems ser ut med barn. Sitter de bare forran tven kanskje? …

 2. zezzan

  Jag som arbetat i fsk/bhg i 12 år och som nu utbildar mig till förskolelärare är självklart för bhg och tycker att det är en väldigt bra läringsarena för väldigt många barn. Vi som arbetar i bhg är utbildade just på hur vi ska ge barnen de bästa förutsättningar för att gå vidare i sitt livslånga lärande.

  Jag anser absolut att priset borde sänkas. Är däremot inte helt säker på att jag vill att den ska obligatorisk. Precis som med allt annat är vi människor olika och har olika behov. Så även våra älskade barn. Man kan säga att jag är för individanpassning. Om man vill vara hemma med sina barn och barnen mår bra av det så kör på. Vill man ha barnen i bhg så varför inte 🙂 Jag tror och anser att det är viktigt att barnen socialiseras och att Rammeplanen for bhg följs. Men vart det sker är jag inte så noga med även om jag självklart slår ett slag för min framtida arbetsplats 😀 😉 Men jag har aldrig varit för att så små barn som under 1 år (nästan 1.5år) behöver vara i bhg. Då anser jag att dem har det betydligt bättre men sina vårdnadshavare.

  För att förtydliga ytterligare är jag enormt glad att folk vill ha sina barn i bhg annars hade jag stått utan arbete och jag älskar mitt jobb. Men jag respekterar även de som väljer att inte ha sina barn i bhg 🙂

 3. Therese

  Befriende kommentar! Jeg er hjemme med en toåring og en fireåring. Vi koser oss hjemme og ute, på tur i skog og fjære, på lekeplasser, på kafé med farmor.. Treffer andre barn 2-4 ganger hver uke. Det er helt nødvendig. Jeg teller på knappene om det blir halv plass neste år, pga førskolegrupper bl.a., og det å bli kjent med skolekamerater. Men som du sier, det som skjer i førskolegruppene kan man fint få til hjemme også, og det er slettes ikke sikkert at de i barnehagen begynner på samme skole. Barna mine har et godt språk, de synger og danser, eldste har begynt å lese litt, og de omgås fint med barn som er både større og mindre enn seg. Og de er små bare en gang. Men jeg ser jo at vi befinner oss utenfor firkanten, og jeg lurer også på hva en lærer tenker om barn som ikke har vært i barnehagen. Et vanskelig valg synes jeg, men jeg har et halvår på å bestemme meg iallefall.. 🙂

 4. lizbethosnes

  Her er jeg faktisk redd for å svare, fordi jeg vet at mine meninger her er ekstreme og veldig kvasse. Jeg er selv hjemmemamma, og vet at det er det absolutt eneste rette for meg og min familie. Jeg kan forstå at enkelte ikke har muligheten til å klare seg med bare kontantstøtte og barnetrygd (og de lappene man sparer på barnehage, som mange ser ut til å glemme..), men for min del kan jeg love at jeg ville ha strukket meg LANGT for å være hjemme med mine barn til de er minst to år gamle. Noe annet er for meg så feil som det kan få blitt, og jeg håper jeg aldri, aldri, aldri havner i en situasjon hvor jeg må sende en ettåring i barnehage.. Nå skal jeg ikke skrive så mye mer om det i fare for å tråkke noen voldsomt på tærne, men som en finish på kommentaren min vil jeg si at enkelte burde tenke på barna sine fremfor seg selv..

  ♥ Lizbethosnes.com

 5. Hilde

  Her ble det barnehagestart da han var eller måneder. Det har gått helt fint, men jeg skulle gjerne vært lenger hjemme. Vi tok noen valg i forhold til nytt hus, og er derfor avhengig av to inntekter. Men hadde det ikke vært for det, så ser jeg ikke at ikkehan hadde hatt det like fint hjemme. Ville brukt både åpen barnehage og andre tilbud, og jeg er pedagog selv ☺ tror ikke at de typer noe på å begynne senere i barnehagen. Jeg er i full gang med å spare så jeg kan være hjemme litt ekstra hvis det kommer en nr to ☺

 6. Katrine Helen

  For noe tull. Obligatorisk barnehage? Hvem er han til å vite hva som er best for hvert og enkelt barn i hele Norge?
  Hadde vært topp med gratis barnehage da;)

 7. Anonym

  Jeg syns alle barn har en fordel av å gå i barnehagen det siste året før skolen, men vil ikke gjøre det obligatorisk. Man kan lære barna mye ved å gå hjemme, men likevel er det en del sosiale koder som man ikke lærer uten å være en del av en stor gruppe. Tror de aller fleste har godt av å det siste året i bhg der det er mye lek og læring før den “strenge” skolen. Finnes også mye læring man ikke får/ikke tenker på hjemme.

  Dessverre er det faktisk slik at mange barn ikke lærer seg det norske språket tilstrekkelig, i fjor var det 1700 barn som ikke hadde godt nok språk til å følge vanlig undervisning i Oslo. Det er faktisk krise.

 8. frugravningen

  Barnehagen bør bli gratis for de som tjener under en viss sum i året. Hva det taket skal være vil jeg ikke spekulere i. Men uansett om barnehagen er billig i forhold til det plassen egentlig koster, så er 3000,- mnd mye penger, for mange. Kontantstøtten blr vi beholde. Ikke utvide, men beholde. For å motargumentere til Assad Nasir. Kontantstøtten vil kanskje føre til at noen (nei, ikke alle) mødre tar seg en tur ut med barna, i lekepark, på besøk til venner i nabobyer etc, slik at de får sosialisere seg litt. For den lille summen kan være uhorvelig viktig for noen. Men, jeg syns det er helt greit at kontantstøtten faller fra når barnet runder to år. Som du sier, du er hjemme uansett, selvom det er greit å ha litt ekstra. Barnehage bør ikke bli obligatorisk, absolutt ikke. Som du sier, skole er heller ikke obligatorisk, så hvorfor i svarte skulle barnehagen bli det. Dessverre har vi politikere i dette landet (samme hvilken side som styrer), som helst ikke vil gjøre så mye, så da blir det for vanskelig å gjøre barnehagen gratis, uten å også gjøre den obligatorisk. Barnehagen alene kan ikke ha ansvar for integrering g læring.

  1. Christina Eriksen

   Jeg er helt uenig i at man bør få dekket barnehageplass dersom man tjener under en viss sum. Jeg betaler de samme skattene og avgiftene som alle andre arbeidstakere i dette landet gjør. At jeg da skal bli straffet fordi jeg har jobbet hardt og stått på i livet, og tjener over gjennomsnittet, gjør meg sint.

   Jeg har hatt de samme forutsetninger som hvilken som helst alenemor/far, arbeidsledig og lavtlønnet for å klare meg godt, og da blir jeg småsur når jeg leser kommentarer som dette.

 9. Anne-Helene

  .. men hele poenget er hva som skjer hjemme og hva slags barnehage som er alternativet. Det er så mye føleri når det kommer til barnehagesaker at det nesten er vanskelig å rense ut alt grumset som dukker opp. Klart at en dårlig styrt barnehage som er overfylt ikke er bra for ungene, akkurat som at det ikke er bra for barn å vokse opp med foreldre som ruser seg. Skal vi sammenligne, må vi sammenligne likt med likt.

  En barnehageplass koster mer enn kontantstøtta per måned. Virker som om få er klar over det. Men din innbetaling av skatt vil være høyere om du hadde hatt en jobb, så det er et argument.

  Jeg tror kontantstøtta er en hvilepute for politikere når det kommer til integrering. Det viktigste som kan gjøres for å få flere innvandrere ut i jobb er ikke avvikling av kontantstøtta, men å jobbe med fordommer og diskriminering i arbeidslivet, men det snakker ingen noe om.

 10. Hege Ommedal Askvik

  ALLE bør få ta egne valg om de VIL ha barnehage til barnet om det er 10 mnd eller 5 år. Noen ønsker sterkt å ha barnet hjemme og ikke i barnehagen. JA til kontantstøtte og JA til valgfrihet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.