Høytider, Personlig, Samfunn

Sommerferien er ikke gøy for alle

Hvert år diskuteres det heftig om alkoholbruk rundt barn i julehøytiden, og rundt sommertider skal vi være vare etter sommerferien for å ikke ekskludere barna som ikke har hatt råd til å dra på sommerferie, men altså det er virkelig ikke synd på ALLE barna som ikke kan dra på ferie utenlands eller til parker som koster flesk.

Les også: Derfor tar vi sommerferien hjemme

Og nå er det bare noen få dager til skoleferien og jeg vil gjerne slå et slag for de barna som kanskje ikke får en så kul sommer, selv om de har råd til dyre ferier og reiser til sydenland. For det er ikke sikkert de har det så gøy allikevel. Fordi når grillen taes frem for sommeren, og kveldene er lange, lyse og varme så følger det gjerne med øl, vin og brennevin av en eller annen grunn. De voksne skal jo tross alt slappe av og nyte ferien de også eller? Må det alkohol til da?

I varmen blir man tørstere, kroppen svetter mer og man tåler MYE mindre alkohol i systemet enn ellers. Men når EN øl blir 10, et GLASS vin blir til en hel flaske fordi det er så kaldt og godt, og man blir avslappet, ja da begynner barna gjerne å bekymre seg.

HB043_350A_Two people toasting with beer against blue sky

For 14 dager siden gikk det en serie på NrkSuper som omhandlet rus,og foreldres alkohol bruk rundt barna, og Ravi laget denne fine sangen som virkelig alle bør se. Den setter ord på mange barns følelser, og jeg må si at det rant en tåre eller to på mitt kinn også.

Jeg skal ikke belære noen hvordan de skal og ikke skal gjøre det rundt sine barn, for jeg håper virkelig at de som har barn vet hvordan man bør oppføre seg rundt dem. Men jeg håper også at det alltid er en voksen som er 100% edru om den andre parten tar seg noe. Jeg håper at den andre voksne tør å si ifra når den/de andre har tatt seg for mye når det er barn til stede.

Jeg husker selv hvor ubehagelig jeg syntes det var på sommerfester/grillfester når jeg var mindre, hvor flere ble overstadig beruset, det ble krangler og ting som man ikke hadde sagt og gjort i edru tilstand fløy som haggel i luften. Det ble tårer, sårede følelser og jeg som bare var barnet har enda arr i sommerminnene mine selv nesten 20 år etter.

Som barn blir man redd, uansett hvor mye foreldre som ikke har vært borti det å være liten rundt fulle folk fornekter dette i diskusjonsforumer rundt forbi. Det er ikke gøy når en av omsorgspersonene endrer personlighet, og barna merker dette LENGE før dere gjør det selv, og de VET hva som kommer selv om dere selv mener det ikke kommer til å skje denne gangen.

Jeg VISSTE når ølen kom på bordet, så kom det til å bli ubehagelig, det kom til å blir krangler, og det kom til å bli skummelt og dermed hele kvelden ødelagt, og siden dette skjedde relativt jevnlig året rundt, men mest om sommeren, så var sommeren ødelagt når ølen og brennevinet kom frem.

Så til dere kjære foreldre, her er en oppfordring fra meg. Ikke ødelegg sommeren for ditt barn og vis at du har vett. Ber barnet deg om å droppe ølen? Gjør det. Vet du at det blir diskusjon og krangler, la alkoholen bli i skapet. Man må ikke ha alkohol for å slappe av eller ha det gøy.

Håper alle mine lesere får det fint i sommerferien.

(Lest 319 ganger, 1 Lest i dag)

5 thoughts on “Sommerferien er ikke gøy for alle

  1. Et viktig og godt innlegg, syns jeg. Selv drikker jeg så og si aldri med mine barn tilstede. Og å drikke store mengder mens man har ansvaret for sine barn, er helt forkastelig. Hva om noe skjer?
    Det syns jeg ikke er greit!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /customers/f/f/0/frujacobsen.no/httpd.www/wp-content/plugins/yikes-inc-easy-mailchimp-extender/public/classes/checkbox-integrations.php on line 121