Høytider

Tips til billig og kreativ julekalender

Ungene her i huset har nedtelling til jul allerede, og jeg får høre hver morgen at nå er det x-antall dager til vi skal begynne å åpne kalenderen.

Jeg er ikke fan av at alt rundt julen skal gjøres dyrest mulig, og julekalender til 1000 kr stykke når man straks har fire barn er ikke noe jeg streber etter. Ja, de skal ha noe å glede seg til hver dag, men MÅ det være gaver? Må vi virkelig fylle opp barnerommet, stua, badet og kjøkkenet med alskens småting? Nei, det tror jeg ikke… Det er ikke det ungene husker når de blir eldre. Det er ikke hva de fikk i julekalender når de var 5 år de husker, men den magiske følelsen det er å vente på julen.

Les også: Perfekt jul og perfekt kalender? 

Jeg er ikke oppvokst med julekalender med pakker i, jeg hadde en helt vanlig sjokoladekalender. Men det jeg husker er hvordan huset sakte, men sikkert ble gjort om til et magisk julehus med nisser, lys og en god stemning.

Hos oss ble det pyntet med lilla første søndag i advent og på lille julaften ble det pyntet i huset med rødt og nisser. Jeg har ikke helt holdt denne selv, men jeg pynter til jul første søndag i advent.

Les også: Sanger og aktiviteter som hører julen til. 

rp_Jul4.jpg

Men nok om det, det jeg egentlig skulle var å tipse om enkle julekalendere som skaper stemning uten at det koster en formue:

Aktivitetskalender :

Lag en krukke, merk konvolutter eller liknende med lapper for hver dag med ting dere kan gjøre sammen. Et eksempel kan du se i dette innlegget hos Casa Kaos.

Pepperkakekalender:

Heng pepperkaker på en snor og nummerer dem fra 1-24 med melis og nonstop. Lag fra bunnen, kjøp deigen på butikken (IKEA sin er best) eller kjøp rett og slett en boks med ferdige pepperkakehjerter på Europris 😉 Vi er ikke kravstore. Det smaker godt uansett 😉

Glad i deg kalender:

Lag masse hjerter med gode ord om barna.

Lesekalender:

Kjøp en bok med 24 kapitler og les et hver dag

Appelsinkalender:

Gjør som gamle Jens Petrus og stikk 24 nellikspiker i en appelsin. Pynt med et rødt silkebånd og dra ut en spiker for hver dag.

Juletrekalender:

Klipp ut et juletre av grønn papp, og lim på sirkler (“kuler”) for hver dag og sett på stjernen den 24.

Bokkalender:

Dra på biblioteket og lån 24 små bøker (gjerne med juletema), pakk de inn og ha en lesestund hver dag i Desember. Eksempler er: Snøsøsteren, Oppdrag juleglede, Simons jul, Gubben og katten, o.l.

Nissens hjelper kalender:

Denne har jeg bestemt meg for at vi skal gjøre i år og mange år frem i tid, og kan gjøres slik at den passer hele familien. Fra den minste til den eldste. I fjor fulgte jeg denne  og denne på facebook. Og jeg kommer til å opprette et eget fotoalbum på facebooksiden om dere vil følge med.

Her finner du en nisse, eller en alv som du lar finne på masse koselig og kanskje litt rampete hver dag frem til jul. Man skal hjelpe julenissen med å spre julestemningen. Her er det masse artig man kan gjøre og man kan gjøre en blanding av gaver, aktiviteter og spillopper 🙂

Nissedør:

I år skal jeg lage en annerledes julekalender enn den jeg hadde i fjor. Og denne kan faktisk være tilnærmet gratis. Du kan lage en nissedør ala denne av ispinner, og bare finne på morsomme, mystiske ting som skjer i løpet av natten.

Her kan du innlemme juleaktiviteter, rampestreker, bøker o.l. Kjempe gøy for liten og for stor. Tips til rampestreker får du her.

Fargeleggingskalender:

Print ut fargeleggingsbilder fra internett og bind en rød tråd på dem og nummerer fra 1-24. Og ha en rolig ettermiddag med julemusikk, pepperkaker og koselige samtaler etter middagen.

Gratis kalender:

Her finner du 24 aktiviteter som du  bytter på og gjør så flid som du selv ønsker. Du trenger ikke noe fancy greier. Bare print den ut, klipp ut aktivitetene, brett lappene i 2 og ha de i en bok, så trekker dere hver dag. DEt er 6 lapper uten noe på, så kan du f.eks legge inn noe dere pleier å like der. Gull verdt <3

rp_julekalender.jpg

Kommentarer
(Lest 2 668 ganger, 1 Lest i dag)

16 thoughts on “Tips til billig og kreativ julekalender

 1. Enig at kalendere har tatt helt av, men her i huset blir det pakke kalender i år som alle andre år men blir ikke store kostbare ting men noen ting som er gøy, andre ting dem trenge tog på lørdagene vil jeg lure inn kveldens godis ????? håper guttene blir fornøyde med dette ?✌?️?

 2. Jeg koser meg veldig med å lage kalender til ungene. Men det er ikke dyre gaver. Jeg skal innrømme at eldstejenta til mannen, som er 14, i år får mye sminke som jeg har fått i goodiebager igjennom året jeg har fått på ulike events. Dessuten har jeg brukt å gi sokker, truser (monster high må vite, det likte minstejenta utrolig godt) og ting de faktisk trenger. Nå når de er tre (min manns to jenter og vår felles gutt på 2,5) så får det også gave en dag hver. Så altså, det blir med 24 gaver, og ikke 72 liksom. Og hele kalenderen kommer på litt under 300,- hvert år (Er heldig og har en britisk ektemann – det blir noen turer over dammen og da fyller jeg ofte opp med ting fra Primark. Gull verdt) Og han minste – ja han blir jo i fyr og flamme hvis han får en “hotalate” (sjokolade) han – så hvorfor bruke masse penger på småting som bare blir ødelagte allikevel. Det er så rett det du sier – de husker ikke hva de fikk i kalenderen i det hele tatt. (Eller – som for noen år siden, jeg gav jentene reflekser i kalenderen, og minstejenta på 6 utbrøt “Det var akkurat det jeg IKKE ville ha!!” Den gangen var det like før resten av kalenderen kom ned fra veggen – haha) Neida – ja til mer stemning og mindre kjøpepress. Det er jo det som er koselig 🙂

 3. Så mange flotte tips!
  Jeg har aldri vært helt fan av pakkekalenderen selv, men begynner å komme litt på vippen med en kombinasjon av pakker/opplevelser. I år spiser vi ikke snop, så jeg må i så fall lage sjokolade til kalenderen selv 😀

 4. Enig med deg, fru Jacobsen: “Det er ikke hva de fikk i julekalender når de var 5 år de husker, men den magiske følelsen det er å vente på julen” Her i huset er det fortsatt lilla i advent og rødt kommer med jula. Jeg liker det klare skillet mellom ventetid og at NÅ er festen her 🙂

  Vårt tips: Julekrybbekalender 🙂 Vi har en julekrybbe med mange deler, og for hver dag får et av barna pakke ut dagens julekrybbefigur og sette den på plass i krybben. Stor stas! De eldste husker selvsagt at engelen alltid kommer lillejulaften og at Jesus-barnet kommer på julaften, men det er bare ekstra stas, for da kan de jo telle seg frem til hvilken rekkefølge de bør starte i. De minste får dermed åpne 1. og 2. desember slik de ønsker, mens matematikkstoresøstrene har regnet seg frem til at de bør åpne nr 3 og 4 😉 De tre første dagene pakker vi ut Maria, eselet og Josef slik at de kan begynne på vandringen mot Betlehem. O advent med din glede!

  1. Åh, jeg har alltid ønsket meg en slik julekrybbe <3 Årets julepynt ble Haslenisser, men neste år er det krybben som skal i hus <3 Så har du tips til hvor jeg kan kjøpe en fin en så rop ut 🙂

 5. Mange flotte tips, har hatt pakkekalendere, osv vi har lego elskere i hus så det blit lego kalender på de i år også. også en sjokolade kalender fra europris.men nytt av året her å lese et jule eventyr, Jeg og bestefar og nisse nils, 1 kapitell for vær dag 😀 det gleder jeg meg til,også pleier vi p lage litt ekstra kos når vi ser julekalender på nrk 😀

 6. Du kan også låne kalenderbok på biblioteket, det blir enda billigere ?. Men den bør nok bestilles snart, det er stor pågang på dem i desember.

  Jeg synes aktivitetskalender er litt stress, ettermiddagene våre er ganske fylt opp med lekser, fritidsaktiviteter, juleavslutninger osv eller ungene har mest lyst til å slappe av foran tv’n, så det er ikke alle dager som blir så rolig og koselig som jeg håper på. Jeg liker tanken på det, men i praksis funker det ikke hos oss. I år har jeg bestilt forskerfabrikken sin kalender, frykter at det kan bli like ille med den siden det er eksperimenter som skal gjøres… ?

  Det blir spennende å følge rampenissen deres, de som har slike finner på så mye morsomt!

  1. Ja, kalenderbok kan man absolutt låne der. Men jeg synes det er bestå ha selv slik at den kan gå i arv. Men ved å låne på biblioteket kan man ha en ny hvert år 😉 Lurer på om jeg noen gang finner den jeg hadde som liten 🙁

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.