Barneklær og utstyr

Utstyr til skole/barnehage, hva trenger man hvor?

Etter å ha hatt tre barn i barnehage har jeg gjort meg opp noen erfaringer med hva som trengs og ikke av utstyr til barnehage og skole. Og barnehagene har supre lister som gjerne blir delt ut i starten av barnehage året. Men for vår del har det vært utrolig individuelt hva de har trengt.

For eksempel trengte ikke største å ha ulltøy i bhg, fleece var mer enn nok. Og nest minste trengte ikke å ha regntøy da vi hadde parkdress med 10 000mm vannsøyle og dermed pustet bedre enn vanlig regntøy. Men dette er ting dere som foreldre må gjøre dere opp en mening om. Selv om barnehagen sier at de skal ha ditt og datt må dere gjøre det dere synes er best. Det er ingen fasit på hva som skal ligge i kurven. Men her kommer mine tips til utstyr til barnehage og skole.

utstyr til barnehage og skole

* Innesko med såle (hos oss vil de ha med såle i tilfelle brannvarsleren går. Da slipper de å bli kliss våte på bena om været er dårlig).

* Regntøy: gummistøvler, regnbukse, regnjakke evt sydvest.

* Skiftetøy: 2 truser, 2 bukser, 2 t skjorter, 2 gensere, 2 par sokker, 2 par ullsokker, 2 strømpebukser.

* Parkdress eller overtrekksbukse og vindjakke gjerne skalljakke/bukse (ha gjerne 10 000mm eller mer vannsøyle, da kan dere droppe regntøy og klærne puster bedre slik at barnet ikke blir klamt).

* Joggesko (vanntette, gjerne goretex)

* Matboks.

* Drikkeflaske.

* Barnehagesekk som sitter godt: Den er gjerne med på tur så pass på at den er god på ryggen.

* Vanter, votter, luer: Ha gjerne noen ekstra i barnehagen

* Merkelapper med navn og telefonnummer: Klær har lett for å komme bort i barnehagen. Merk de godt slik at det er større sjanse for at du får det tilbake. Men du må beregne svinn. Så ikke la poden ha lacoste jakken i barnehagen.

* Klær det ikke er så farlig med: Jeg pleier ikke å kle på ungene de fineste klærne i barnehagen. Da er det ikke så farlig om det kommer en malingsflekk eller ti på dem, lim eller at det er noe annet som ødelegger klærne. Da er det ikke buksen til 400 kr det gikk utover. Brukt er knallbra!

* Vinterdress eller boblebukse og boblejakke (ha gjerne vannsøyle på minimum 10 000mm her også, så slipper klærne å trekke til seg vann som en svamp. Snøen er dessverre veldig våt mange plasser.

* Ull /bambus undertøy: Vi må bruke bambus på ungene pga atopisk eksem, men det har de samme egenskapene som ull 🙂

* Vinterstøvler: Gjerne noen som tåler litt kulde og som sitter godt på foten med et godt grep under, sherox blir fort kalde og glatte under, men de er derimot perfekte som “regnstøvler” når det er kaldt ute da vanlige gummistøvler kan bli litt kalde.

*Barn som bruker bleier og sover på dagen må ha med: Bleier og våtservietter, sovevogn (anbefaler: simo eller emmaljunga, vognpose, myggnett/kattenett og regntrekk.

Må man ha like mye utstyr på skolen som i barnehagen?

utstyr til barnehage og skole

Mange tror at når de begynner på skolen trenger de mindre utstyr, og av en eller annen grunn tror mange at de ikke trenger regntøy o.l. på skolen, men så lenge de går på barneskolen er dette virkelig ting de trenger. Og siden vi har tre barn på skolen i år kommer listen over våre erfaringer på det området også:

* Innesko med såle (hos oss vil de ha med såle slik at de kan leke i gymsalen, og gå ut om brannvarsleren går) Men ikke crocs! Skal de ha sandaler må de ha joggesko i tillegg når de skal i gymsalen.

* Regntøy: gummistøvler, regnbukse, regnjakke evt sydvest evt skalltøy med 10 000mm vannsøyle.

* Skiftetøy: 1 truser, 1 bukser, 1 t skjorter, 1 gensere, 2 par sokker, 2 par ullsokker

* Parkdress eller overtrekksbukse og vindjakke (skall)

* Joggesko (vanntette, gjerne goretex)

* Matboks

* Drikkeflaske

* Skolesekk som sitter godt: Prøv den i butikken slik at du vet den sitter godt og du kan få råd og veiledning fra personalet i butikken som har fått opplæring.

* Pennal med blyanter, farger, viskelær og blyantspisser. (gå over hver dag for å se at de alltid har spisse blyanter, noen steder er det ikke lov med de som har flere “etasjer” så sjekk med skolen hva som er ok og ikke.)

* Bokbind, boksokk og navnelapper

* Beskjedmappe: Det er mange beskjeder med hjem, og timeplaner , lekseplaner o.l. Ungene husker gjerne ikke dette selv, så husk å sjekke den slik at du får med deg alt som skjer.

* Vanter, votter, luer: Ha gjerne noen ekstra i skiftekurven

* Merkelapper med navn og telefonnummer: Klær har lett for å komme bort på skolen også, så merk de godt slik at det er større sjanse for at du får det tilbake.

* Klær det ikke er så farlig med: Jeg pleier ikke å kle på ungene de fineste klærne på skolen for da er det ikke så farlig om det kommer en malingsflekk eller ti på dem, lim eller at det er noe annet som ødelegger klærne, så er det ikke buksen til 400 kr det gikk utover.  Men de ser allikevel ordentlige ut og jeg bruker hakket finere klær nå som de er skolebarn. De eldste velger som regel hva de går i selv.

* Vinterdress eller boblebukse og boblejakke (gjerne med 10 000mm vannsøyle, så slipper du våte barn).

* Ull /bambus undertøy: Vi må bruke bambus på ungene pga atopisk eksem. Det har de samme egenskapene som ull. Og er mykt mot huden.

* Vinterstøvler: Gjerne noen som tåler litt kulde og som sitter godt på foten med et godt grep under, sherox blir fort kalde og glatte under, men de er derimot perfekte som “regnstøvler” når det er kaldt ute da vanlige gummistøvler kan bli litt kalde.

Håndkrem: Det blir mye vask av hender i skole og barnehage. Så la ungene ha en god fuktighetskrem med seg i sekken. Slik at de kan smøre seg en gang eller to gjennom dagen. Mine har i tillegg håndeksem. Men man blir fort tørr av mye vask.

Har du alt utstyr til barnehage og skole på plass?

Det er vel det jeg kommer på, ser du noe jeg har glemt så legge igjen en kommentar så skal jeg legge det inn i listen 🙂 

Kommentarer
(Lest 973 ganger, 3 Lest i dag)
Tagged ,

5 thoughts on “Utstyr til skole/barnehage, hva trenger man hvor?

 1. ..men er det ikke vanlig å ha regntøy til ungen? Det er da ikke noe man må handle inn spesielt for skolestart. (men veldig smart å sjekke størrelser og oppdatere garderoben om det er på tide)

  Det med beskjedmappe trodde jeg også at var nødvendig, men på mine barns skole fikk de det utdelt.

  Mange får gratis skolesekk, så det er lurt å sjekke ut før man handler.

  Jeg stusser litt på mengden skifteklær du lister opp. Med mine barn har det aldri vært nødvendig med så mye. Hvis barnet har vannavstøtende klær og tette sko er det sjelden nødvendig å sende med så mye skift. Det er vanligvis ikke masse garderobeplass til hvert barn.

  Så det var mine innvendinger. Mitt tips er å se det litt an, alt trenger ikke være klart første skoledag, bortsett fra sekk, drikkeflaske (det kan ta tid før skolemelkordningen kommer i gang) og pennalhus.

  Gratulerer med skolestarter! Og lykke til!

  1. Her hos oss ble det presisert at de skulle ha regntøy og godt med skiftetøy fordi mange foreldre kuttet ut med dette så fort de begynte på skolen 🙂 Men det kan jo være at det er noe som er spesielt her 🙂 Ikke vet jeg 🙂

 2. Her har vi fått beskjed ved omtrent hver anledning at de store pennalene tar en stor del av pulten, og de får låne farger på skolen… Så egentlig trenger de bare blyant og viskelær ? Jeg har valgt å kjøpe nytt i år fordi det fra første klasse ble så stygt av blyantflekker. Så da falt valget på et fra Bergans som kan stå oppreist, da er jeg sikker på at klasseforstander ikke ser på meg neste gang ?
  Ellers har jeg ingen erfaring med at lista di er noe annet enn tipp topp! Vi Har også fått beskjed om å ha en fleecegenser i skiftekurven tilfelle det er kjølig i klasserommet. I løpet av dette året skal jeg manne meg opp til å følge lillegullet til skolebenken, samtidig som at jeg må huske på å lese ukeplanen til andreklassingen hver kveld (ble litt dårlig på det fra mars av, så snuppa gikk glipp av et par pølser i matboksen. Heldigvis har hun delt med alle andre resten av året ?).

  Har dine to gledet seg til å gå på skole sammen? Her har de snakka om det lenge, mest stas å poengtere hvor mange trinn det er mellom :p

  1. De gleder seg stort begge to. Men de har egentlig gjort veldig lite ut av atde skal gå der begge to- Bare at han skal hente henne på ventetime på sfo. De lager mest planer ang når minsten begynner på skolen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.