Barn og Helse,  Barneklær og utstyr

Vognen kan bli en dødsfelle i varmen

Sommeren er igjen snart over oss, og den siste uken har vi på Østlandet fått kjenne på dette. Og for to år siden skrev jeg dette innlegget om hvor varmt det kan bli i en vogn i ettermiddagssolen. Siden den gang her jeg fått barn nr 4, og på helsestasjonen der vi bor har de nå begynt å opplyse hvor farlig det er å legge helseteppe over åpningen på vognen.

Og nå som sommeren har herjet på Østlandet den siste uken, har jeg stadig sett foreldre og barnehager(!!) ha pledd, håndkler o.l over åpningen for at ungene skal sove bedre ute. Og jeg kjenner at det koker i hele meg, og jeg sa ifra ifjor til barnehagen der ungene går og da sluttet de med det samme dagen.

Les også: Kjære alle foreldre der ute, tenk dere om!

Det ligger ikke barn i denne vognen, men jeg satte den i solsteiken med et termometer for å se hvor ille det er. Dette var etter kl 15.00 !! Og på bare 15 minutter gikk det fra 24 grader til 33 grader!!

På ulike mammagrupper på facebook spør folk hva de skal ha på ungene sine når de sover ute, og jeg tenker at man skal kle de som man kler seg selv.

Landsforeningen for uventet barnedød er klar i sin advarsel mot tepper over vognåpningen:

«Ved å dekke helt til vognåpningen, blir det svært tett på grunn av økt mengde av CO2, det vil si at den samme luften sirkulerer rundt inne i vogna fordi den gamle luften ikke slipper ut, dermed kommer ikke ny luft inn. Det å puste inn for store mengder av CO2 kan gi opphopning av gassen i blodet, en tilstand kalt hyperkapni eller CO2-narkose.»

Og videre:

«Dette kan føre til at blodets surhetsgrad (pH) synker, noe som igjen kan føre til redusert bevissthet, hjerterytmeforstyrrelser og død.»

2016-05-09 14.07.09

2016-05-10 10.14.50-1

Når vognen står stille er det ikke så mye forskjell på temperaturen med og uten teppe på, men det er stor forskjell på luftkvaliteten, og med varmen i tillegg så er dette en dødsfelle. Selv uten varmen er det økt fare for krybbedød da barnet får for lite luft og ender med å få for mye co2, slik at de blir kvalt.

HVER sommer i 7,5 år har jeg stoppet folk på gaten og fortalt om hvorfor de ikke bør gjøre dette, og som regel får jeg jeg positive reaksjoner, og andre ganger får jeg beskjed om at barnet ikke får sove når det er sol ute. Vel, man kveler da ikke barna sine av den grunn?

Det finnes hauger av løsninger der ute: paraplyer til å sette på vognen, solskjermer du knyter på, det er x-antall grupper på facebook som selger hjemmelagedesolskjermer, det finnes uv-nett du kan sette på vognen, i nye emmaljungavogner følger det med solseil, så det finnes virkelig ikke noen unnskyldning for å stenge åpningen med pledd.

Hvor godt hadde du sovet i 25 grader og stillestående luft?

Kjære deg som møter noen som har et teppe foran åpningen i sommer!

Stopp vedkommende, og informer om hvordan de virkelig piner barna sine, og om hvor galt det kan gå. Fortell de om andre GODE løsninger. Her finner du eksempler på gode løsninger for solbeskyttelse.  

Del gjerne innlegget videre så vi kan spre budskapet videre til alle de som tror de beskytter babyen/barnet i vognen.

Følg Fru Jacobsen på facebook om du liker å lese om småbarnslivet.

Kommentarer
(Lest 350 ganger, 1 Lest i dag)

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 118

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.