Familieliv, Hverdagen, Kropp, Kosthold og Velvære, Personlig, Samfunn, Svangerskap og fødsel

Småbarnsforeldre’s råd til å ta vare på forholdet

love1

Kvelden kommer, det er stille i huset og den eneste lyden du kan høre er de små kroppene som puster tungt. Og kroppen din kjenner et enormt drag etter å lande på sofaen når dagens lek er ryddet vekk fra stuen. Mannen sovner i den ene sofaen og du i den andre. Hvor ble det av kjærestetiden?

“Amor Vincit Omnia – Kjærligheten overvinner alt.” – Latinsk frase fra Eclogue X by Virgil.

Som småbarnsforeldre vet man at barnas behov kommer først. Også kommer man selv i siste rekke, og mange foreldre glemmer helt å være kjærester også. Men en dag blir barna mer selvstendige, så blir de voksne og forlater hjemmet. Hvor står vi igjen da? Om det eneste vi har fokusert på er å være foreldre? Vel da står man på ganske bar bakke, og om ikke ekteskapet ryker når barna er små, er det mange som skilles når ungene flytter ut fordi de har glemt hvordan man er kjærester, og kanskje er følelsene kjølnet?

“Man må ha mye kjærlighet for å komme igjennom småbarnstiden” – Svigermor

IMG_8443

Les også: 5 tips til hjemmedate

Men det finnes noen ting man kan gjøre for å holde på varmen i et forhold selv om man er småbarnsforeldre. Og som firebarnsmor anser jeg meg selv som relativt kompetent på området, så her kommer 10 tips fra meg.

Spis frokost sammen.

I dagens tidsklemmer er det ikke så lett å få tid til å virkelig SE hverandre. Men sett klokken på litt tidligere, og stå opp sammen, gi hverandre et kyss, spis en god frokost og ha gode samtaler uten sosiale medier. Tenn et lys på bordet og bare ny hverandre.

Si: Jeg elsker deg og kyss flere ganger HVER dag.

Fysisk nærhet utløser hormoner som gjør deg glad og i godt humør. Og som også gjør at du  føler en enda bedre nærhet til din partner. Et kyss i det du går forbi, et kyss og et : jeg elsker deg når du kommer hjem fra jobb. Kyss før du legger deg, og et kyss før du legger ut på dagens trenings økt viser at du bryr deg.

Ha en filmkveld.

Filmkvelder er ikke helt det samme med ungene tilstede. Man får ikke helt den romantiske følelsen av Shrek eller to på rømmen. Når ungene er i seng er det godt å lage seg noe godt å spise og sette på en film dere vil se begge to. Hold hender, sitt inntil og slapp av.

Gå en tur.

La barna leke hos venner, eller la besteforeldre/venner/ tanter og onkler, passe barna. Og gå dere en tur der dere holder hender og bare er dere. Lek og ha det gøy.

Småbarnsforeldre

Gå på kino eller ut å spise.

Gjerne begge deler. Få noen til å passe barna, mens dere er på date. Spis noe godt, og prøv å ikke snakke om barn. Snakk om hva dere drømmer om å gjøre fremover, hvilke prosjekter dere har med hus og hjem, eller hva dere vil gjøre på neste date.

Ha egentid.

Ha deres egne prosjekter, og tid for dere selv. La mannen stikke ned i garasjen, eller spille TV spill om det er det han liker å gjøre for å koble av. Og som mann, ta ungene med ut en tur så mor kan ta seg en lang dusj og lese en bok i stillhet.

Snakk sammen.

Det er viktig med de gode samtalene. Snakk om dagen deres, snakk om det som plager dere og fortell på en god måte om det er noe du reagerer på. Legg vekk mobil og nettbrett, lag en god kvelds og bare snakk sammen. Kanskje finne frem bildealbum, og mimre om da dere traff hverandre for første gang?

Spill spill sammen.

Ha en kveld annen hver uke, der dere leggervekk mobiler og nettbrett. Pakker sammen PC, og skrur av TV. Finn frem masse brettspill og ha det koselig med snop, lav belysning og kanskje litt musikk i bakgrunnen? Hva med en runde klespoker når barna er i seng? 😉

Overraskelser i hverdagen.

Ønsker han seg en ny skrutrekker? Ønsker hun seg ferske roser eller en ny duk? Pakk det inn og overrask hverandre i hverdagen. Det er ikke så mye som skal til. Kanskje du bare trenger å ta med favoritt sjokoladen hjem fra butikken? Det viser at du tenker på den andre personen og bryr deg.

Ha SEX.

Jeg har med vilje satt dette som siste punkt på listen, for det er der det kommer. Helt nederst. Det er ikke viktig, og man kan ha et godt kjæreste forhold selv om man ikke har sex flere ganger i uken. Det er ikke det første man tenker på når ungene har sovnet, og du endelig har stillhet i huset. Når armene dine endelig får være fri, er det ikke å holde rundt den andre parten som slår deg først. Når du er så sliten at du bare vil sitte helt stille, helt for deg selv.

Men det er viktig at dere har det nå og da. Men man skal aldri gjøre det fordi man føler man må, man skal gjøre det fordi man har lyst.

Jeg håper disse små rådene fra oss småbarnsforeldre kan hjelpe dere i en hektisk hverdag. At om dere hangler, og føler at forholdet ikke er på topp så er dere ikke alene. Livet som småbarnsforeldre er slitsomt, og man trenger mye krefter for å komme gjennom hverdagen. Håper disse tipsene kan gjøre at flere småbarnsforeldre finner gnisten og hverdagskjærligheten 🙂

Har du noen gode tips til andre småbarnsforeldre?

Kommentarer
(Lest 241 ganger, 1 Lest i dag)

4 thoughts on “Småbarnsforeldre’s råd til å ta vare på forholdet

  1. Mitt beste og eneste råd egentlig er “har respekt forhverandre”. Med respekt kommer alt dette andre av seg selv. Har man ikke respekt, har man absolutt ingenting.. Ta det fra ei som er (snart (dessverre)) skilt..

    1. Absolutt, gjensidig respekt er alfa og omega. Men selv om man har det, er det lett å gå i småbarnsfella. Og da kan ting gå litt i stå og man blir utbrent 🙁

  2. Mitt beste tips til andre trøtte småbarnsforeldre: La hverandre sove ut annenhver dag i helgene. Det gjør underverket for kropp og sjel, som igjen genererer underverker for forholdet. Det fungerer som bare det her! Søvn er vittig for alt og alle 🙂 selv romantikken i et parforhold!

    Klem fra en trøtt fruJacobsen med fire små, men lykkelig kone!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.